Головне за тиждень: відомі дати проведення WWDC22, нові технологічні санкції проти рф, Uber розширює географію діяльності в Україні 

07/04/2022

Швидкий перехід до новин:

Відомі дати проведення WWDC22

Вже третій рік поспіль конференція для розробників WWDC буде повністю в цифровому форматі. Вже відома дата проведення. WWDC 2022 пройде з 5 по 10 червня, так було і минулого року.

TZ4Jsu46xMk2P3GMcXGJ3g5wn1jqLuxVIJdHkgrp_YXs6HMsVy9Y7HTGz7OHrBq0deH_Upy_2V9oQqH3KLYw-_TaqScOAVILAfoqss_jRhOabdvpa2t6utSqrlLzWpvT-7383ccA

Традиційно, що WWDC присвячена софту і сервісам. Однак не виключено, що покажуть нове “залізо”, бо таке вже траплялося в 2019 році, коли показали Mac Pro. Ймовірно на цій конференції буде презентовано чіп Apple M2. Точно відомо тільки про те, що вже в червні побачимо нові версії iOS, iPadOS, macOS, tvOS та watchOS. 

Нові технологічні санкції проти рф

  • Airbnb заборонив росіянам та білорусам бронювання житла по всьому світу

Airbnb заборонив росіянам та білорусам користуватися своїм сервісом та бронювати житло у будь-якій точці світу. Повідомлення про це з'явилося на офіційному сайті.

Airbnb призупиняє діяльність у Росії та Білорусі. Це означає, що здійснювати нові бронювання помешкань у Росії та Білорусі тепер неможливо, а гості з обох країн більше не зможуть робити нові бронювання в будь-якій точці світу.

BbA7YHsVtCRLPBRG1ud-twMo3pyMKkW-RsysylQsFuVbOz03spxRclm4cQEkT38y9TKZlGLNDfYNzXYg8BbAN55snyPY49yWTGDXZNLwv7GOT3Ra0K5Ne6wqaVvl0W3UCDPTqrhD

Проте, як уточнюють у компанії, це не вплине на бронювання, зроблені до публікації цього оголошення – вони залишаться без змін. Яка сумна новини, тепер громадяни Франції чи Швейцарії не зможуть забронювати собі житло у Воркуті та Магадані :)

  • Заборона експорту в рф напівпровідників

Також у новому пакеті санкцій пропонують заборонити експорт до Росії квантових комп'ютерів, напівпровідників, транспортного устаткування у сумі 10 млрд євро. Семимильними кроками росія прямує до побудови технологічної держави, де замість ПК будуть дерев'яні рахівниці та друкарські машинки.

Статті у російській Вікіпедії про війну в Україні

Роскомнагляд вимагає від Вікіпедії видалити статті про війну в Україні. На думку цензорів через російський закон про "фейки" з Вікіпедії повинні видалити наступні матеріали:

Нагадаємо, що Вікіпедія - це загальнодоступна, вільна, багатомовна онлайн-енциклопедія, яку може редагувати кожен. Перед публікацією кожна стаття в енциклопедії перевіряється незалежними експертами спільноти. Однак Роскомнагляд постійно загрожує Вікіпедії блокуванням на території Росії та мільйонними штрафами за нібито неправильне висвітлення "спецоперації" в Україні.

-5Z6dIltm9uXVpG9eNlGacfspNZ1ImgkEio58mD42sq-yxJy83AclEAZkJl1j4RMFuE8XzySz5ZjpnER8D9Ei_3VCH0iErmtqUFWmX498q8khGsln3OgYkxBtU5paBHOt3gjlSsc

Представлений Unreal Engine 5

Майже через два роки після першої презентації Epic Games випустила свій ігровий движок наступного покоління. В рамках нещодавньої події State of Unreal компанія повідомила, що Unreal Engine 5 тепер доступний для завантаження.

Хоча це вперше, коли движок широко доступний для розробників ігор, кілька великих проектів UE5 вже були випущені самими Epic Games. У грудні минулого року Fortnite перейшов до Unreal 5 і в той же час Epic випустила The Matrix Awakens, вражаючу технічну демонстрацію, яка об’єднала віртуальні подоби Кіану Рівза та Керрі-Енн Мосс із великим відкритим світом.

HgoVtYKWd_97qEFCniNSNTrEPvi1Wzn6scp035ceh7uQcXn-J9MAIM8lm8DbI-SbnMCnV-f-Hr-ztAWMgSXQttrPJRh_pf5AJzpfexRB-99cnF0vhYWHSCIaMRB-QYmwCu-iF-Wq

Epic також випустили зразок мультиплеєрного шутера під назвою Lyra, побудованого в UE5, який дуже схожий на Unreal Tournament і, за словами розробників, може стати «практичним навчальним ресурсом» для творців ігор. Крім ігор, такі механізми, як Unreal Engine, також стають все більш популярними і в інших сферах, особливо для кіно та телебачення. У серіалі Мандалорець, наприклад, використовували Unreal Engine 5 для створення спецефектів та оточуючого світу.

ІТ-фахівців Харківщини хочуть звільнити від мобілізації

Розглядають можливість зберегти фахівців на місцях реєстрації, пише голова Харківської ОДА Олег Синєгубов у своєму Telegram. Він зазначив, що обговорив деталі з Михайлом Федоровим і Мінцифри підтримує цю ініціативу.

До речі, на Закарпатті також хотіли створити національний ІТ-кластер та обіцяють «‎імунітет» від мобілізації для фахівців цієї сфери. Перші деталі щодо проєкту розповів голова обласної військової адміністрації Закарпаття Віктор Микита на зустрічі з представниками ІТ-сфери, які вже здійснили релокацію свого бізнесу в регіон. Основною умовою для отримання статуту резиденту «національного ІТ-кластера» назвали реєстрацію підприємства як такого, що має намір перемістити свою діяльність та потужності в Закарпатську область в Мінекономіки.

Ніяких подробиць щодо термінів запуску та механізму роботи цього спецрежиму для IT поки немає. Наразі ідеї голів Закарпатської та Харківської ОВА виглядають, як спроба хайпанути на гучній темі. Ще на початку березня Міністерство цифрової трансформації пропонувало не мобілізувати ІТ-спеціалістів до лав ЗСУ, оскільки вони захищають країну у кіберпросторі та суттєво підтримують економіку. Проте наразі відповідного законопроєкту не зареєстровано в парламенті та конкретних термінів прийняття чи реалізації потенційних змін немає.

Uber розширює географію діяльності в Україні

Сервіс Uber повідомив про розширення своєї сфери діяльності в Україні. На додачу до Вінниці, Івано-Франківська, Тернополя, Львова та Чернівців тепер Uber відновив роботу у Луцьку, Рівному та Хмельницькому.

ArZbTPqFfcB1gZ0ISmI9rz9DCKjZQ7-CuGaDrc94zknlRmV3D6QY4HzZsHMnfVpzCqI7OA0V-SXfel0sXV_h_dhHGdzTx13UBDpOs6ByLD-V8n9LtZcOyIzTqMH9vHN1SOCxB4qK

Додатково Uber запускає промокод SLAVAUA, який дозволяє отримати знижку до 150 грн на наступні три поїздки Україною. Ця акція діє до 24 квітня 2022 року.

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?