Акумуляторна батарея ноутбука: як вибрати, використовувати і берегти

22/01/2018

Ми допоможемо Вам зрозуміти:

  • якими характеристиками володіє батарея;
  • яким чином вони впливають на витривалість пристрою;
  • як потрібно працювати з ноутбуком, щоб зберегти цінні відсотки заряду.

Які батареї застосовують у ноутбуках?

Акумуляторна батарея  у ноутбуці представлена як невеликий елемент, в корпусі якого знаходяться з’єднані за певною схемою літій-іонні чи літій-полімерні акумулятори. Батареї бувають з’ємного та вбудованого типу, що впливає на те чи зможе користувач самостійно замінити елемент живлення у разі його виходу з ладу чи закінчення терміну експлуатації.

Вбудовані батареї знаходяться усередині корпусу ноутбуків, тому фізичний доступ можна до них отримати лише, втрутившись у начинку системи. Без необхідних професійних знань та інструментів зробити це, не пошкодивши пристрій, буде вкрай важко, тому власник ноутбука із вбудованим акумулятором буде змушений звертатися у сервісний центр. При наявності з’ємної батареї користувач може самостійно зняти, довідатись всю необхідну інформацію та за потреби здійснити заміну.

2_unpack bat.jpg

Що ж потрібно знати про акумуляторну батарею?

Для заміни батареї чи визначення її конкретних параметрів, користувачу потрібно знати основні характеристики. Перше, на що потрібно звернути увагу – це ємність батареї. Ємність акумуляторної батареї визначає час, за який вона повністю віддасть свій заряд ноутбуку при певному рівні навантаження. Ємність розраховують в ампер- (Ah) чи міліампер-годинах (mAh) і часто значення даного показника можна знайти на зворотній частині батареї. Ємність демонструє, як довго користувач зможе бути відключеним від мережі змінного струму і чим, відповідно, більший цей показник, тим більш витривалим є ноутбук. Виробники не єдині в тому, як визначати ємність батарей - одні компанії розраховують показник в ампер-годинах, інші у ват-годинах (Wh), а частіше за все користувач зустрічає інформацію про кількість годин роботи пристрою, без прив’язки до інших параметрів. Якщо на батареї Вашого лептопа ємність зазначена у Ват-годинах (Wh), то Ви можете легко визначити дані у міліампер-годинах (mAh), завдяки простому  розрахунку. Щоб перевести значення ємності у інші фізичні величини, потрібно зняти батарею та перевернути, поклавши на зовнішню панель, як показано на малюнку.

3_для вычислений.jpg

Біля логотипу компанії виробником зазначені основні параметри, серед яких є rating, тобто потужність та capacity –  ємність. Як видно з малюнку, ємність визначається у ват-годинах (Wh), а напруга у вольтах (V). Щоб перевести її у міліампер-години (mAh) потрібно використати просту формулу: ємність у ват-годинах (Wh) поділити на напругу (V) та отримане значення помножити на 1000. На прикладі даної батареї: 48 Wh/11.1V * 1000= 4320 (mAh). Таким чином, можна легко перевести значення ємності у більш звичний вигляд, який використовується більшістю виробників ноутбуків і смартфонів


Чи варто довіряти цифрам?

Зазначені виробником дані часто не збігаються із тим, що отримує людина в реальності. Наприклад, якщо на сайті компанії, розробниками стверджується, що ноутбук здатен працювати протягом 8-9 годин, потрібно звернути увагу на те, в якому режимі можливе використання пристрою. Частіше за все виробник говорить про автономний режим, який означає невеликий рівень навантаження та виконання простих завдань – роботи із офісними програмами, читання при низькому рівні яскравості дисплею, а також відсутності підключення до мережі інтернет. Тобто, якщо Вам закортить подивитися фільм онлайн у високій роздільній здатності, Ваш пристрій втратить дуже багато енергії, і навіть одна з найбільш ємних батарей “втомиться” за півтори години. Модулі бездротового зв’язку, кожний підключений до ноутбука периферійний пристрій та навіть підсвітка клавіатури - все, що вимагає, хоча б мінімального живлення, буде забирати заряд батареї та скорочувати час відключення від мережі. 
Якщо робота вимагає від пристрою високих навантажень та постійної мобільності, виробники знайшли рішення у вигляді спеціальних портативних акумуляторів для ноутбуків. Вони виглядають як звичайні павербанки для мобільних гаджетів, але володіють більш потужними параметрами для забезпечення живлення системи. 

1_ноутбук с пав.jpg
 

Що впливає на час роботи від батареї?

Якщо врахувати всі фактори впливу на роботу акумулятора, то потрібно починати з того, якою апаратною та програмною конфігурацією володіє ноутбук. Більш потужні, продуктивні компоненти системи вимагають набагато більше живлення, ніж аналогічні нового покоління чи спеціально оптимізовані для мобільної роботи. Наприклад, за умови наявності двох однакових батарей, пара ноутбуків із інтегрованим та дискретним графічним ядром у роботі покажуть себе по-різному. Та модель, що оснащена інтегрованою відеокартою продемонструє більшу витривалість батареї, адже вбудована графіка не вимагає стільки живлення для роботи, як дискретна.

Варто зазначити, що навіть температура навколишнього середовища ноутбука може вплинути на його мобільність - хімічні речовини в акумуляторах є досить чутливими до перепадів температур, а отже якщо користувач буде працювати біля джерел тепла чи, навпаки, при занадто низьких градусах у приміщенні, батарея надзвичайно швидко розрядиться, та навіть, може втратити свої експлуатаційні характеристики. Не дивно тоді, що й те, як ви звикли працювати за ноутбуком пов’язане із витривалістю пристрою - поставивши свій лептоп на ковдру чи диван, ви змусите активізуватися його систему охолодження, яка відводячи тепло від системи буде швидко “їсти” запаси заряду. Пасивне охолодження у вигляді підставок, а також дотримання правильних умов роботи значно покращить комфорт використання ноутбука та його здатність залишатися портативним пристроєм.

kak-zaryadit-litiy0ionniy-akkymylyator-1.jpg

Ви можете скористатися всіма порадами, які приведені вище, але якщо сумніваєтеся у виборі, то наші продавці та менеджери магазинів швидко проконсультують за всіма питаннями, а інженери сервісного центру зроблять все можливе, щоб ваша техніка працювала без збоїв. Ознайомитися з каталогом доступних ноутбуків ви зможете тут

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?