USB Power Delivery: один блок живлення на все - від смарта до ноутбука

23/01/2018

USB PD - технологія, в основі якої передбачена можливість передачі енергії через USB до 100 Ватт.

“І що?” - скажете ви. А те, що невдовзі це зможе перевернути нашу з вами уяву про підключення ледь не будь-якої техніки у наших домівках, як це відбулося з появою інтерфейсу USB, коли усю комп’ютерну, і не лише, периферію почали підключати через порт USB.

Звісно, мова не йде про пральні машини, мікрохвильовки чи електрочайники з бойлерами. Проте цілком імовірно, що вже скоро звичною для нас справою буде придбати монітор чи телевізор, для живлення якого не буде передбачено ніяких роз’ємів, окрім USB. Більше того, така периферія вже існує, проте ще не дуже розповсюджена.

Перевагою такої стандартизації буде те, що у випадку виходу з ладу блоку живлення вашого ноутбуку, ви просто йдете до магазину та купуєте зарядку, як до смартфона. Тобто будь-який зарядний пристрій із технологією USB Power Delivery,а не зарядний пристрій конкретно під вашу модель ноутбука.

2013-11-04_20h09_00.png

До речі, про смартфони. USB PD дозволить реалізувати швидку зарядку ваших мобільних гаджетів по типу технологій Qualcomm Quick Charge, FastCharge від Samsung чи Pump Express від MediaTek. Але головне, що стандарт буде єдиним для усіх смартфонів, а не лише для окремих моделей, наділених конкретними процесорами.

Щодо більш габаритної техніки, то з’явиться можливість через USB C підключити ваш ноутбук до телевізора для передачі відеоконтенту. При цьому ноутбук ще й заряджатиметься, адже в специфікаціях стандарту це передбачено.

Відтак вже зовсім скоро, ми зможемо одним зарядним пристроєм з кабелем USB C заряджати усі наші мобільні девайси: смартфони, планшети та ноутбуки. До того ж цей роз’єм стане стандартним для живлення моніторів, телевізорів та іншої периферії, енергоспоживання яких не перевищує 100 Ватт.

До слова: першій ревізії інтерфейсу USB (Universal Serial Bus) вже більше 20 років. Необхідність його розробки та впровадження викликана великою кількістю різних інтерфейсів підключення периферії у той час. Таким чином виробники прагнули стандартизувати цей процес і зробити його простішим.

І це їм вдалося, чи не так? :)

Читайте також:

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?