Mesh система Tenda Nova MW6 проти роутера та пари репітерів

22/08/2019

Роутери - це складна тема для більшості людей. На власному прикладі я знаю, що з мережевою технікою “подружитися” важко, що вже говорити про якісь нові технології, як системи mesh. Взагалі, ці системи не нові - у великих компаніях давно використовують щось подібне, однак у домашньому використанні mesh системи ще не набрали великої популярності. Це можна пояснити тим, що mesh системи створені для великих будинків - все ж таки погодьтесь, не кожен другий живе у трьохповерховому пентхаусі. Однак, навіть невеликий будинок з ділянкою, на території якої є гараж, “літня кухня” та інші споруди може потребувати систему mesh. У цьому матеріалі ми максимально спрощено пояснимо суть mesh системи та визначимо чому більш традиційна модель роутер+репітер програє одній з таких систем Tenda Nova MW6.

Уявіть ситуацію: людина йде з кухні на першому поверсі будинку, піднімається сходами на другий поверх, несе в руці чашку чаю і солодощі. В іншій руці найновіший iPad Pro, на якому запущена остання серія “Гри престолів”. Людина вся сконцентрована на перипетіях сюжету, швидше крокує до дивану, щоб сісти та насолоджуватися серіалом і тут...переривається зв’язок з роутером на першому поверсі. Звичайно, що сучасна людина продумана і має на другому поверсі репітер. Однак, він не одразу підключається до планшета - треба звільняти другу руку, щоб перевірити підключення чи перемикатися між мережами або ж чекати, коли пристрої “знайдуть” один одного. Щоб дивитися серіал на вищій якості, варто попередньо “гратися” з підключенням та налаштуванням репітера, щоб його продуктивність була на рівні роутера, чого доволі важко добитися у деяких ситуаціях. І, звичайно, що не кожна людина захоче міркувати про те, як роутер підключати до репітера, куди розміщувати репітер, шукати для нього місце. І найприкріше те, що спускаючись за добавкою на кухню, людина буде змушена знову перейти між різними Wi-Fi-мережами, перервати зв’язок (дивитися рекламу, якщо не купила підписку на сервіс) і, тому, навіть, при наявності класного планшета - серіал не буде приносити те задоволення, що міг би. 

А уявіть ситуацію, коли людина не дивиться серіал, а спілкується в скайпі чи веде пряму трансляцію в Інстаграм. Всі переміщення на великому просторі можуть впливати на якість передачі даних. І коли ми маємо великий офіс і мусимо спілкуватися з іноземними колегами - не хочеться бути прив’язаними до одного місця, де “найкраще ловить”. У 21-ому столітті хочеться насолоджуватися всіма перевагами техніки, а не сидіти біля роутера=). 

У описаних вище ситуаціях, можна прослідкувати головні недоліки роботи класичного роутера та репітерів у зв’язці. На відміну від них, mesh система являє собою єдиний організм, де немає “головного” центра - всі елементи системи є рівними між собою, швидко зв’язуються один з одним та визначають коли і якого клієнта куди приєднати.

тенда а.jpg

Тобто, у ситуації з людиною і планшетом, користувач взагалі б не згадав про wi-fi, коли йшов з кухні - піднімаючись на другий поверх, людина залишилися б в одній мережі, яку формують елементи mesh системи. Тобто, на прикладі Tenda Nova MW6, де передбачено три модулі, хазяїн будинку поставив би один з них на першому поверсі, другий на другому, а третій у гаражі (щоб слухати музику онлайн під час ремонту авто, як приклад). Таким чином, покриття Tenda Nova MW6 вистачало на цілий будинок та прилеглі території, а найголовніше, вся мережа була б “безшовною” - перемикатися між різними мережами непотрібно. 

21.jpg

Ще один плюс Tenda Nova MW6 полягає у налаштуванні - всі три модулі готові з коробки до роботи. Тільки один з них треба підключити до кабелю Інтернет, але всі три потребують живлення (подумайте про розетки). Щоб розмістити модулі максимально продуктивно відносно один одного, кожен модуль має індикатор, який кольором демонструє стан підключення. Тобто, потім ви не будете бігати зі смартфоном і дивитися на рівень підключення - модулі у процесі розміщення “скажуть”, де їх ставити. На кожному корпусі є спеціальна “виїмка” у місцях підключення кабелів, тому вони не будуть звисати зі столу чи скупчуватися біля модуля, все можна гарно звести та сховати за меблями. 

тенда 3.jpg

Беззаперечною перевагою Tenda Nova MW6 є підтримка двох діапазонів і 2.4 ГГц, і 5 ГГц. Система самостійно визначає кожен пристрій і підключає до необхідного діапазону, а тому при великій кількості клієнтів, зв’язок буде стабільним і неперевантаженим. 

Tenda Nova MW6 підходить для приміщень з великою площею до 500 квадратних ​​​​​​метрів. Ця mesh система підтримує технологію Beamforming - тобто система спрямовує Wi-Fi сигнал у напрямку розташування бездротових пристроїв. Таким чином, замість того, щоб спрямовувати сигнал врізнобіч, завдяки технології Beamforming сигнал спрямовується у потрібному напрямку, безпосередньо на пристрій. Також передбачена підтримка MU-MIMO, яка буде забезпечувати "плавне" інтернет з'єднання з великою кількістю клієнтів в мережі. Фірмовий додаток Tenda Wi-Fi App дозволить керувати системою зі смартфона - “танців з бубном” при налаштуваннях можна буде уникнути=)

Єдиним недоліком цієї системи можна назвати відсутність USB порту - ті, хто звик використовувати роутер при роботі з принтером можуть розгубитися. Однак, враховуючи вартість системи Tenda Nova MW6 відсутність одного порта нівелюється. І також, ця система, як і більшість mesh-пристроїв дуже приваблює дизайном. Модулі Tenda Nova MW6 не схожі на звичайні роутери, а мають цікавий футуристичний вигляд - вони будуть виглядати як декор у кімнаті, а не як wi-fi пристрої. 

тенгда 2.jpg

Сподіваюсь, ця стаття допомогла зрозуміти, що таке mesh система та в чому її переваги. Слідкуйте за іншими новинами техніки у Фейсбуці і підписуйтесь на наш Інстаграм, де ми ділимося світлинами найсвіжіших гаджетів.

Гарного зв’язку і цікавих серіалів=). 

Читайте також: 

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?