Як вибрати електричну сушарку
Пам'ятаєте смак компоту із сухофруктів, який давали у садку, школі або таборі? Але він був не тільки смачний, але і корисний. Зараз чомусь такий не звариш. Хоча чому ні? Адже можна придбати електричну сушарку, яка здатна зробити натуральні сухофрукти, висушити овочі, гриби, пряні та лікувальні трави і навіть м'ясо або рибу.
Що це таке
Сушарка для овочів і фруктів (по-науковому дегідратор) являє собою невеликий електроприлад, в який закладаються продукти, після чого встановлюється певна температура і режим потужності. Сучасні сушильні апарати відрізняються простотою експлуатації. Вони працюють як в автоматичному, так і в напівавтоматичному режимах.
Види сушарок
Переважна більшість сушарок для фруктів і овочів видаляє вологу з плодів нагрітим повітрям. Але є моделі, в основі роботи яких лежить природна циркуляція повітря. Результат роботи сушарок обох типів однаковий, але в першому випадку сухофрукти будуть приготовані швидше.
Конвективні сушарки
Найбільш поширені конвективні сушарки, які видаляють з продуктів вологу гарячим повітрям. При цьому волога випаровується в першу чергу з поверхні, через що на ній утворюється плівка, яка перешкоджає нормальному висушуванню, смак і колір продукту змінюються, а після замочування він стає вже трохи інакшим. Крім того, вміст вітамінів у висушених конвективною сушаркою овочах і фруктах значно знижується. І вона споживає досить багато електроенергії - 1.6-2,5 кВт * год / кг.
Інфрачервоні сушарки
Більш економічні інфрачервоні сушарки, які витрачають менше 1кВт * год/кг, але вони не дуже дешеві. Їх також називають сушильними шафами. Видалення вологи з продукту відбувається інфрачервоними променями, що проникають всередину і поглинаються водою, яка міститься в овочі або фрукті. Завдяки цьому висушування продукту відбувається при температурі 40-60 ° С. Інфрачервона сушарка дозволяє зберегти практично всі вітаміни, смак і колір, після замочування продукт приймає свій первісний вигляд. Крім того, він стерильний і його можна зберігати до двох років (у герметичній ємності).
Потужність
Те, наскільки швидко вдасться отримати висушений продукт, залежить від потужності сушарки. Найбільш придатна потужність – 350-450 Вт. Щоб сушарка служила довгий час, нагрівальний елемент у ній повинен розташовуватися зверху – це запобігає потраплянню на нього вологи. Сушарки можуть бути з терморегулятором або без нього. Наявність терморегулятора дозволяє регулювати температуру висушування, завдяки чому в продуктах зберігається більша кількість корисних речовин.
Матеріал корпусу
Сушарки робляться з металу або пластику. Якщо передбачається перевозити її з квартири на дачу, то краще вибрати більш легку модель з пластику. Метал міцніше і надійніше, але в процесі висушування він досить сильно нагрівається, і через це продукти можуть підсушитися нерівномірно. Об’єм пластикових і металевих сушарок однаковий, він залежить від числа піддонів і їх розміру. Різні моделі сушарок можуть мати від трьох до восьми піддонів.
Безпека
Дуже зручно, якщо сушарка має функцію автоматичного вимкнення, яка вимкне прилад при перегріві. Це збільшує термін служби апарату і забезпечить додаткову безпеку. Звичайно, висушити фрукти, овочі, гриби або трави можна і в домашніх умовах, але дуже незручно, якщо по всій кухні розставлені підноси, над якими кружляють комахи. А якщо сушити в духовці, то корисних речовин в продуктах зберігається небагато, та й встежити за температурою досить складно. Загалом, якщо ви зі своєю сім’єю хочете побалуватися корисними ласощами, урізноманітнити меню сухофруктами, стравами з висушених овочів, грибів з додаванням пряних трав, то вам неодмінно варто придбати сушарку. Вдалого вибору!