КТС поради: Вибираємо кращий пристрій для читання

12/12/2015

Паперові видання вже давно поступаються позиціями електронним аналогам, і гостро стає питання впливу такої зміни на зір, адже екран його псує. Дуже актуальною ця проблема в Україні стала саме зараз, адже школярам дозволили використовувати електронні копії замість звичних підручників. А чи правильний вибір роблять батьки вибираючи між планшетом та електронною книгою дізнаємось наприкінці статті.

Для початку дізнаємось різницю між попередньо згаданими пристроями. Планшет обладнаний пристроєм рукописного введення, об'єднаним з екраном. Планшетний комп'ютер дозволяє працювати за допомогою спеціального пера, стилуса, або пальців, без використання клавіатури і миші. Електронна книга – загальна назва групи вузькоспеціалізованих компактних планшетних комп'ютерів, призначених для відображення текстової та графічної інформації, представленої в електронному вигляді.

Планшет може робити майже все те ж саме, що й ваш ноутбук чи системний блок. Але нам це не потрібно, адже ми будемо читати на ньому. Рідкокристалічні дисплеї працюють за рахунок підсвічування, яке в міру своєї нестабільності негативно впливає на зір. Лише уявіть ситуацію: ви лежите в ліжку ввечері та читаєте в темній кімнаті. Яскравість підсвічування в таких умовах буде сильно «тиснути» на зір, з часом з’явиться сильна втома, а якщо досліджувати прекрасний світ нового літературного шедевру дуже довго, то самовільно потечуть сльози, які намагатимуться зволожити очі.

Електронна книга – це планшет, призначений лише для читання книг різних форматів чи прослуховування звукових файлів. Існують моделі, які дозволяють самостійно завантажувати файли з Інтернету. Вони мають дисплеї з електронного паперу (більш відомий як електронні чорнила), що суттєво економлять електроенергію. Але в темряві інформацію з такого дисплея не прочитати, бо зображення утворюється за рахунок відбиття світла, яке падає на нього.

Безперечно, у звичайної читалки, незважаючи на мізерну функціональність, є один дуже важливий плюс. Технологія E-Ink - ось чим відрізняється електронна книга від планшета. Незважаючи на деяку приторможеність роботи (вимушена жертва заради довгої роботи пристрою) та монохромне зображення, очі від такого екрану практично не втомлюються, навіть при тривалому читанні. Для тих, хто піклується про свій зір, планшети для читання електронних книг підходять менше.

Найпопулярнішими виробниками електронних книг є Amazon та PocketBook, які докладають найбільше зусиль саме в цій галузі. Продукція останнього виробника доступна в нашому магазині в широкому асортименті.

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?