Оперативна пам'ять DDR5: чим відрізняється від DDR4?

15/02/2022

Новий стандарт оперативної пам'яті DDR5 поступово перестає бути дефіцитним, ціни нормалізуються, а отже її вже можна сміливо розглядати для збірки ПК. На перший погляд, лише зросла частота (DDR5 стартує з 4800 МГц, що було практично піком розгону DDR4) та знизилась напруга живлення (з 1.2 до 1.1 вольта, що більше актуально для працюючих від батареї ноутбуків). Але насправді нововведень значно більше.

DDR5.jpg

По перше, модулі пам'яті DDR5 стали двохканальними. Причому це не ранги пам'яті (віртуальні канали), які були у DDR4, а саме фізичні канали. Тобто два модуля пам'яті DDR5 — це чотири канала, щоправда 32-бітних, сумарно отримуємо 128-біт, так само як у DDR4. По центру модуля пам'яті DDR5 розташований чип-контроллер (найчастіше виробництва японської компанії Renesas), а зліва і справа від нього — вже безпосередньо чипи оперативки (Samsung, Micron або Hynix).

Для рівномірної подачі живлення на кожний з каналів, проріз у текстоліті між пінами живлення довелося зробити майже по центру модуля, а не зміщений в сторону як раніше. Випадково встановити пам'ять неправильною стороною все ще складно, але при гідному зусиллі — можливо. Правильний варіант встановлення — наклейкою з характеристиками пам'яті у сторону процесорного сокета.

По друге, вищезгаданий контролер на модулі пам'яті навчився автоматично корегувати програмні помилки — технологія ECC. Раніше за цю функцію відповідав процесор, причому лише напіверсерверний: Intel Xeon чи AMD Threadripper. Раніше оперативка DDR4 була ECC-сумісною або не сумісною, а зараз DDR5 вся без винятку з ECC.

По третє, оновилася технологія авторозгону — XMP версії 3.0. Тепер вона може включати не два профіля співвідношення частоти, таймінгів та напруги, а аж п'ять профілів. Три заводські і два користувацьких, які можна запрограмувати в домашніх умовах.

Висока частота DDR5 — це палка з двома кінцями. З одного боку, зі зростанням частоти суттєво підвищується швидкість читання, запису та копіювання в пам'яті. З іншого, збільшуються таймінги, тобто затримки між операціями. Це частково нівелює приріст швидкодії порівняно з DDR4. Так, зараз DDR5-4800 з таймінгами CL40 видає приблизно стільки ж FPS в іграх, скільки DDR4-3600 CL20.

Підтримують DDR5 поки лише процесори Intel 12-покоління для материнських плат LGA 1700, зате всі без винятку моделі, навіть ультрабюджетний Celeron (збереглась сумісність і з DDR4). Відповідь AMD у вигляді процесорів Ryzen 7000-серії з сокетом AM5 з'явиться у другому півріччі. Але майбутнє однозначно за DDR5: у продажу вже зустрічаються парні набори з частотою вище 6000 МГц,а  найвдаліші екземпляри розганяються понад 8000 МГц. До того ж, готуються до старту продажів модулі DDR5 надвеликого об'єму 64 ГБ (до 256 ГБ в одному ПК).

 

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?