Огляд Xiaomi RedmiBook: топ за свої гроші?

04/02/2020

Ми вже давно звикли до смартфонів Redmi і вважаємо їх апаратами, про які можна сказати “топ за свої гроші”. Компанія Xiaomi вирішила не зупинятися на смартфонах і випустила ноутбук, який цілком передбачувано назвала RedmiBook. Говорити про якусь еко-систему зі смартфонами аналогічної назви, як це є у Apple, поки зарано. Однак, ноутбукам Redmi теж личить приставка “топ за свої гроші” і ми в цьому переконалися.

ДИЗАЙН: МІНІМАЛІЗМ XIAOMI

Майже уся смарт-техніка Xiaomi та їхнього суббренду Redmi має мінімалістичний дизайн без зайвих опуклостей, засічок чи декоративних елементів. Ноутбук виконаний з алюмінію і має приємну, допустиму важкість — 1,5 кг. На верхній кришці розташувався логотип Redmi, а поруч нього слова “Designed by Xiaomi”. 

RedmiBook

На нижній панелі є дві довгі прорезинені ніжки, тому стоїть ноутбук достатньо міцно. Він має достатньо високу “посадку”, що забезпечує безперешкодний забір і виведення гарячого повітря. Щоб добратися до компонентів ноутбука доведеться відкрутити 9 гвинтів.

RedmiBook

Відкрити ноутбук однією рукою не вийде, тому “тест на Макбук” не пройдений, але це дрібниці. Головне, що є спеціальна заглибина напроти тачпаду, щоб було зручно відкривати ноутбук. Відкривши його, вас зустріне екран з достатньо тонкими рамками. 

RedmiBook

Під екраном є логотип Redmi, а от веб-камери на рамці ноутбука ви не знайдете, я скажу більше, ви її тут взагалі не знайдете, бо її немає. Виробник вирішив, що вона не потрібна. Особисто я останній раз користувався веб-камерою приблизно 8 років тому під час навчання в університеті, тому не можу сказати, що це якась особлива необхідність. Якщо web-камера, яка завжди дивиться прямо в очі тримала вас у напрузі, то тут можна видихнути. Щоправда, мені подобається рішення, яке реалізоване в деяких ноутбуках Huawei, там веб-камера схована в одну з клавіш і якщо вона вам потрібна ви можете її відкрити, а якщо ні, то приховати.

РОЗТАШУВАННЯ РОЗ’ЄМІВ

  • На лівій грані розташувався роз’єм для зарядки, повноцінний HDMI та 2 порти USB 3.0.

RedmiBook

  • На правій грані є індикатор зарядки, порт USB 2.0, роз’єм для навушників mini-jack.

RedmiBook

ДИСПЛЕЙ: IPS, ТОНКІ РАМКИ

Тут встановлена IPS-матриця, що багатьом користувачам дуже сподобається. Діагональ дисплею згадана навіть у назві ноутбука — 14 дюймів. Розширення Full HD (1920×1080). Кути огляду чудові і у великій мірі це зумовлено тим, що тут матове покриття екрану. Комфортно працювати, навіть коли в кімнаті, офісі чи аудиторії багато світла, або навіть якщо ви захочете працювати за ноутбуком під відкритим небом. Звісно ж якщо ви займаєтесь кольорокорекцією, то мабуть цей апарат не зовсім підійде, однак для усіх інших завдань його буде більш, ніж достатньо. Завдяки тонким рамкам (5.75 мм), екран займає 81.2% площі лицьової сторони ноутбука.

RedmiBook

Екран має чудовий запас яскравості. Мінімальна яскравість теж доволі висока, тому не завжди буде комфортно працювати в темноті, якщо ви таке практикуєте.

ПРОДУКТИВНІСТЬ: ГОДИТЬСЯ ДЛЯ ІГОР

Ноутбук працює на процесорі Intel Core i5-10210U, який має чотири фізичні процесорні ядра та завдяки технології Hyper-Threading вісім віртуальних потоків. Також є інтегрований графічний прискорювач Intel UHD Graphics на 24 мікроядра Gen 9.5, який силами технології Quick Sync дозволяє не тільки переглядати FullHD та 4K-відео з високим бітрейтом, а й прискорює відеомонтаж у програмах Adobe Premier та Sony Magix Vegas.

RedmiBook

Проте, помірний тепловий та енергетичний ліміт (всього 15 Вт) обмежує можливості процесора. Частота авторозгіну Turbo Boost вище 3 ГГц досягається лише при навантаженні на одне, ну максимум два ядра. Тоді як при одночасному навантаженні на усі ядра, частота не перевищує 2.5 ГГц. А якщо додати навантаження ще й на інтегровану відеокарту, то частота процесорних ядер впаде до базового рівня 1.6 ГГц.

RedmiBook

Дана модель, що в нас на огляді, має 8 ГБ оперативної пам’яті DDR4 та 512 ГБ SSD накопичувача. Об’єм пам’яті відеокарти складає 2 ГБ GDDR5. Дискретна відеокарта NVIDIA GeForce MX250 прискорювати відеомонтаж не вміє, адже позбавлена медіапроцесора NVENC. Зате вона значно потужніша в іграх, ніж інтеграція Intel UHD. Але варто враховувати, що GeForce MX250 буває двох версій: звичайна 25-ватна высокочастотна (1500 МГц) та енергоощадлива 10-ватна Max-Q (900 МГц). Якщо повноцінна MX250, хай навіть при роздільній здатності 720p та низьких налаштуваннях графіки, тягне будь яку сучасну гру. То у випадку Max-Q геймеру доведеться обмежитися лише маловимогливим мультиплеерними (CSGO, Dota 2, WoT, Fortine) або застарілими іграми року десь так до 2015 («Відьмак 3», GTA 5, Skyrim, Far Cry 4). На щастя, у RedmiBook саме повноцінна високочастотна версія MX250.

Процесор

Core i5-10210U

Сімейство

Comet Lake

Техпроцес

14 нм

Ядра – потоки

4 – 8

Частота — Turbo Boost

1.6 – 4.2 ГГц

Графічний прискорювач

UHD (24 мікроядра)

Оперативна пам'ять

2666 МГц

Теплопакет

15 Вт

Середня частота кадрів в іграх: GeForce MX250

Dota 2, 1080p, середні

65 fps

CSGO, 1080p, середні

90 fps

World of Tanks, 1080p, середні

70 fps

GTA 5, 1080p, низькі

60 fps

Відьмак 3, 720p, низькі

35 fps

КЛАВІАТУРА І ТАЧПАД

Клавіатура трохи “втоплена” в корпус, тому, коли ви закриваєте кришку ноутбука, клавіші не впираються в екран і це чудово. Клавіші мають мінімальний хід і, варто відзначити, що працюють дуже тихо. Вони мають шершаве, приємне покриття. Верхній ряд клавіш працює при натисканні FN.

RedmiBook

Для набору тексту така клавіатура чудово підходить, принаймні мені сподобалося, швидко звик. Єдиний мінус — відсутність підсвітки. Ніколи раніше не надавав для цієї фішки значення, але покористувавшись декілька місяців Макбуком зацінив підсвітку, особливо якщо працюєш при недостатньому освітленні. 

RedmiBook

Тачпад широкий, на жаль, не скляний. Має дві клавіші, хоча розділювача між ними немає. Якщо ви звикли працювати з тачпадом, то бажання підключити мишку у вас не виникне, бо зі своїми завданнями він справляється.

RedmiBook

АВТОНОМНІСТЬ

Ємність батареї складає 3220 мАг. Цього повинно вистачити на 10 годин інтернет-серфінгу або 7 годин програвання відео. У вимкненому стані, його можна зарядити наполовину всього за 35 хвилин. В комплекті є зарядний пристрій з перехідником на українську розетку.

RedmiBook

ОПЕРАЦІЙНА СИСТЕМА ТА КОМУНІКАЦІЙНІ МОЖЛИВОСТІ

З коробки на ноутбук встановлена Windows 10. Через декілька хвилин після початку роботи завантажив пакет з українською мовою, тому далі взаємодіяв з ноутбуком, використовуючи українську мову вводу та інтерфейсу. Ніяких підвисань чи затримок за час тестування не було помічено. 

RedmiBook

Ноутбук має дводіапазонний Wi-Fi 2,4 Ггц та 5 Ггц. Версія Bluetooth 5.0. Зважаючи на доступність TWS-навушників, це чудова новина.

ПІДСУМКОВА ДУМКА

Якщо ви шукаєте компактний, добре зібраний ноутбук з потужністю, достатньою для виконання повсякденних завдань, і на якому можна в ігри побавитися, не особливо хвилюючись про значення FPS, то Redmi Book 14 — чудовий вибір.

До недоліків ноутбука можна віднести хіба неможливість розширювати оперативну пам’ять, відсутність підсвітки клавіатури та відсутність web-камери, хоча для багатьох ці моменти не мають ключового значення. Натомість, купуючи Redmi Book 14 ви отримуєте стильний, компактний, алюмінієвий корпус, чудовий IPS-екран, потужний процесор з дискретною графікою та автономність на рівні 7-8 годин. Чи це ТОП за свої гроші? Однозначно. 

Читайте також:

Товари:
Читайте також:
У чому різниця між Thunderbolt та USB-C?
Поки що рівень уніфікації роз’ємів та кабелів не досяг того рівня, щоб можна було використовувати один кабель для всього, але ринок потрохи до цього йде. Остання презентація Apple зайвий раз це доводить. В цьому матеріалі ми поговоримо про Thunderbolt та USB-C. Хоча вони виглядають однаково все ж іс
15/09/2023
HР Pavilion 15: універсальний солдат для роботи, навчання та ігор
У нас на огляді ексклюзивний HР Pavilion 15, який на вигляд є типовим офісним калькулятором, проте потягне навіть Cyberpunk 2077. Цікаво? Тоді гайда до огляду. Дизайн Кришка дисплею та накладка над клавіатурою виконані з алюмінію, а нижня кришка з пластику. Повноформатна клавіатура з цифровим блок
15/07/2023
Що показала Apple на WWDC 2023?
Конференція для розробників WWDC - щорічний літній івент, який чекають мільйони Apple-фанів. Цьогорічна конференція для Apple стала епохальною, адже був презентований новий продукт — VR-гарнітура Vision Pro. Крім цього, очікувано ми побачили оновлення iOS, iPadOS, watchOS, macOS, оновлений 15-дюймов
06/06/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?