Wi-Fi 6: 5 причин перейти на новий стандарт

22/05/2020

Вже майже рік назад, восени 2019, всесвітня організація Wi-Fi Alliance презентувала новий стандарт безпровідного зв‘язку — Wi-Fi 6. І якщо спочатку це було щось захмарне та доступне лише на нааааайтоповіших ігрових ноутах та флагманах, то зараз прогрес дійшов і до ПК: тепер усі материнські плати процесорів Intel 10-го покоління мають вже вмонтований модуль Wi-Fi 6. 

Думаю, саме час розібратися що до чого і чому варто переходити на новий стандарт Wi-Fi 6 вже сьогодні.

1.Швидкість

Очевидно, що однією з головних переваг нового стандарту є швидкість передачі інформації. Технологія Wi-Fi 6 забезпечує швидкість до 1148 Мбіт/с в діапазоні 2,4 ГГц та до 4804 Мбіт/с в діапазоні 5 ГГц. А це, на хвилиночку, більше чим у два рази вище за аналогічний маршрутизатор на протоколі Wi-Fi 5 (навіть із найвищою модуляцією в 5 ГГц!). 

F48E8D72-425C-4B0A-B940-B85A7F360FAB.jpeg

Звідки така швидкість? По-перше, через нові шляхи кодування інформації. По-друге, через нові, більш потужні, чіпи у роутерах, які з легкістю справляються з таким потоком даних.

2.Енергоефективність

Завдяки спеціально розробленій технології Target Wake Time (TWT) можна значно економити заряд акумулятору свого гаджету. У чому її суть? Маршрутизатор самостійно планує інтервали підключення окремих девайсів до мережі. Максимально розкриває свій потенціал технологія при роботі зі смартфоном, гаджетами із системи розумного будинку й іншими негабаритними приладами, в роботі яких немає потреби бути підключеним до мережі 24/7. Завдяки цьому девайс довше «тримається» на плаву та збільшується строк служби його батареї.

3.Безпека

Wi-Fi 6-го покоління забезпечує більш безпечну передачу даних завдяки системі шифрування WPA3 у роутерах. Навіть при відносно простих паролях користувача і при використанні мережі у громадських місцях твої дані будуть під надійним захистом, так як розрядність таких роутерів розширена до 192 біт.

Проте, таким «бонусом» наділені далеко не усі роутери з підтримкою Wi-Fi 6. Тому при купівлі слід звертати увагу на інформацію від виробника чи уточнити це у консультанта магазину. 

4.Багатозадачність

Крім того, що маршрутизатори з підтримкою Wi-Fi 6 швидше «літають» та переносять інфу, тут ще й покращена якість самого з‘єднання. Завдяки технології OFDMA забезпечується більша ефективність роботи навіть при великій кількості підключених девайсів. 

AA3FBE42-7494-4EFC-9D0A-12AC132C42D5.jpeg

На відміну від технології OFDM, яка використовувалась попередніми поколіннями маршрутизаторів, система OFDMA має більшу ефективність використання спектру каналів та вищу пропускну здатність для кожного підключеного гаджету. А все завдяки тому, що вона з‘єднує відразу декількох користувачів в кожному каналі передачі інформації, а не розподіляє канал тільки на одного користувача (як у системі OFDM).

5. Перспектива

Звісно, цей пункт важко виміряти числами та показати чіткий графік, проте він підсумовує усе, сказане вище. Купуючи роутер з підтримкою нового стандарту, ти отримуєш не лише переваги від кращої роботи самого роутера, а й дозволяєш працювати на максимум своїм гаджетам та девайсам, які купуватимеш у майбутньому! Враховуючи тенденції, нас чекає все більше і більше пристроїв з підтримкою нового стандарту. Тому дійсно варто надавати перевагу маршрутизаторам з більшим потенціалом вже сьогодні.

Висновок

3E3F4F62-57D6-4E18-8734-C83CB7E6D675.jpeg

Soооо, світ розвивається, у тому числі і системи передачі даних. Якщо хочеш розвиватись разом з ним, то постійно потрібно удосконалюватись і знімюватись. Це стосується як глобальних питань, так і питань свого особистого комфорту. Включаючи і швидкість інтернет сигналу у тебе вдома :)

Чи варто вже переходити на Wi-Fi 6? Так :) А чому ні? Отримуєш лише плюси і з часом, все рівно, доведеться оновлювати свій роутер п'ятого поколінні Wi-Fi на шостий.

Сьогодні в Україні, у тому числі і в нашому магазині, можна знайти цілі лінійки роутерів ASUS, які офіційно сертифіковані для роботи за стандартом Wi-Fi 6. І з часом цей модельний ряд буде тільки поповнюватися новинками.

Читай також:

Що таке Wi-Fi 2.4 ГГц та 5 ГГц? Чим відрізняються стандарти Wi-Fi b\g\n\ac та ax?

Як підключити інтернет до роутера TP-Link — інструкція від КТС

Читайте також:
ТОП роутерів зі стабільним з'єднанням: для квартири, будинку чи офісу
Без чого на сьогоднішній день вже неможливо уявити свого життя? Все правильно, без інтернету:) Для роботи, розваг, перегляду контенту чи навіть прочитання новин — для всього потрібне інтернет-з’єднання. Але підключити справді швидкісний інтернет додому або на офіс — непроста задача, бо ж окрім круто
15/06/2022
ТОП-5 бюджетних Wi-Fi-роутерів для квартири, будинку та офісу
Провести швидкісний інтернет додому чи на работу — це лише півділа, потрібно ще й розподілити його між усіма користувачами. Тим більше, до настільних ПК, ноутбуків і смартфонів останнім часом додалася розумна побутова техніка. Серцем, яке качає інтернет між усіми клієнтськими пристроями є бездротови
25/10/2021
Система Mesh: сучасна технологія для Wi-Fi-мереж
Потреба у швидкому та далекобійному інтернеті спонукає змінювати громіздкі багатоантенні, наче дикобраз, роутери на елегантні та стильні на вигляд Mesh-системи. Це сучасна технологія для Wi-Fi-мереж, що складається з кількох компактних модулів, розміщених в різних кінцях будинку чи офісу. Вона суттє
07/06/2021
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?