Яку оперативну пам'ять вибрати в 2021?

04/08/2021

Сучасні настільні комп'ютери, як бюджетні, так і флагманські, використовують оперативну пам'ять стандарту DIMM DDR4. Вона не втратить актуальності навіть після виходу DDR5, адже процесори, принаймні перший час, будуть підтримувати обидва типи пам'яті. На ринку зараз представлені декілька десятків брендів пам'яті, це не рахуючи різних моделей, варіантів комплектації, частот та об'ємів. Серед всього цього різноманіття ми виокремили п'ять найоптимальніших моделей оперативки — від недорогої низькочастотної до оверклокерської високочастотної.

fefsefsefsefsfdesfsefsef.jpg

Patriot Signature DDR4-2666 МГц

Популярні процесори початкового рівня, як то Athlon 200GE, Pentium Gold G6500 чи Core i3-10100F, підтримують оперативну пам'ять лише з частотою до 2666 МГц. Тому переплачувати за більш високочастотні модулі пам'яті немає сенсу. Однією з найдешевших 2666-МГц оперативок є Signature DDR4 від американської компанії Patriot Memory. Продається вона лише у вигляді окремих модулів, парні комплекти не передбачені. Побудована на чипах SpecTek, дочірнього бренду Micron. Металевих радіаторів немає, але для низькочастотної пам'яті вони не обов'язкові. 

Goodram Iridium X 3000 МГц

Goodram Iridium X — оперативна пам'ять від польської компанії Wilk Elektronik. На відміну від вищезгаданої Patriot, має і подвійні кіти, і металеві радіатори, причому аж чотирьох кольорів на вибір: чорний, білий, червоний та блакитний. Ще буває поєднання всіх цих кольорів під назвою Limited Edition, але у продажі зустрічається рідко. Під радіаторами ховаються чипи компанії Nanya. Дуже оверклокерськими їх не назвеш, але додаткові дві-три сотні мегагерц отримати шляхом ручного розгону точно можна. Оптимальною рідна частота 3000 МГц є для процесорів Ryzen 1000-серії.

Crucial BallistiX 3200 МГц

Crucial — це власна оперативна пам'ять компанії Micron, одного з трьох найбільших виробників чипів пам'яті (інші два — Samsung та Hynix). Простіше кажучи, Crucial продається практично по собівартості. Серія ж BallistiX включає моделі з радіаторами чорного, білого та червоного кольору, а також модифікацію з RGB-підсвічуванням. Остання, щоправда, розганяється трохи гірше, адже підсвічування не тільки забирає частину електроенергії, що подається через роз'єм пам'яті, а й виділяє додаткове тепло. А от варіанти без підсвітки легко розганяються з 3200 до 3600 МГц — для процесорів Ryzen 3000-серії більшого і не треба.

G.Skill Trident Z RGB

G.Skill Trident Z RGB — одна з небагатьох, що ще залишились на ринку моделей пам'яті на улюблених серед оверклокерів чипах Samsung B-die. Дозволяє вручну підвищити частоту з 3600 до 4000 МГц, причому з мінімальним зростанням таймінгів (або взагалі без зростання), звісно ж, при умові, що ваш процесор підтримує дану частоту. Наприклад, Ryzen 3000-серії вимушено перемикаються на асинхронний режим роботи контролера пам'яті, що частково нівелює вигоду від розгону. А от Ryzen 4000-серії з вбудованим графічним прискорювачем Radeon Vega чудово працюють з 4000-МГц оперативкою.

Kingston FURY Predator 4000 МГц

Нещодавно компанія Kingston перейменувала свій геймерський бренд пам'яті з HyperX на FURY. Високочастотна ж модель FURY Predator побудована на чипах Hynix, причому найновішого покоління D-die. Завдяки цьому, пам'ять має прошитий на заводі профіль автоматичного розгону «однією кнопкою» XMP 4000 МГц. А також потенціал для додаткового ручного розгону до 4266 чи навіть 4400 МГц (розгін це завжди лотерея). Таку частоту потягнуть лише процесори Intel Core 10 та 11-покоління. На щастя, функцію оверклокінгу пам'яті отримали навіть недорогі материнські плати B560, тоді як раніше це було привілегією лише старших Z-чіпсетів.

Висновки

Так, при збірці бюджетного ПК з інтегрованим графічним прискорювачем є критично важливим обрати двохканальний режим роботи пам'яті. В такому випадку обов'язково купуйте хоча б 2х4 ГБ. У випадку ж ігрового ПК з дискретною відеокартою, але материнською платою з лише двома слотами DIMM, розумніше на перший час обмежитися одноканалом 1х16 ГБ, щоб була можливість апгрейду в майбутньому. Процесори Intel в середньому менше залежні від одноканалу, ніж AMD. 

Читайте також:

ТОП-5 процесорів Intel i AMD для роботи та ігор на 2021 рік

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?