Що краще: IPS чи AMOLED?

10/03/2020

Навіть найкрутіше фото може виглядати так собі, якщо якість зображення на смартфоні на низькому рівні. Тому, обираючи гаджет, варто звернути увагу не лише на кількість мегапікселів камери і процесор, а й на тип дисплею.

60203105681fb319306340.jpeg

Говорячи про екран смартфону, часто виникає плутанина. Існує досить багато різновидів матриць, підвидів та індивідуальних розробок від конкретних брендів. Хоча тут більше маркетингу, чим фактичних відмінностей, це плутає споживача. Сьогодні ми, врешті-решт, розберемося що до чого:)

Рідкокристалічні дисплеї: початок

Першими дисплеями, які почали використовувати у смартфонах, були TFT-екрани. В перекладі з англійської означає "тонкоплівковий транзистор", хоча тобі це, мабуть, мало про що говорить:) Просто уяви собі тонку плівку, на якій розміщені рідкокристалічні елементи у вигляді спіралі або паралельно одна до одної. 

В принципі, можна сказати, що TFT – це основа, від якої вже "танцюють" розробники та створюють більш довершені моделі матриць. Ця технологія використовується як на IPS, так і на OLED-екранах. Просто десь це рідкі кристали, а десь світлодіоди. Тобто формально подібна технологія встановлена на кожному смартфоні:)

Різновидами рідкокристалічних TFT екранів вважаються дисплеї з матрицями TN та IPS. Основна відмінність між ними у розміщенні рідких кристалів по самій матриці.

tn vs ips.jpg

Так, Twisted Nematic (все та ж TN матриця) має закручені рідкі кристали у спіраль. У цьому її головна недосконалість – малий кут огляду.

IPS дисплеї: переваги та недоліки

З розвитком ринку та задля усунення недоліків попередніх рідкокристалічних матриць були розроблені IPS-дисплеї. Тут вже кристали розміщуються паралельно поверхні та в одній площині. Це дає більший кут огляду, кращу яскравість та зображення кольорів. 

Наразі, IPS матриці успішно використовуються компаніями у виробництві смартфонів. Так, такий варіант можна побачити у айфонах старшого покоління: до десятої лінійки купертинівці використовували лише матриці такого типу. Правда, вони називають свої дисплеї RETINA IPS. У чому фішка? Єдина різниця від звичайних IPS дисплеїв – висока щільність пікселів, понад 300 ррі (ну, так стверджує компанія:) ).

Існує ще різновид IPS-матриці, який "виростила" для своїх смартфонів компанія Samsung. Це Plane to Line Switching (або ж просто PLS). Розробники і тут запевняють у надзвичайно високій щільності пікселів і якихось надшироких спектрах кольорів. Але як же ж неозброєним оком це перевіриш?:)

Екрани IPS типу мають ряд переваг:

  • Доступність. Перш за все, IPS матриці на даний момент є найбільш доступним якісним варіантом. Оскільки вони на ринку вже досить довго, розробники навчилися робити In-Plane Switching матриці з маленькою собівартістю. Це, у свою чергу, приємно відбивається і на ціні смартфона у кінцевому результаті.

  • Кольорова гама. Рідкокристалічні IPS матриці дають чудову передачу кольору. До речі, саме такі матриці використовують на моніторах для дизайнерів та архітекторів: велика варіативність відтінків та тонів забезпечує максимально реалістичну картинку.

  • Довговічність. На відміну від OLED (про це поговоримо трошки далі), IPS матриці не вигорають, не втрачають у яскравості та якості зображення навіть за 5 і більше років використання. Правда інколи можуть утворюватися “мертві” або "застрявші" пікселі — кольорові точки на екрані, які не змінюються при зміні зображення.

  • Простота заміни. При пошкодженні дисплею, замінити його новим доволі просто та швидко: старий екран знімається і ставиться новий. При цьому і ціна за таке "оновлення" максимально доступна.

  • Безпека твоїх очей. Піксельна сітка не напружує очі на відміну від нерівномірної яскравості на OLED матриці. Тому очі так не втомлюються при користуванні смартфоном. 

amoled-chy-ips.jpeg

Проте IPS матриці можуть "похвалитися" і рядом недоліків:

  • Низький рівень контрастності. Особливо це помітно, якщо дивитися на чорний колір. По суті, чорним і не "пахне": це темно-сірий або ж чорний з відтінком зелено-синього. Це спричинено тим, що пікселі матриці не можуть повністю автономно працювати та вимикатися незалежно один від одного. 

  • Повільна швидкість відгуку. Для користувача при виконанні базових функцій це може бути і непомітно. Проте, якщо ти працюєш із зображенням чи любиш пограти на смартфоні в ігри - такий недолік може викликати "зависання" картинки.

  • "З'їдає" багато енергії. Оскільки підсвітка використовується і для світлих, і для чорних пікселів, матриця досить енергозатратна.

Світлодіодні OLED-матриці

Левова частка виробників надає перевагу не рідкокристалічним, а світлодіодним матрицям. Organic Light-emitting diode (OLED) — це матриця на основі органічних світлодіодів. Головна відмінність — відсутність зовнішньої підсвітки, як у матрицях TN та IPS. 

6_Безымянный.jpg

Що ж таке АМOLED екран? Це просто різновид OLED-екрану з можливістю активного управління пікселями (Active Matrix - звідки і назва). Super АМOLED, по суті, те саме. Але, як стверджують розробники компанії Samsung (а саме вони і ввели цю назву для дисплеїв своїх смартфонів), в Super АМOLED немає повітряної подушки між плівками. Ну come on, guys, у інших OLED матрицях та сама структура. OLED-екрани (що АМOLED, що Super АМOLED) в порівнянні з IPS мають як свої переваги, так і свої недоліки. 

1_мой.jpg

Плюси:

  • Майже миттєва реакція. Такий екран має максимально швидкий показник відгуку. Дисплеї сучасних смартфонів мають частоту оновлення екрану до 120 Гц.

  • Максимальний кут огляду. З якої сторони не глянь на дисплей смартфону, зображення не втрачає яскравість.

  • Чіткий чорний (реально чорний!) колір та висока контрастність кольорів.

  • Економія заряду батареї. Внаслідок того, що чорний колір не підсвічується матрицею, на цьому економиться енергія смартфону у цілому.

  • Тонша панель. Оскільки слою для розсіювання світла (як у рідкокристалічних матрицях) немає, OLED дисплей тонший. В перспективі це дає можливість не жертвувати місткістю акумулятора чи потужністю процесору, екран вже дозволяє зекономити місце.

  • Гнучкість. Чули про гнучкі дисплеї, які можна скласти вдвоє? Це яскравий приклад OLED-матриць, які дають можливість міняти форм-фактор екрану (робити його заокругленим і т.д.). 

  • Можливість режиму Always on display. Хоча це, у свою чергу, може привести до швидшого вигорання пікселів.

Мінуси:

  • ШІМ (Широтно-імпульсна модуляція). Це мерехтіння екрану, яке може бути не помітне для ока, проте при зйомці відео цей ефект чітко прослідковується.

  • Вигорання пікселів. Це те, про що ми згадували вище. З часом на дисплеї з OLED матрицею можуть проявлятись вигорівші зони, особливо в тих місцях, де матриця часто підсвічує білий (наприклад, нижня панель меню і т.д.). Це називається ефектом пам'яті. Проте нюанс вирішується темним інтерфейсом, який є практично у всіх нових смартфонах.

  • Складність заміни. При пошкодженні дисплею, OLED-екран набагато важче замінити. Для більшості випадків потрібен спеціальний прилад, який спочатку нагріє матрицю, і тільки тоді її без труднощів можна зняти зі смартфона. Відповідно, цей процес дорожче, ніж заміна IPS матриці.

Висновок

OLED-дисплеї (в тому числі AMOLED та Super AMOLED) — це максимальний кут огляду з чіткою передачею і "справжнім" чорним, менша затрата енергії, режим Always On Display, тонка та гнучка панель світлодіодів, але з немаленькою ціною та своїми нюансами у вигляді вигорання пікселів і ШІМу.  

IPS-матриці (в тому числі RETINA та PLS) більш доступні за ціною, проте не можуть похвалитися "чистим" чорним кольором та високою контрастністю. Зате вони довго служать, прості у заміні (як у фізичному плані, так і в плані грошей), безпечні для очей та добре передають кольори. 

Кожен з типів матриць має свої "+" та "-". Яскравість фото, реалістичність зображення під час гри, довговічність, точність передачі кольорів, ціна - твій вибір має залежати від потреб та пріоритетів. 

Читай також:

Товари:
Читайте також:
Samsung Galaxy А35 VS А55: що нового?
Компанія Samsung 11 березня представила два середньо бюджетні смартфони — Galaxy А35 та Galaxy А55. Всі попередні покоління цих смартфонів стали бестселлерами за короткий проміжок часу, тому є підстави сподіватися, що й цьогорічні Galaxy А35 та Galaxy А55 будуть бестселлерами через ряд корисних фішо
28/03/2024
Як перевірити екранний час на Android?
Якщо ви хочете почати користуватися смартфоном менше та більш відповідально, щоб вивільнити час для саморозвитку, читання, фізичних вправ, ігор з дітьми, здоровішого сну, то ця стаття для вас, адже вона про екранний час. Саме поняття “екранний час” ввійшло в обіг завдяки компанії Apple, але в смартф
15/03/2024
Як підключити контролер DualShock 4 чи DualSense до iPhone?
Рівень графіки в іграх для смартфонів та планшетів, як на iOS, так і на Android пристроях дуже виріс. З року в рік ринок мобільного геймінгу тільки зростає, а виробники смартфонів навіть пропонують спеціальні рішення, щоб геймеру були створені всі умови для досягнення високих результатів. Якщо ви к
09/03/2024
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?