Як вибрати мишку для ПК чи ноутбука?

30/11/2020

В цій статті ми коротко розповімо вам на що варто звернути увагу при виборі мишки для ноутбука чи ПК і пояснимо деякі характеристики, які мають при виборі визначальне значення. Це потрібно для того, щоб для себе краще зрозуміти, що ви шукаєте.

ДИЗАЙН ТА ЕРГОНОМІКА

Передусім миша має відповідати вашим критеріям по зовнішньому вигляду і хоч якось доповнювати пристрій до якого ви маєте її підключити. Наприклад, якщо у вас Macbook виконаний з алюмінію сірого кольору, то підключена до нього салатова мишка з RGB-підсвіткою буде виглядати максимально дивно. Якщо ви часто берете ноутбук з собою, а відповідно і мишку, то потрібно дивитися на “невисокі” миші, щоб вони не випирали з сумки чи чохла. Такі варіанти мишей точно є в Rapoo та Xiaomi.

Варто також пам’ятати про те, що мишки бувають:

  • симетричні;
  • ергономічні.

Симетричні, що зрозуміло вже з назви, мають симетричну форму і підходять для використання під праву і ліву руку. Ергономічні зазвичай ідеально підігнані під праву руку і лівою ними керувати буде дуже незручно. Якщо вам мишка потрібна для ігор чи професійної діяльності, то краще обирати ергономічну, бо з нею рука буде втомлюватися суттєво менше, але на боці симетричних варіантів — привабливий дизайн та можливість користуватися обома руками.

Бажано перед покупкою спробувати в магазині, як конкретна миша буде підходити для вашої руки. Є миші крихітних розмірів, якими буде незручно користуватися для людей з великими долонями і навпаки. Крім того, ергономіка теж достатньо суб’єктивне поняття, тому рекомендуємо прийти та “приміряти” мишку до своєї руки. Звісно найбільш ергономічні і зручні миші — ігрові, тому що вони проектуються так, щоб бути максимально зручними. Відтак нерідко можна зустріти користувачів, які попри “естетичне протиріччя” використовують ігрові миші для роботи наприклад з Macbook Pro.

ПІДКЛЮЧЕННЯ

Згідно підключення миші діляться на дві головні категорії: дротові і бездротові. З першими все зрозуміло, а от бездротові можуть відрізнятися за типом підключення:

  • через Bluetooth;
  • через Wi-Fi;
  • через радіоканал.

Bluetooth-з’єднання працює на відстані до 10-ти метрів. Якщо у вас в комп’ютері є вбудований bluetooth-модуль, то ви без проблем можете підключитися, якщо ж немає, то потрібно обирати такий комплект миші в який входить USB bluetooth-адаптер. В сучасних ноутбуках bluetooth по замовчуванню присутній, тому підключаючись напряму ви можете залишити вільним один порт USB, що надзвичайно важливо.

Wi-Fi мишки мають перевагу в автономності порівняно з bluetooth і також залишають вільним один порт USB, однак, якщо в ПК немає Wi-Fi-модуля, то доведеться окремо придбати Wi-Fi адаптер, тому такий  варіант дуже схожий до підключення через bluetooth;

Підключення через радіо-канал теж є достатньо поширеним. В ПК чи ноутбук вставляється спеціальний адаптер-приймач через який сигнал передається в ПК. Перевага такого підключення — дальність, однак зазвичай дальність спрацювання для миші не грає особливого значення.

Варто сказати, що проводові миші також мають свої переваги:

  • відсутність потреби в заряджанні;
  • мінімальний час відгуку;
  • з’єднання завжди стійке та стабільне.

ВИД: ЛАЗЕРНІ ТА ОПТИЧНІ

Мишки бувають лазерні і оптичні. Останній варіант передбачає наявність спеціального коврика, бо лише на ньому забезпечує максимальну точність. Ключова перевага таких пристроїв — низька ціна. Лазерні миші можуть працювати на не ідеально рівній поверхні і на різних типах покриття.

РОЗДІЛЬНА ЗДАТНІСТЬ АБО ЧУТЛИВІСТЬ

Цей параметр здебільшого називається “dpi”, тобто кількість точок на дюйм. Чим більша цифра стоїть поруч абревіатури dpi тим точніший курсор. Чи потрібно ганятися за максимально високим показником dpi? Ні. Якщо ви здебільшого працюєте з текстовими редакторами  до 800-1200 dpi буде вам цілком достатньо, якщо ви обираєте мишу для ігор, то бажано, щоб dpi був на рівні 1600 і вище, а ще краще з можливістю регулювати роздільну здатність залежно від гри. Для роботи з графічними редакторами бажано обирати мишу з dpi 2000 і вище. Звісно тут важливо зважати і на роздільну здатність вашого монітора, якщо вона навіть не Full HD, то 10000 dpi вам ні до чого. 

АВТОНОМНІСТЬ

Якщо мишка підключається через кабель, то питання автономності відпадає, бо вона живиться від ПК чи ноутбука, а от бездротові мишки мають декілька варіантів живлення: звичайні пальчикові батарейки типу AA або міні пальчики AAA, або вбудований акумулятор. Є звісно ще варіант, коли миша живиться від килимка, але він малопоширений.

Якщо порівнювати вбудований акумулятор і батарейки, то кожен з цих варіантів має свої переваги і недоліки. Якщо у вас мишка живиться від батарейок, то коли ви активно працюєте і раптом мишка розрядилася, то вам достатньо буде замінити батарейки на нові і продовжити роботу за лічені секунди. Якщо мишка працює на акумуляторі, то вам доведеться чекати поки вона підзарядиться, але в той же час вам не потрібно буде щоразу витрачати гроші на нові батарейки. Чудовим рішенням для мишок, які працюють від батарейок буде покупка акумуляторів типу AA чи AAA, які можна перезаряджати. Таким чином в перспективі ви будете економити на придбанні батарейок і заміна на іншу пару заряджених триватиме лічені секунди.

ДОДАТКОВІ ФІШКИ

Крім головних характеристик ви також можете обирати мишку залежно від додаткових функцій, які вона має, а вони можуть бути дуже різноманітними, ось деякі варіанти:

  • перемикач dpi, особливо сподобається геймерам та тим, хто на одному ПК чи ноутбуці працює та грає;
  • функціональні клавіші, які можна запрограмувати під виконання певного завдання, особливо актуально для геймерів;
  • сканер відбитків пальців слугує для розблокування комп’ютера;
  • підсвітка корпусу;
  • безшумні клавіші, які не будуть створювати характерного клацання, особливо знадобляться для тих, хто працює вночі.

ВИСНОВКИ

Обираючи комп’ютерну мишу потрібно виходити з конкретних потреб. Якщо ви професійний геймер, то вам потрібно звертати увагу на миші профільних виробників, типу Razer з високим значення dpi на мінімальним часом відгуку. Можете розглядати варіанти проводових мишок. Якщо ж ви часто в дорозі, то вам потрібно обирати бездротову, лазерну (невибагливу до поверхні) і бажано безшумну мишку. Якщо ви часто присутні на ділових зустрічах, то безшумність та елегантний дизайн будуть не зайвими. Вам точно не підійде агресивна ігрова мишка з кислотною підсвіткою. За посиланням в каталозі ви можете налаштувати фільтри під свої потреби і вибрати мишку, яка максимально відповідатиме вашим потребам. 

Читайте також:
Бюджетний ігровий набір Hator
Прийнято вважати, що все “ігрове” завжди дорого коштує і дозволити собі придбати щось з цієї категорії можуть далеко не всі. Ми знаємо, що за ігровий ПК чи ноутбук доведеться викласти кругленьку суму, однак, коли справа стосується аксесуарів, то можна зібрати якісний набір геймера і це не коштуватим
22/09/2023
ТОП-10 найкращих ігор 2022 року
Новий 2022 рік буде справді крутим для геймерів. Нарешті вийдуть ігри-довгобуди, які переносилися вже кілька років: Elden Ring, Dying Light 2 і Starfield. Також повернуться із забуття давні серії: Company of Heroes, Test Drive Unlimited та, звісно ж, S.T.A.L.K.E.R. І це далеко не повний список. У ці
10/01/2022
ТОП-5 ігрових мишок для Battlefield 2042, CSGO і COD Warzone
Ігри жанру шутерів, або простіше кажучи стрілялок, є вимогливими до точності керування. А мультиплеєрні шутери, де змагатися доводиться не з штучним інтелектом, а з реальними людьми з різних куточків світу, є максимально вимогливими. Тому знадобиться мишка з високою роздільною здатністю сенсора, вит
06/10/2021
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?