Який SSD вибрати для збірки ігрового ПК?

21/03/2024

Збираючи ігровий ПК більшість користувачів першочергово звертають увагу на такі важливі речі, як процесор і відеокарта. Це закономірно, адже саме вони мають обробляти потік даних та забезпечувати його стабільність, щоб у юзера була можливість пограти в улюблені Dota 2, Counter-Strike 2 або ж Alan Wake 2. Забагато двійок, чи не так? Але ж ми хочемо собі ігровий ПК не на 2, а на всі 12 балів.

Знімок екрана 2024-03-21 111717.jpg

Ігровий ПК - це не лише потужності відеокарти, а радше синергія усіх компонентів та не останню роль в ньому грає і твердотільний накопичувач, з якого вся закладена розробниками інформація буде зчитуватися. Сьогодні розглянемо популярні SSD накопичувачі від іменитого бренду Kingston, які можна встановити у майбутню збірку ПК. До речі, комфортно зібрати ігровий ПК можна в нашому конфігураторі, де є можливість не лише визначити сумісність сокету процесора і материнки, але й дізнатися орієнтовну споживчу потужність збірки, щоб підібрати необхідний блок живлення.

Знімок екрана 2024-03-21 111838.jpg

Kingston NV2 SSD

Kingston NV2 - це бюджетний твердотільний накопичувач, який ще у 2022 році прийшов на зміну лінійки NV1. Головною відмінністю став перехід із шини PCI Express 3.0 на новий стандарт PCI Express 4.0. 

nv2.jpg

Що стосується практичної сторони такого рішення швидкодія накопичувача зросла до максимальних 3500 МБ/с для читання та 2800 МБ/с для запису, а також на 33% виріс показник TBW або гарантована кількість записуваних байтів, а саме 80 ТБ для об'єму 250 Гб, 160 ТБ для накопичувача 500 Гб, та 320 і 640 для SSD на 1 і 2 Тб відповідно. 

Для моделі Kingston NV2 виробник не зазначає тип контролеру та флеш-пам’яті, бо у накопичувачах початкового рівня залишає за собою право варіювати різні комбінації залежно від ринку, щоб утримувати ціну на накопичувач на прийнятному рівні.

nv2_1.jpg

Безумовно, середньостатистичному юзеру ця інформація навряд допоможе при виборі накопичувача, натомість ентузіасти явно не будуть дивитися в сторону бюджетних SSD (також їм не сподобається і відсутність DRAM-буфера) віддавши перевагу “просунутим” моделям KC3000 або Fury Renegade, про які ми поговоримо далі. Накопичувач виконаний на текстоліті синього, а не класичного “зеленого ретро” кольору. Якщо раптом захочеться дізнатися тип контролеру і флеш-пам’яті, білу наклейку доведеться зняти, але при цьому гарантія на пристрій анулюється! Тому бажано знайти альтернативний спосіб перевірки за допомогою спеціалізованих утиліт, щоправда, це неможливо зробити без встановлення SSD. Офіційна гарантія на пристрій становить 3 роки.

nv2_2.jpg

Закономірно, що Kingston NV2 трохи дорожче за попередню лінійку NV1, яку вже достатньо важко знайти у продажу, проте така цінова політика ставить їх на рівень із SSD з шиною PCI Express 3.0 середнього класу. Натомість, варто визнати, що Kingston NV2 найдешевші серед надійних SSD зі швидкісним інтерфейсом від популярного та іменитого бренду, що може порадувати невибагливого середньостатистичного користувача, який прагне зібрати сучасну, проте бюджетну систему для ігор та мультимедійних завдань.

 

Kingston KC3000

Накопичувач Kingston KC3000 був створений, щоб конкурувати з лідерами серед твердотільних накопичувачів, має найшвидшу апаратну комбінацію, яка допустима в накопичувачах на базі Phison. 

kc3000.jpg

Завдяки контролеру PS5018-E18 від Phison і флеш-пам'яті Micron 176L TLC NAND, KC3000 відповідає званню потужного твердотільного накопичувача як для творчих професіоналів, так і для завзятих геймерів. Швидкість послідовного читання досягає 7000 МБ/с, а от швидкість записування залежить від об'єму: так для базового диску на 512 вона сягає 3900 МБ/с, для варіанту на 1 Тб вже суттєво більше 6000 МБ/с, а варіанти на 2 і 4 Гб не надто вирвалися уперед - це 7000 Мб/с. Вочевидь, виробник зробив ставку на оптимальне співвідношення ціни, об'єму та швидкості записування.  

Варто уточнити, що від обсягу залежить і показник TBW (terabytes that can be written), якщо по-простому, його можна вважати показником життєвого циклу накопичувача, себто, це той обсяг даних, який накопичувач гарантовано має записати. То ж, для версії на 512 Гб він становить 400 ТБ, для опції на 1 ТБ - 800 ТБ, якщо обрати SSD на 2 ТБ, гарантовано аж до 1600 ТБ запису даних, а для версії на 4 ТБ - 3200 ТБ. Офіційна гарантія на Kingston KC3000, на відміну від бюджетної моделі NV2, вже зростає до 5 років. 

kc3000_2.jpg

Kingston KC3000 оснащуються теплорозподільною пластиною з алюмінієвого сплаву. Накопичувач може нагріватися аж до 75 градусів при великих навантаженнях, наприклад, запису даних обсягом 500 Гб, при цьому може відбуватися тротлінг та зменшення швидкості запису, тому для роботи із великим об'ємом даних рекомендуємо придбати додатковий радіатор, до прикладу, be quiet! MC1 M.2 2280, що допоможе розсіяти надлишкове тепло та запобігти тротлінгу.

Накопичувачі Kingston KC3000 можуть похизуватися хорошою лінійною швидкістю, тому копіювання та запис великих обсягів даних для них не стане проблемою, а от робота із дрібними блоками при випадковому записі не їх сильна сторона. Якщо шукаєте твердотільний накопичувач для роботи із цифровим контентом, як-от монтаж відео у Premiere Pro, DaVinci Resolve або роботу із 3D у Blender чи 3Ds Max - Kingston KC3000 стане надійним супутником у робочих завданнях. Також Kingston KC3000 можна вважати одним із найкращих SSD, який можна рекомендувати для встановлення у портативну консоль PlayStation 5.

Безумовно, він дозволить пограти в ігри без тротлінгу та просідань, проте, спеціально для ігрових завдань, компанія Kingston запустила окрему лінійку твердотільних накопичувачів Fury Renegade, до яких і переходимо.

Kingston Fury Renegade

Твердотільний накопичувач Fury Renegade NVMe від Kingston формфактору M.2 2280 з інтерфейсом підключення PCI Express 4.0 може похвалитися гідною швидкодією. 

fury.jpg

По суті, це оновлена версія KC3000, проте серію KC3000 виробник позиціонує як накопичувачі для роботи із 3D-графікою та монтажем відео в 4К, то Fury Renegade вже пропонують обрати любителям комп'ютерних ігор та зберігання мультимедіа. Недарма ж це лінійка Fury.

 

В Kingston Fury Renegade використали контролер Phison PS5018-E18, що має збільшену до 7400 і 7000 МБ/с лінійну швидкість читання і запису відповідно, а також підвищену до 1 млн кількість операцій введення-виведення в секунду. 

fury_2.jpg

Ще одна річ, яка вражає у Fury Renegade - це показник TBW (terabytes that can be written) в рамках п'ятирічної гарантії, який можна інтерпретувати як гарантований об’єм запису або життєвий цикл накопичувача. Показник TBW рівно в 1000 разів перевищує заявлену ємність, тобто 500 ТБ для 500 ГБ, 1 ПБ (петабайт або 1000 ТБ) для 1 ТБ, 2 ПБ для 2 ТБ і 4 ПБ для 4 ТБ. Це досить щедро як для споживчого накопичувача - приблизно вдвічі більше, ніж зазвичай. 

Що цікаво, швидкість послідовного запису також залежить від об'єму накопичувача, а саме: 3900 Мбайт/с для 500 Гб, 6000 Мбайт/с для 1 ТБ, 7000 Мбайт/с для 2 і 4 ТБ. Тут оптимальним за показником ціна-швидкість-об'єм безумовно, виглядає опція на 1 ТБ, бо різниця в ціні з опцією на 500 ГБ не є настільки суттєвою, як з версію на 2 ТБ. 

fury_3.jpg

Kingston Fury Renegade оснащено 176-шаровою флеш-пам'яттю Micron (3D TLC NAND) та алюмінієвим теплорозподільником із графеновим покриттям. Накопичувач може нагріватися до 75 градусів (при цьому не втрачаючи швидкодію) при значних і тривалих навантаженнях, наприклад, запису даних об'ємом понад 500 Гб, тому якщо ви плануєте працювати із великими масивами даних - варто подумати про додаткове охолодження, якщо воно передбачено конструкцією та розміщенням SSD на материнській платі, щоб уникнути передчасної деградації пам’яті через тривалий термін експлуатації із високими температурами. Або ж придбати Kingston Fury Renegade одразу із комплектним радіатором, який в робочих завданнях має такі ж показники, як і стандартна версія, проте має додаткове забезпечення для ефективнішого розсіювання тепла. 

Що стосується відмінностей із лінійкою Kingston KC3000, то Fury Renegade пропонує на 25% більше гарантованого обсягу запису, хоча зазвичай знос флеш-пам'яті не є великою проблемою для звичайних користувачів, все ж приємніше мати непоганий запас “міцності”. Звісно, зниження продуктивність SSD з часом закономірне, коли накопичувач заповнюється і флеш-пам'ять зношується. З огляду на це, у побутовому використанні, особливо в іграх, для яких цей накопичувач призначений, як правило, більше читається, ніж записується, збільшений показник TBW поруч із 5-ти річної гарантією будуть важливим аргументом при виборі SSD для ігор.

заставка.jpg

За таку ціну важко знайти щось суттєво краще, аніж Kingston Fury Renegade із вражаючим показником TBW (гарантований об’єм запису). Цей SSD безумовно повинен бути у шорт-листі, якщо заплановано збірку потужного ігрового ПК із запасом на декілька років.

Що обрати у підсумку?

Усі представлені SSD мають формат М.2 NvME, типорозмір 2280 та сучасну шину підключення PCI Express 4.0, а моделі KC3000 та Fury Renegade ще й однакові контролери Phison E18, що можуть похвалитися високою швидкодією, тоді як NV2 має прийнятні, проте не зразкові швидкості зчитування та запису. 

До речі, автор статті користується зовнішньою кишенею у парі з Kingston NV2 об'ємом 1 ТБ і без проблем перекидає великий обсяг файлів та навіть монтує відео одразу на цьому SSD. Якщо цікавить, обрати зовнішні кишені як для SSD, так і для HDD можна за посиланням на сайті.

Якщо не вдаватися у подробиці, усі три моделі підходять для ігрового ПК, але тоді постає закономірне питання:  який SSD вибрати для збірки ігрового ПК у 2024 за співвідношенням ціна\якість?

Вибір достатньо простий: якщо збираєте ПК “не за всі гроші світу” та намагаєтесь зекономити на більшості компонентів (звісно, крім відеокарти), подивіться в сторону бюджетного Kingston NV2, що забезпечує непогану швидкість, як для недорогої моделі.

Якщо ви не лише граєте, проте й працюєте із цифровим контентом: монтуєте відео, займаєтесь дизайном і 3D-моделюванням, приємною та раціональною покупкою стане Kingston KC3000, що забезпечує високу лінійну швидкість як запису, так і читання.

У випадку, якщо нарешті збираєте омріяний “заряджений” ПК своєї мрії - варто обрати Kingston Fury Renegade, що може похизуватися збільшеним показником TBW та підвищеною до 1 млн кількістю операцій введення-виведення в секунду, що стане у нагоді при запуску ААА-тайтлів. 

Читайте також:
Як вибрати та встановити SSD для ігрової консолі PlayStation 5?
Пошук найкращого твердотілого накопичувача для PS5 може здатися складним завданням через широкий вибір: на ринку є безліч твердотілих накопичувачів для PS5, які забезпечать просте і безпроблемне збільшення місткості для вашої ігрової бібліотеки. Проте не варто брати найдешевший SSD в надії, що для P
25/04/2024
Що таке інпут-лаг та ALLM?
Якщо ви бувалий геймер, то чітко розумієте, що таке інпут-лаг, однак якщо ви в цій сфері новачок, то в цій статті ми коротко пояснимо що таке input-lag та чому на це варто звернути увагу геймеру. Input-lag - це затримка введення. Якщо ще більше спростити, то це час, який проходить від моменту, коли
29/12/2023
Яка ревізія PlayStation 5 краща і яка між ними різниця?
PlayStation 5 була презентована вже більш 3-х років тому, а саме 12 листопада 2020 року. З того часу вийшло вже три ревізії консолі. Вони мають певні відмінності між собою і в цьому матеріалі ми дізнаємось, як обрати, без перебільшення, найкращу ревізію. Якщо ж не хочете довго розбиратися, то ось ві
11/12/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?