Чим відрізняються екрани дешевих та дорогих телевізорів?

05/09/2015

Напевно, вам знайома ситуація, коли стоїш п'ять хвилин перед вітриною з телевізорами і не можеш зрозуміти, чому моделі однакової діагоналі і зі схожим набором функцій (Smart, Wi-Fi) відрізняються в ціні удвічі, утричі або навіть більше. Причина цього ховається у екрані телевізора: бувають зернисті та ще й бліденькі, а бувають кристально чіткі із смачнючими кольорами, так би і з'їв. Отож, ми швиденько пробіжимося по основним характеристикам екранів телевізорів, щоб зорієнтувати вас перед купівлею.

Samsung-UN60JS7000-60”-4K-Ultra-HD-Smart-LED-TV.jpg

Роздільна здатність

Основним параметром екрану, який ще називають матрицею, є роздільна здатність, тобто кількість пікселів по ширині та висоті. Із співвідношення роздільною здатності й діагоналі матриці випливає показник густини точок на дюйм (PPI або pixels per inch). Так, для невеличкого кухонного телека на 15-22 дюйма цілком достатнім буде HD-екран (1366х768 пікселів). Тоді як для моделей від 26 дюймів і вище вже є обов'язковим FullHD (1920х1080 точок). Модним трендом цього року стали телеки з діагоналлю 40-50 дюймів і роздільною здатністю (інша назва – UltraHD, 3840х2160).

1_maxresdefault (1).jpg

Тип матриці

Якщо висока роздільна здатність телевізора гарантує чітку картинку без зернистості, то за смачну кольоропередачу відповідає тип матриці. Найдешевші телеки оснащені TN-матрицями: кольори бліденькі, замість глибокого чорного кольору є лише темно сірий, ще й картинка при погляді під кутом може неприємно темнішати чи світлішати. Більшість телевізорів середньої та вищої цінових категорії оснащені матрицями IPS (телеки LG та Philips) і PLS (телеки Samsung). Ці дві технології виробництва матриць хоч і є конкурентами, але мають одні й ті ж плюси та мінуси. Перевагами є смачні кольори та широкі кути огляду, а недоліками – справжнього чорного кольору, як і у випадку TN, немає.

esk7lbv7pr1.jpg

Зовсім інше справа – OLED-матриці, в яких чорний колір наче космічна чорна діра. А все тому, що пікселі, які по сценарію мають отримати чорне забарвлення, повністю вимикаються і не мають навіть найменшого фонового світіння. До того ж, OLED-матриці, на відміну від IPS та PLS, не потребують додаткової підсвітки по периметру, тому що достатньо яскраво світиться сам по собі кожний окремий піксель. Як результат, світіння екрану ідеально рівномірне, без пересвічених плям. Ще один приємний бонус – технологія OLED економить електроенергію. Щоправда, коштують телевізори OLED поки так само дорого, як вищезгадані 4К, але їх здешевлювання – це лишень питання часу.

M03A_Perfect-Color-on-Perfect-Black-(main)_OLED65W7V-W7_D_01.jpg

У каталозі можна віднайти телевізори з розширенням Ultra HD (4К) і з суперсучасною матрицею OLED і навіть з новомодною фішкою - вигнутим екраном. Окрім того у КТС ви можете придбати телевізори українського бренду KIVI, які нічим не поступаються більш іменитим закордонним аналогам.

Дивіться також відеоогляд smart-телевізора Skyworth 43Е200А та анонс 49Е200А

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?