Як вибрати ноутбук для школи?

16/09/2022

Навчальний процес цього року розпочався дуже нервово. Частина дітей змушена вчитися дистанційно, частина повернулася до школи, проте ненадовго, бо незабаром зимовий період. Те ж саме стосується і студентів. Цьогоріч дистанційка є невідворотною, тому ми зробили для вас коротку інструкцію, яка допоможе розібратися з тим, як вибрати доступний ноутбук і не заплутатись у характеристиках.

ДИЗАЙН

У бюджетному сегменті ноутбуки зазвичай виготовляють з полікарбонату, рідше можна знайти моделі з алюмінію та інших сплавів. Останні будуть важити трохи більше, якщо це не ультрабуки чи нетбуки, проте у них буде менше шансів тріснути при падінні чи пошкодити матрицю, випадково натиснувши на дисплей.

Важливими у ноутбуках є роз'єми, наразі навіть бюджетні моделі, крім звичайного входу USB Type-A для флешки і мишки, мають HDMI для підключення зовнішнього монітору, в деяких моделях є вхід для інтернет кабелю, а інші вже отримали сучасний USB Type-C, який у 2023 році має стати універсальним стандартом в Європі. Якщо ж у вашій школі, університеті чи на робочому місці немає Wi-Fi, обов'язково уточніть можливість підключення інтернету по кабелю, якщо він вам необхідний.

350333.jpg

Також не варто забувати і про клавіатуру: перевагою буде наявність підсвітки та, якщо ви часто працюєте з цифрами, окремого цифрового блоку. Розмір ноутбуку напряму залежить від ваших потреб: великий 17-дюймовий лептоп підійде для домашнього користування, бо носити його з собою незручно. Ноутбуки 15-16 дюймів є золотим стандартом, вони мають достатньо великий дисплей, щоб працювати з масивами даних, але достатньо компактні, щоб носити їх з собою на роботу чи навчання. 13-14 дюймів - це розмір компактних ультрабуків, зазвичай вони не лише маленькі, але й тонкі, тому не будуть обтяжувати ваш рюкзак, при цьому дозволяють зручно набирати та читати текст.

ЕКРАН

Залежно від діагоналі екрану ноутбуки поділяються на такі категорії:

  • 11-12 дюймів —  нетбуки; 
  • 13-14 дюймів — ультрабуки;
  • 15-дюймові — універсальні мультимедійні ноутбуки;
  • 17-дюймові — мобільні робочі станції.

Ігрові ноутбуки бувають від 14 до 17 дюймів. Зазвичай всі перелічені розміри мають роздільну здатність FullHD, цього достатньо, щоб уникнути артефактів на екрані.

dabf9bad9bf9715177a733687188ae03.jpg

Окрім діагоналі і роздільної здатності, важливим є ще й тип матриці. Найдешевшим варіантом є TN, але IPS має більш соковиті кольори та ширші кути огляду. Деякі виробники використовують маркетингову фразу IPS Level або IPS Style. Насправді це VA-матриця, яка миліша оку за TN, але все ж з вужчим колірним діапазоном, ніж справжня IPS.

Показники колірного охоплення sRGB та AdobeRGB є важливими для людей, які працюють у сфері візуального мистецтва: фотографи, відеографи та дизайнери, зазвичай вони обирають для себе потужні ігрові ноутбуки. Підсумовуючи скажу: якщо у вас буде вибір між TN, VA та IPS матрицею, бажано поглянути у бік останньої.

296450.jpg

Потроху набирають популярність надяскраві OLED-екрани, як в смартфонах, проте у бюджетному сегменті вони поки не представлені, зважаючи на вартість матриці такого типу.

ПРОЦЕСОР

Процесори ноутбуків діляться на три категорії. Перші — енергоощадні з індексом N або E, які охолоджуються пасивно, тобто повністю безшумно. Другі — універсальні з індексом U або G, які вже потребують вентилятора, але все ще помірно витрачають заряд батареї. Треті — високочастотні з індексом H, які використовуються у геймерських ноутах.

Безумовно, чим потужніший процесор, тим краще він справляється з завданнями. Будь-яка дитина буде стверджувати, що їй для навчання потрібен Intel Core i7, бо він добре тягне Microsoft Word, але давайте розберемося який процесор потрібен для навчання, а який для роботи і серйозніших завдань.

Отож, для веб-серфінгу, роботи з документами та перегляду фільмів вистачить навіть Pentium Silver N чи Athlon Gold U. Такого роду процесори здатні потягнути прості 2D ігри та браузерні флеш-ігри.

Для програмування, пакетної обробки фото, редагування FullHD відео, вже бажано мати Intel Core i5 U чи Ryzen 5 U. Вони підійдуть і для невибагливих ігор по типу CS:GO.

Для відеомонтажу в 4К і 3D-моделювання підійде ігровий ноутбук з процесором Core i7 H чи Ryzen 7 H. Зазвичай їх встановлюють у поєднанні з потужною відеокартою, тому такі ноутбуки потягнуть ще й сучасні Triple-A тайтли.

OG7k897fkXAYb45WppmJEzEgHQJ2ZqdO3SFE_QpXcrpSrOIKpxNkJEvKjEiYHdQHkoyHweZUSGFQq8TnGkNaOgMDHYqueeJc7cV_79vAhQUjFgAcRdm8lZzFAWTKM73TrT4aD03SRC2YgvvNjrZOk6OmQMM2R3jAPwRVYjL85Yf2fN8_0BtOXc-u0g

ПАМ’ЯТЬ

У більшості ноутбуків використовується оперативна пам'ять стандарту DDR4. Вона відповідає за швидкодію нарівні із процесором, а в деяких випадках навіть переважає його у значущості, тому на її обсяг варто звертати увагу.

З 4 ГБ оперативки зараз некомфортно, навіть у веб-браузері, потрібно мінімум вісім. Для ігор обов'язковими є 16 ГБ, а для професійної роботи не зайвими будуть і всі 32 ГБ. Також варто враховувати, що частину оперативної пам'яті забирає для своїх потреб вбудована відеокарта.

В тонких ультрабуках оперативка зазвичай розпаяна прямо на материнській платі і не піддається апгрейду. Тому при виборі ноутбуку варто уточнити чи можна замінити планку оперативки чи додати ще одну, зазвичай у 15-дюймових ноутбуках така можливість є.

340142.jpg

ПАМ’ЯТЬ

У найдешевших нетбуках використовується впаяний eMMC чип, який у випадку зносу, а флеш-пам'ять рано чи пізно точно зноситься, не вийде замінити. У більшості середньоцінових ноутбуків є один слот для швидкого твердотільного SSD накопичувача M.2, а в ігрових ноутах слотів для дисків може бути навіть два: M.2 для швидкісного SSD, SATA 3 для повільного HDD, щоб зберігати свої файли.

У виборі ноутбуку лише з одним диском SSD чи HDD - краще обрати менший об'єм пам'яті, але твердотільний SSD накопичувач, що забезпечить швидку роботу системи та всіх програм. HDD наразі вже є застарілим, працює повільніше і годиться виключно для зберігання файлів. Якщо ж вам потрібні 2 ТБ чи ще більше місця для зберігання файлів, то простіше додатково придбати зовнішній USB-диск.

ВІДЕОКАРТА

Якщо ви обираєте ноутбук виключно для навчання, то цей пункт найважливіший: зараз розповім про мобільні відеокарти, які стануть у нагоді тим, хто буде активно робити презентації в PowerPoint, бо загальновідомо, що для нього потрібна потужна відеокарта.

Інтегровані графічні прискорювачі Intel UHD та Iris Xe, завдяки технології Quick Sync, добре справляються з відеомонтажем в FullHD та переглядом 4K-фільмів, включаючи новий кодек AV1. Конкуруюча інтеграція Radeon Vega видає значно вищу частоту кадрів в іграх. Бажаною для інтегрованої графіки є двохканальна оперативна пам'ять, яка буде покращувати продуктивність.

5ppp.jpg

Бюджетні дискретні відеокарти GeForce MX ще трохи швидші в іграх, але не вміють повноцінно прискорювати відеомонтаж: технологія CUDA є, а от NVENC нема. Ігровими відеокартами є GeForce GTX та RTX, які відрізняються між собою реалістичними відображеннями Ray-Tracing та розумним апскейлінгом DLSS. Найоптимальнішою по співвідношенню ціни і потужності є GeForce RTX 3050 Ti. Конкуруючі Radeon 6000M у продажу зустрічаються рідко.

АВТОНОМНІСТЬ

Автономність ноутбука залежить від багатьох факторів: розмір дисплею, потужність процесору та задачі, якими ви будете його навантажувати. Тут присутня певна взаємозалежність: якщо процесор потужний, то він буде "їсти" більше енергії, якщо енергоефективний, він навряд буде "тягнути" важкі програми. Проте сучасні процесори побудовані за технологією Big Little: коли "камінь" має частину потужних ядер для важких завдань і частину "економних" для звичайної рутини, наприклад веб-серфінг.

Якщо ви хочете ноутбук з хорошою автономністю, то добре з цим завданням впорається ультрабук розміру 14 дюймів на Intel Pentium Gold - він може тримати до 9 годин на одному заряді, перевірено особисто із Acer Swift 1.

333930.jpg

Ігрові ноутбуки, у переважній більшості, тримають близько 4-5 годин у звичайному режимі та не більше 2 годин під час ігрових сесій. Ноутбуки на 15,6 дюйма з Intel Core i3 та інтегрованої відеокартою будуть тримати близько 6 годин в офісному режимі. Ноутбуки з екраном 17 дюймів, навіть з енергоефективним процесором нададуть вам близько 5 годин роботи від одного заряду, а потужніший процесор зменшить цей показник до 3-4 годин.

ВИСНОВКИ

  • Виключно для домашнього користування чудово підійдуть 17-дюймові ноутбуки, які нікуди не треба носити.
  • Ноутбуки розміру на 15,6 або 16 дюймів — це ідеальна золота середина, серед яких ви можете обрати, як бюджетні моделі на Pentium, так і середньобюджетні на Intel Core i3/i5, також такого розміру і більшість ігрових ноутбуків, що підійдуть для 3D моделювання, програмування та обробки відео і зображень.
  • Ультрабуки розміром 13-14 дюймів — ідеальний варіант для студентів, яким потрібно завжди мати ноут під рукою, в переважній більшості вони не потягнуть монтаж відео 4К, але базові завдання закриють на 100%, а ще й не будуть обтяжувати вас при транспортуванні.
Читайте також:
У чому різниця між Thunderbolt та USB-C?
Поки що рівень уніфікації роз’ємів та кабелів не досяг того рівня, щоб можна було використовувати один кабель для всього, але ринок потрохи до цього йде. Остання презентація Apple зайвий раз це доводить. В цьому матеріалі ми поговоримо про Thunderbolt та USB-C. Хоча вони виглядають однаково все ж іс
15/09/2023
HР Pavilion 15: універсальний солдат для роботи, навчання та ігор
У нас на огляді ексклюзивний HР Pavilion 15, який на вигляд є типовим офісним калькулятором, проте потягне навіть Cyberpunk 2077. Цікаво? Тоді гайда до огляду. Дизайн Кришка дисплею та накладка над клавіатурою виконані з алюмінію, а нижня кришка з пластику. Повноформатна клавіатура з цифровим блок
15/07/2023
Що показала Apple на WWDC 2023?
Конференція для розробників WWDC - щорічний літній івент, який чекають мільйони Apple-фанів. Цьогорічна конференція для Apple стала епохальною, адже був презентований новий продукт — VR-гарнітура Vision Pro. Крім цього, очікувано ми побачили оновлення iOS, iPadOS, watchOS, macOS, оновлений 15-дюймов
06/06/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?