Вибираємо оптимальний блок живлення для ПК

21/10/2015

Саме від якості блока живлення залежить безперебійна робота та довговічність усіх комп'ютерних компонентів: материнської плати, процесора, відеокарти, дисків. Пошкодувавши доплати кількасот гривень за брендовий блок живлення (надалі по тексту – БЖ), є ризик в майбутньому витратити вже кілька тисяч на серйозний ремонт чи навіть повну заміну згорілого ПК. Насправді, відрізнити БЖ, який гарантовано прослужить п'ять років, від того, який проживе від сили рік, зовсім не складно – і ми розповімо як.

Перше, з чим потрібно визначитися, це потужність БЖ – актуальними є моделі від 400 Вт для простенького офісного ПК до 1,5 кВт для ігрового монстра з дванадцятиядерним процессором і чотирма відеокартами. Але з цим показником деякі виробники БЖ прибріхують: великим літерами вказують пікову потужність, при якій БЖ може працювати без ризику поломки лише короткі проміжки часу, а номінальну потужність – вже дрібнішим, менш помітним шрифтом.

До того ж, загальна потужність БЖ ділиться на потужність по лініям з різною напругою: 12, 5 і 3,3 В. Лінії на 12 В використовується для живлення нейенергоємкіших компонентів ПК – відеокарт. Саме тому у брендових БЖ потужність цих ліній (однієї чи сумарно двох-трьох) складає більш ніж дві третини від загальної потужності БЖ. Тоді як по лініям 5 і 3,3 В цілком достатньо потужності 100-150 Вт.

Друга ознака справді якісного БЖ – це сертифікат енергоефективності 80 PLUS. Зараз найпоширенішими є сертифікати 80 PLUS Bronze (коефіцієнт корисної дії 85 %) та Gold (92 %). Проте, прогрес вже дійшов до 80 PLUS Titanium з ККД цілих 96 %. Наклейка з навіть молодшим логотипом 80 PLUS Bronze є певним гарантом якості БЖ. Хоча бувають надійні БЖ й без цього сертифікату, просто вони не надто енергоощадні.

блок.jpg

Історично склалося, що в Україні найпопулярнішими брендами БЖ є FSP та Chieftec. Ці компанії справді виробляють доволі якісні БЖ з помірними цінами, особливо це стосується молодших серій FSP Qdion та Chieftec iArena, які продаються як окремо, так і у складі комп'ютерних корпусів. Проте світовими лідерами ринку БЖ є зовсім не вони, а бренди Seasonic та be quiet!.

CHIP-PC-03-16-Weber_Netzteil-einsetzen-01.jpg

Тайванська компанія Seasonic є головним новатором комп'ютерних БЖ: всі останні досягнення, як то автоматичне регулювання швидкості вентилятора БЖ, сертифікація 80 PLUS та передовий метод корекції коефіцієнту потужності ActivePFC, першою впровадила саме вона. В свою чергу be quiet! – найбільший та найповажніший європейський виробник БЖ, які славляться своїми безшумними вентиляторами. Але коштує продукція Seasonic і be quiet! не дешево.

Так званою золотою серединою є БЖ виробництва Zalman та Aerocool. Вони зроблені з доволі високоякісних електронних компонентів (транзисторів, дроселів, конденсаторів), працюють тихо і коштують при цьому розумні гроші. А розрахувати оптимальну потужність БЖ саме для вашої конфігурації ПК можна з допомогою спеціалізованого сервісу-калькулятора.

185842_2254_draft_large.jpg

Якщо ви хочете, щоб ваш комп'ютер був у безпеці від перепадів електроенергії та навіть при тимчасовому її відключенні - придбайте блок живлення для вашого ПК і будьте спокійні за свій комп'ютер.

Читайте також:

Читайте також:
Чим відрізняються блоки живлення ATX, SFX, SFX-L, TFX, Flex, Pico?
Кабелями всі сучасні блоки живлення сумісні з усіма комп'ютерними компонентами (24-піна для материнської плати, 4+4-піна для процесора, 6+2-пін для відеокарти), головне щоб вистачило потужності у ватах. Але існують різні формати БЖ під різні розміри корпусів для ПК. Великий БЖ просто не вміститься в
13/08/2022
Яка потрібна потужність блока живлення для ПК?
Малодосвідчені користувачі часто нехтують зваженим вибором блока живлення для комп'ютера. Насправді, даний компонент є дуже важливим, адже саме від нього залежить здоров'я та довговічність всіх інших компонентів ПК. У цій статті ми допоможемо вибрати оптимальну потужність БЖ саме для вашої конфігура
29/12/2021
Як вибрати блок живлення для ПК на 500-600 Вт?
Недосвідченні покупці часто вибирають блок живлення на залишкові гроші вже після всіх інших компонентів збірки ПК. Цей підхід не є вірним, адже саме від стабільності енергопостачання БЖ залежить здоров'я материнської плати, відеокарти і особливо дисків, тобто ще й збереження особистих файлів (докуме
23/06/2021
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?