В чому різниця між VR, AR, MR?

25/01/2022

Все частіше в новинах про технології ми чуємо абревіатури AR, VR, MR, а деякі інсайдери, наприклад, Мін-Чі Куо переконані, що Apple в найближчі два роки представить свою AR-гарнітуру, а впродовж 10-ти років відмовиться від iPhone на користь AR-окулярів. В чому різниця між AR, VR, MR пояснюємо у цьому матеріалі.

VR — віртуальна реальність

Абревіатура VR розшифровується, як Virtual Reality — віртуальна реальність. Віртуальна реальність повністю змінює середовище, яке ми бачимо навколо через спеціальні пристрої. VR імітує абсолютно нове середовище. Користувач бачить все у тривимірній перспективі, а рухаючи головою може бачити предмети під іншим кутом. Найчастіше VR використовують в ігрових цілях, а також у військових та наукових дослідженнях.

NfH2wO97gZDB76LtoAiaGQ.jpeg

Звісно взаємодія з віртуальною реальністю напряму залежить від тієї платформи, яку ви використовуєте. Переважна більшість VR-окулярів розроблені для статичного використання. Найбільш відомими VR-пристроями є Oculus, бо по мірках вартості VR-шоломів вони вважається доступними. Можемо пригадати також PlayStation VR. Google та Samsung теж пробували себе в цій сфері. Вони виготовляли доступні пристрої, які працювали за допомогою смартфона. Ефект занурення не настільки відчутний, але для того, щоб познайомитися з віртуальною реальністю цілком достатньо.

AR — доповнена реальність

Абревіатура AR розшифровується, як Augmented Reality — доповнена реальність. Якраз цей напрямок зараз розвивається найбільш стрімко. Суть технології полягає в тому, що вона додає в реальний світ віртуальні об’єкти, тобто реальне середовище не виходить з поля зору користувача, але в ньому з’являються додаткові об’єкти. Іншими словами AR — це своєрідний віртуальний фільтр, який накладається на реальність.

umnyie-ochki-Google-Glass-Enterprise-Edition-2.jpg

Ми можемо сприймати доповнену реальність через екран смартфона чи AR-окуляри Найбільш відомі приклади пристроїв доповненої реальності — Google Glass, які так і не стали популярними через урізаний функціонал та Microsoft Hololens, які на сьогодні, мабуть, найближче підійшли до того, що ми вкладаємо в слово AR, але вони у свою чергу коштують кілька тисяч доларів.

MR — змішана реальність

Абревіатура MR розшифровується, як Mixed Reality — змішана реальність. Ця технологія є гібридом AR та VR. Працює технологія так, що MR-пристрій сканує середовище в якому ви знаходитесь і створює відповідну тривимірну карту і відповідно до розташування фізичних об’єктів накладає цифровий контент. Фактично, MR додає цифровий контент в реальне середовище, де ви можете з ним взаємодіяти. Розробники стверджують, що з MR світ стає інтерактивним.

20190225-hololens-2-specs-1.jpeg

У всіх вищезазначених технологій є схожість і кожна з них забезпечує новий інтерактивний досвід. Не завжди можливо чітко провести межу між технологіями та їхніми можливостями. Вже можна спрогнозувати, що цей ринок буде розвиватися дуже стрімко, оскільки цими технологіями займаються провідні технологічні гіганти.
 

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?