Яку Sony PlayStation 4 обрати: Slim чи Pro

13/11/2017

Навіть ті, хто далекі від індустрії відеоігор та жодного разу не тримали джойстик у руках, безперечно, чули про таку ігрову консоль, як Sony PlayStation.

Якщо ви ще думаєте, що відеоігри - це забавки тільки для школярів чи не дуже зайнятих людей, то скажемо, що за словами авторитетного розробника ігор Wargaming, в Україні є більше 14 млн. чоловік, яких сміливо можна назвати геймерами. Не дивно, що компанія Sony за 4 роки продала 67,5 млн. PlayStation 4, а це більше, як населення України в півтора рази.

sony-playstation-4-slim-chernyy.jpg

Ми розповімо вам про найпопулярнішу ігрову консоль у світі — PlayStation 4, а саме про дві її модифікації:

Порівняємо їх та допоможемо визначитись, яка краще підійде для вас.

PlayStation 4 Slim

Дизайн

Перше, що можна оцінити навіть не вмикаючи приставку —  дизайн. Корпус PS4 Slim можна назвати елегантним через його гострі кути та матовий колір корпусу. Пристрій гармонійно поєднається в інтер’єрі з телевізором аналогічного кольору.

Посередині корпусу є своєрідний паз, куди сховані порти USB, а також Blu-ray-дисковод, з протилежного боку решта виходів для підключення інших пристроїв. У старшій моделі Pro корпус розділяється не на дві, а на три частини, тому розрізнити консолі візуально дуже просто.

jWeRgBg.jpg

Характеристики

Продуктивність моделі Slim, порівняно з оригінальною моделлю PS4, не зросла і має такі показники:

  • 8-ядерний процесор AMD Jaguar (частота 1,6 ГГц);
  • 8 Гб відеопам’яті;
  • Чіпсет відеокарти — Radeon з продуктивністю 1.84 TFLOP;
  • Роздільна здатність відтворення — 1920×1080 (HD);
  • HDD — 500 Гб (є версія з 1 Тб).

На момент виходу PS4 вона була потужнішою за головного конкурента Xbox One від Microsoft. Якщо на четвертій PlayStation майже всі ігри можна грати в розширенні 1080р, то в конкурента тільки 900р. Потужнішою за Slim є лише Pro-версія та найсвіжіша Xbox One X, щоправда остання офіційно не продається в Україні.

Що змінилося у Slim порівняно з оригінальною PS4?

Габарити

В порівнянні з першою версією PS4, Slim стала на 30% меншою, але при цьому не зменшилася її продуктивність. Компактність для ігрової консолі, яку необхідно підключати до монітора, це неабияка перевага.

Вага

Через зменшення габаритів вага пристрою стала меншою на 16%. Що це дає? З такими габаритами і вагою консоль ідеально поміщається у сумку від ноутбука з діагоналлю екрана 15,6’. Тому, якщо у когось з ваших друзів є крутий монітор, то навідатись до них можна зі своєю приставкою і гарно провести вечір за улюбленими іграми.

237402585a585365033.jpg

Енергоефективність та шум

Окрім нових габаритів і ваги, ігрова консоль стала споживати на 28% менше енергії, а також знизився рівень шуму, який виникає під час роботи. Окрім того, версія Slim може похизуватися й тим, що нагрівається на 7 градусів нижче, ніж попередні моделі. Бувалі користувачі PS4 зазначають, що версія Pro працює гучніше, ніж Slim.

PS4_2000_White_01.jpg

Також до переваг Slim перед попередньою версією можна віднести:

  • два порти USB 3.1 (в попередній версії було USB 3.0);
  • Bluetooth 4.0 (в попередній Bluetooth 2.1);
  • Wi-Fi a/b/g/n/ac (в попередній Wi-Fi b/g/n).

Якщо ваш роутер підтримує WiFi-стандарт “АС”, то швидкість завантаження ігор та патчів до них суттєво зросте.

PlayStation 4 Pro

PlayStation 4 Pro — остання версія ігрової консолі від Sony. І на відміну від Slim-версії, тут відбулися дійсно покращення в плані потужності порівняно з базовою версією PS4.

Sony-PlayStation-4-Pro-0010.jpg

Графічний чіп та процесор

Pro-версія має потужніший графічний чіп, ніж у попередніх версіях. Якщо у попередників його продуктивність є на рівні 1.84 Тфлопс, то у Pro-версії продуктивність GPU складає 4.2 Тфлопс, а відповідно ігровий процес буде більш плавним.

Процесор має 8 ядер, як і в попередніх версіях, але його частота зросла з 1,6 Ггц до 2,1 Ггц. Пам’яті GDDR у PS4 Pro як і в попередніх PS4 - 8 Гб. Зросла пропускна здатність з 176 Гб/с до 218 ГБ/с, а це дозволить швидше завантажувати нові локації в іграх.

Пам’ять

Якщо в простіших версіях PS4 є можливість обирати об’єм пам’яті HDD, 500 Гб чи 1 Тб, то у Pro-версії є лише варіант з 1 Тб пам’яті.

Якість зображення

На PS4 та PS4 Slim транслювати гру на YouTube, Twich або просто записувати можна було в якості не вище, ніж HD (1080х720). Нова приставка дозволяє це робити в якості FullHD (1920x1080). Приємним бонусом є те, що з телевізора, який підтримує 4К, можна робити скріншоти з аналогічним розширенням.

1_ps4-pro-gtsport-promo-us-30may17.jpg

На PS4 Pro не буде ексклюзивів (ігри, які є виключно для певного покоління приставок в межах одного виробника). Не буде їх, тому що Pro-версія не є кардинально новим пристроєм, а лише модифікацією четвертого покоління ігрових консолей від Sony. Ігри, які працюють на Pro з таким же успіхом працюватимуть і на базовій PS4 та на Slim-версії.

ps4-pro-screen-01-eu-06sep16.jpg

Якщо ви перейшли зі Slim на Pro, то вам варто лише зайти у свій акаунт на новій приставці і до ваших послуг будуть усі ігри, які ви раніше придбали для PS4 чи PS4 Slim.

Далі вся справа у руках розробників ігор. Вони випускають спеціальні патчі, які можуть на Pro-версії:

  • підвищити частоту кадрів там, де вона менше 30 FPS;
  • підвищити деталізацію;
  • покращити візуальні ефекти;
  • додати нові режими.

sony-ps4-pro-9-1.jpg

7 фішок PlayStation 4 Pro:

  • Share Play. У цьому режимі друзі зможуть грати ваші ігри у FullHD-якості, навіть ті, яких у них немає, але для цього має бути активована підписка PlayStation Plus. Щоб активувати Share Play, достатньо натиснути клавішу SHARE на геймпаді;
  • Дистанційне відтворення. Ви можете транслювати гру на сумісні пристрої у 1080p;
  • Wi-Fi. Ви можете обрати діапазон частот: 2.4 ГГц або 5 ГГц, який буде відповідний швидкості з’єднання;
  • Згладжування. Завдяки чіткості ліній та гостроті кутів зростає реалізм гри;
  • Дальність промальовування. Підвищена чіткість об’єктів на великій відстані;
  • Глибокі тіні. Темні та чіткі тіні на великих відстанях додають іграм реалістичне відчуття глибини.
  • Чіткість текстур. Великі деталі стають більш яскравими, що позитивно впливає на реалістичність.

Порівняння характеристик PS4 Slim та PS4 Pro

Порівняння характеристик.JPG

Порівнявши технічні характеристики обох пристроїв бачимо, що версія Pro — потужніша, але якщо компактність для вас грає вирішальну роль, тоді краще обрати Slim. Вона і по габаритах менша, і по вазі.

Чотири причини оформити підписку на PlayStation Plus:

Оформлення підписки PlayStation Plus, про яку ми згадували вище, не є обов’язковим, але вона дає чотири цікаві переваги:

  • Мережева гра. Можна грати разом з тисячами геймерів по всьому світу;
  • Ігри місяця. Поки ваша підписка є активною, кожного місяця ви будете отримувати дві гри для PS4;
  • Знижки. Підписники PlayStation Plus отримують ексклюзивні знижки в PlayStation Store.
  • Хмарне сховище на 10 Гб. Ви зможете зберігати свої досягнення на PS4 і продовжувати грати з того місця де зупинились навіть якщо ви грали на консолі друга чи на своїй, але іншої версії: Pro чи Slim.

ps-plus-2244x1262.jpg

Плюси PS4:

  • Мультиплеєрна гра. Консоль розрахована не тільки на "соло" гру, а також на ігри 2-6 чоловік. На PS4 є багато соціальних ігор, типу Just Dance або ігор з лінійки PlayLink.
  • Простота заміни HDD. Для цього потрібно зняти спеціальну кришку та відкрутити один шуруп - і можна ставити накопичувач більшого об’єму або взагалі замінити його на SSD. Для порівняння, у ігровій консолі Xbox від Microsoft, щоб замінити HDD потрібно розібрати ледь не пів пристрою.
  • Простота у підключенні. Щоб консоль повноцінно запрацювала, потрібно зробити лише три кроки:

1. Підключити HDMI-кабель до монітора.

2. Підключити кабель живлення до консолі.

3. Натиснути клавішу старт.

  • Інтуїтивно зрозумілий інтерфейс. Навіть якщо ви вперше запустили консоль, то для того, щоб розібратися вистачить декількох хвилин.
  • Компактність та зручність завдяки невеликим габаритам та вазі. Крім того, непотрібно встановлювати ніякі драйвери чи операційну систему.
  • Ціна. Комп’ютер, який “потягне” такі ж ігри як PS4, буде коштувати в рази дорожче.

110717_829911070.jpg

Мінуси PS4:

  • Платний онлайн. Щоб грати в мережі, потрібна підписка PlayStation Plus на кожен місяць;
  • Вартість ігор. Вони значно дорожчі, ніж на ПК.

Кому яка PlayStation підійде

Якщо ви бувалий геймер, то чи купувати PS4 питання взагалі не стоїть, адже це найпопулярніша ігрова консоль у світі, а відповідно вона є найцікавішою для розробників ігор. Для вас кращим вибором буде модель Pro, щоб в найближчі роки бути в тренді усіх фішок, які приходять у індустрію відеоігор, як наприклад: технологія HDR, 4К, тощо.

Якщо до категорії геймерів ви себе не відносите, але побавитись в якісні “іграшки” у вільний час, то для вас найбільше задоволення вам найкраще підійде модель Slim на 500 Гб.

Якщо ж ваш ПК призначений лише для роботи, а для ігор ви хочете мати окремий пристрій, при цьому ви не хочете переплачувати гроші за модні фішки, які є в нових версіях, то кращим вибором буде базова PlayStation 4.

Геймери зі стажем не рекомендують купувати Pro-версію, якщо немає телевізора з підтримкою 4К, адже ви не зможете відчути усіх переваг зображення на звичайному FullHD-екрані.

Якщо ж ви хочете укомплектувати свій ігровий простір на повну потужність, то радимо звернути увагу на телевізори з підтримкою 4К та обрати свою Sony PlayStation 4.

Читайте також:

Автор: Назар Савчук

Читайте також:
Який SSD вибрати для збірки ігрового ПК?
Збираючи ігровий ПК більшість користувачів першочергово звертають увагу на такі важливі речі, як процесор і відеокарта. Це закономірно, адже саме вони мають обробляти потік даних та забезпечувати його стабільність, щоб у юзера була можливість пограти в улюблені Dota 2, Counter-Strike 2 або ж Alan Wa
21/03/2024
Що таке інпут-лаг та ALLM?
Якщо ви бувалий геймер, то чітко розумієте, що таке інпут-лаг, однак якщо ви в цій сфері новачок, то в цій статті ми коротко пояснимо що таке input-lag та чому на це варто звернути увагу геймеру. Input-lag - це затримка введення. Якщо ще більше спростити, то це час, який проходить від моменту, коли
29/12/2023
Яка ревізія PlayStation 5 краща і яка між ними різниця?
PlayStation 5 була презентована вже більш 3-х років тому, а саме 12 листопада 2020 року. З того часу вийшло вже три ревізії консолі. Вони мають певні відмінності між собою і в цьому матеріалі ми дізнаємось, як обрати, без перебільшення, найкращу ревізію. Якщо ж не хочете довго розбиратися, то ось ві
11/12/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?