Android 15: що нового?

25/06/2024

Android 15 вийде тільки восени 2024 року, але вже зараз частину функцій можна спробувати в бета-версіях. Уже вийшли кілька проміжних версій. У лютому Google представила першу бету, а 15 травня дебютувала Android 15 Beta 2, а в червні і третя Beta.

Google не рекомендує встановлювати тестові релізи Android на свій єдиний смартфон. Великий ризик, що пристрій видаватиме помилки, а деякі застосунки перестануть запускатися. Смартфон може підвести в критичній ситуації, для прикладу перестане працювати NFC. Повернутися до стабільної версії прошивки вийде тільки через скидання до заводських налаштувань - тобто з втратою всіх встановлених застосунків і накопичених файлів. Тому спочатку краще зробити резервну копію пристрою.

AD_4nXevwbffnbAqvLgkqx5NofoPYMijqWnvJI18FDU2AI-3oxKkzpw9mQ3oeZKKqKN05sSRhsZLy0sIKucCSLxfEiQaFRuYumRtngaoNgn3BFGSddnJKmtem88JiDu4GkyTaj8OCTDomvwQCQqMMqqgoUJeaVjO?key=KSkpFn4nMtQMFa364KLy9g

Що нового в Android 15

Бети - спосіб дізнатися, які функції будуть доступні в офіційному релізі Android 15. Це не повний перелік: деякі можливості можуть з'явитися в пізніх бетах, або навтіь зникнути. 

Архівація застосунків 

Android 15 навчився очищати сховище від непотрібних застосунків, зберігаючи при цьому всі призначені для користувача дані. Функція архівації знаходиться на сторінці “Про застосунок”, потрапити туди можна з системних налаштувань або меню недавніх програм.

Архівація програми дає змогу заощадити до 95% займаного простору. Після архівації операційна система запам'ятає всі налаштування і видані застосунку дозволи. У лаунчері залишиться іконка архівованої програми зі значком хмаринки - якщо на нього натиснути, відсутні фрагменти застосунка завантажаться з Google Play. Далі програмою можна буде користуватися як зазвичай, не витрачаючи час на повторний вхід в обліковий запис та інші дії.

AD_4nXfiysNQW_CuRnkdC6pMXB0PiQOSgggegppVrh4_vp699DEkvvMwuXBOyUfJ-cRRmZu9K6YjDsXT7-xrQcvTNIMltc2RHl3vGsGkzmapA5UYYJM_EpzsN7-YylYdGaNKppyJUE01eemPx_heWioo9G5TA8_8?key=KSkpFn4nMtQMFa364KLy9g

Особистий простір

Користувач може створити окремий профіль для прихованого встановлення застосунків. Приховані програми не з'являються в лаунчері, налаштуваннях, сповіщеннях і меню недавніх застосунків.

Приватний розділ можна захистити паролем від смартфона або окремим ключем. Другий варіант безпечніший: навіть якщо комбінація буде скомпрометована, приховані програми залишаться під захистом. Під час налаштування особистого простору система рекомендує під'єднати окремий акаунт Google, щоб дані з прихованих застосунків не синхронізувалися з основним обліковим записом.

Після налаштування особистого простору в кінці списку встановлених програм з'явиться розділ, захищений паролем. Його можна розблокувати або заблокувати в будь-який момент.

Нова поведінка жесту “Назад”

Google ще з часів Android 13 тестує перероблену анімацію жесту для повернення на попередній екран. Якщо потягнути пальцем від правого або лівого краю дисплея, на екрані з'явиться попередній перегляд. Так система дає користувачеві зрозуміти, куди його приведе жест: на попередню сторінку відкритого застосунка чи на робочий стіл.

Досі нова логіка активувалася через налаштування для розробників. А в Android 15 Beta 2 функція ввімкнена для всіх. Єдине, що для повноцінної роботи потрібна підтримка з боку застосунків. Зараз з предиктивним жестом "Назад" в основному сумісні фірмові застосунки Google. У решті інших програм діє стара анімація.

Оновлена панель гучності

В Android є міні-панель регулювання гучності, яка викликається фізичними клавішами на корпусі смартфона. А якщо натиснути в цій панелі на триточкову кнопку, з'являється велике вікно з кількома регуляторами для налаштування гучності дзвінків, сповіщень, будильників і відтворення медіафайлів.

AD_4nXdKwqq0D1fT5GGezX7NdX8QLh98ulpwmwVuGKHmS6XrE5im_TTxdn29n2MYFMp8-pZL0v9XH1P0Mr7SFW6Z2QlD6FtCoAIrWbk-tGZnCcOCarxfzeXQW-8B2o7JBibUkfnpK-KBYe-_fWW5SbiSiMLvOuQ?key=KSkpFn4nMtQMFa364KLy9g

Міні-панель відповідала сучасному дизайну Android і раніше, а ось повноцінне вікно залишалося незмінним з часів Android 11. В Android 15 цей момент виправили. Повзунки виконані у фірмовому стилі й анімовані, а ще в меню з'явився перемикач виведення звуку на зовнішній пристрій. Крім того, якщо до смартфона під'єднано навушники, звідси можна налаштувати рівень шумозаглушення або ввімкнути просторове звучання.

Збереження пар застосунків

В Android є режим розділеного екрана, в якому можна використовувати два застосунки одночасно. Якщо ви часто запускаєте в цьому режимі одні й ті самі програми - наприклад відео з YouTube і Документи Google, то в Android 15 вам стане в пригоді можливість зберегти цю пару та запускати її в один тап з робочого столу.

Для цього достатньо в режимі розділеного вікна відкрити меню нещодавніх застосунків, затиснути пальцем іконку однієї з програм у парі та вибрати “Зберегти”. Ярлик з'явиться на домашньому екрані.

Передача аудіо на кілька навушників

У розділі “Підключені пристрої” з'явилося налаштування “Передача аудіо”. Можна налаштувати смартфон на трансляцію аудіопотоку на дві пари бездротових навушників одночасно. Для цього пристрій задіє Auracast - це функція стандарту Bluetooth LE Audio.

AD_4nXfsg8uqsRgylI2HONV4zYEQZBI3oHXf0sdxhexMA0BejNwt26lJ2jDCh6ZYlwkEf3STOBp0HNQ3Lp582k_lML1sEV-6qooVDxs7VXpOT5DAitdNB4-VTqoYl8NCMWcTHvv9DUDH5TzMQgoO2vdxNSGewfTp?key=KSkpFn4nMtQMFa364KLy9g

Сполучення навушників відбуватиметься через QR-код: його потрібно буде відсканувати смартфоном, до якого під'єднані другі навушники. Зараз функцію випробувати не можна - є тільки графічний інтерфейс.

Адаптивна вібрація

Операційна система навчилася визначати рівень шуму навколо і положення смартфона. На основі цього алгоритм підлаштовує силу вібрації під час сповіщень і дзвінків. Наприклад, якщо смартфон лежить у тиші на столі, максимальний рівень віддачі не потрібен. А якщо покласти апарат на диван, може виявитися, що м'які подушки заглушають звук - і силу вібрації треба збільшити.

Налаштування контрастності динамічних кольорів

В Android 12 і новіших версіях платформи інтерфейс підтримує динамічні відтінки, які залежать від поточних шпалер робочого столу або від заданих вручну параметрів. Така персоналізована система називається Material You. За замовчуванням відтінки Material You досить тьмяні. Але в Android 15 з'явилося налаштування колірної контрастності, яка захована в застосунку “Шпалери і стиль” - його можна викликати утриманням будь-якої вільної області на домашньому екрані. Загалом є три варіанти контрастності.

AD_4nXeBrjgjCiHfqpNYqbkdFjfGhtqU-4_80mh1u4nhtFuK6gUy7aPxsHS_e-tAsob_gVgnRo_Wz1PVuXgPiHeUzM3KrwbpBh8NwExOmRXvXnU_qF8cTwd0lVewycAbF2WTGoXYisH5FSPCrNyikch5qp-sMH4?key=KSkpFn4nMtQMFa364KLy9g

Зниження гучності повторюваних повідомлень

Якщо один застосунок надсилає за короткий період багато повідомлень, Android 15 може поступово знижувати гучність нових нотифікацій, щоб не дратувати користувача. Функція стане в пригоді тим, хто не відключає сповіщення в групових чатах.

Вібрація при регулюванні яскравості

В панелі швидких налаштувань є слайдер для регулювання яскравості дисплея - він управляється свайпами вправо або вліво. В Android 15 у слайдера з'явився легкий тактильний відгук при зміні значення.

Запис екрана для окремого застосунка

Google ще в Android 14 почала розробку функції, яка дає змогу записувати відео з екрана тільки для поточного застосунку. У такому режимі на запис не потрапляють повідомлення та інші події з інших програм.

Підтримка супутникового з'єднання

В операційній системі з'явився єдиний інтерфейс для управління налаштуваннями супутникового зв'язку. Конкретна реалізація технології залежить від виробника смартфона - Android дає лише єдиний для всіх графічний інтерфейс. Крім того, Android 15 пропонує застосункам для обміну SMS, MMS або RCS спосіб передавати та отримувати текстові повідомлення через супутник.

AD_4nXe7pxSHvUV5GTuNu3Qa4jJ-K6BIWXBN7-Mq14RPbXqSZnZKMFys-s1hJ5bN9q8obcbgPaJbm7ZalbDVeU9s_K5StJVeXBviC2a6gh1ELy1yS5LNLEThXHGbPjCH8fLRvaOf6Ybrcm8BKHkIFmVGYu3lj-Ma?key=KSkpFn4nMtQMFa364KLy9g

Оптимізація продуктивності

В Android 15 вимогливі до ресурсів ігри та застосунки зможуть запитувати у смартфона дані про завантаження процесора і температуру компонентів. Так вони будуть точніше контролювати навантаження на пристрій. Крім того, операційна система тепер швидше завантажує веб-сторінки всередині застосунків. Відповідну зміну в коді Android 15 знайшов журналіст Мішаал Рахман. З'ясувалося, що ОС не вивантажує з оперативної пам'яті системний компонент Android System WebView, який багато застосунків використовують для відображення веб-контенту - наприклад, сторінок входу в акаунт або довідкових матеріалів.

В Android 15 є і менш масштабні нововведення, але варто пам'ятати, що зараз триває тестування, тому не всі з перелічених функцій можуть увійти в фінальну версію операційної системи.
 

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?