ТОП-3 бюджетні ноутбуки за 15000 - 20000 грн.

13/03/2024

Розвінчуємо міф, що швидкий і зручний ноутбук завжди коштує багато грошей. Ми підібрали три недорогі моделі вартістю від 15 до 20 тисяч гривень. Це Lenovo IdeaPad 1 15ADA7 82R100A5RA, ASUS Vivobook 15 X1502ZA-BQ644 і HP Pavilion 15-eh1118ua 825F9EA. Вони оптимально підійдуть школяру чи студенту для навчання, офісному працівнику для роботи, або всій родині для домашніх мультимедійних розваг (інтернет, фільми, ігри). Коротенько розповімо про характеристики ноутбуків і поділимося досвідом користування.

C2599_10.jpg

У всіх трьох ноутів однакова діагональ екрану 15.6 дюйма, роздільна здатність FullHD, частота оновлення 60 Гц і матове покриття, що повністю нівелює бліки. У Lenovo й ASUS колірне охоплення екрану дорівнює 45% згідно загальноприйнятого стандарту NTSC, тоді як у HP вже соліднішні 72% NTSC, що відповідає 100% sRGB. На такому екрані вже можна професійно редагувати фотографії та монтувати відеоролики, де є важливим точне відтворення кольорів.

Корпус у Lenovo й ASUS повністю пластиковий, а от HP вже частково металевий. Верхня кришка і область навколо клавіатури виготовлені з алюмінію, та ще й клавіатура має підсвічування з кількома градаціями яскравості. У всіх трьох ноутбуків дуже схожий набір портів і роз'ємів: відеовихід HDMI, аудіогніздо Mini-Jack, два класичні USB Type-A, один новомодний USB Type-C і кардридер. Шкода, що HP підтримує лише маленькі картки пам'яті MicroSD, а не великі SD.

C2599_11.jpg

Зате HP вміє заряджатися не лише за допомогою комплектного 45-ватного БЖ з круглим штекером, а й через USB Type-C за технологією Power Delivery. Ємність акумуляторів у трьох ноутів однакова — приблизно 40 Вт*год, чого вистачає в середньому на 5 годин веб-серфінгу по Wi-Fi при середній яскравості екрану. У Lenovo та HP модуль бездротового зв'язку стандарту Wi-Fi 5, тоді як ASUS має вже сучасніший Wi-Fi 6 зі швидкістю більше гігабіта.

Переходимо до найцікавішого — процесорів і відеокарт. У Lenovo початковий процик AMD Ryzen 3 3250U з двома ядрами і чотирма віртуальними потоками архітектури Zen та інтегрований графічний прискорювач Radeon Vega 3. Його достатньо для веб-браузера, офісних документів, фільмів і простеньких ігор, як Dota чи WoT. Оперативної пам'яті 8 гігабайт, другого вільного слоту SO-DIMM для апгрейду немає. Зате SSD на 512 ГБ є дуже щедрою пропозицією як для ноутбука за 15 тисяч гривень.

C2599_8.jpg

Процесор у ASUS вже цікавіший — Intel Core i3-1215U з двома потужними ядрами і чотирма додатковими енергоощадними. Вони використовуються для фонових завдань: музичний плеєр, антивірус, месенджери. Вбудована відеокарта Intel UHD на 64 кластери мікроядер архітектури Xe лише трохи швидша в іграх порівняно з Vega. Але дуже корисна для монтажу в Adobe Premier і MAGIX Vegas, підтримує навіть кодек AV1. Оперативки 12 ГБ, частина розпаяна на материнській платі, зате двохканальний режим.

Найпотужніша зв'язка процесора і відеокарти у ноутбука HP — Ryzen 3 5300U і Vega 6. Отримуємо вісім потоків архітектури Zen 2, яка на чверть продуктивніша за перше покоління. Двохканальний режим оперативної пам'яті прискорює інтегровану відеокарту в півтора рази. Можна запускати навіть відносно вимогливі ігри, як то «Відьмак 3», Fallout 4 і GTA 5. Непосильною ношею стануть хіба що RDR 2 і Cyberpunk 2077, для них обов'язково потрібна дискретна відеокарта. Але це вже ціновий сегмент ноутбуків не за 20, а швидше 30 тисяч.

C2599_9.jpg

Коротко підсумуємо: найдешевший Lenovo має приємний оку екран і місткий SSD для великої колекції фільмів і серіалів. Трішки дорожчий ASUS вирізняється швидким Wi-Fi і кращим потенціалом для монтажу відео. Нарешті найдорожчий HP має металевий корпус, підсвічування клавіатури і навіть трішки ігрову відеокарту. Діагональ екрану, вага і час автономної роботи у всіх трьох ноутбуків майже однакові. Рекомендуємо доукомплектувати ноут бездротовою мишкою, сумкою чи рюкзаком і ліцензійною операційною системою Windows.

 

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?