Твій перший робот-пилосос або домашній термінатор

28/01/2019

Бажання зробити своє життя комфортнішим у людини відобразилось у створенні цілого ряду побутової техніки - холодильників, мікрохвильовок, кондиціонерів і ще багато інших пристроїв. Більшість з них вже не дивують революційними проривами у технологіях, хоча деякі розробки створюють у суспільства інтерес. Одними з них є роботи-пилососи. Такий собі автономний збирач пилу, який потребує мінімального втручання людини у свою роботу, останнім часом почав набирати популярність на українському ринку. Що це таке та чи потрібно купити робот-пилосос у 2019 році читайте далі.


Чому пилосос роботизували?

2_заглавная.jpg

Поява подібних пристроїв припала на початок 21-го століття. Гіганти-виробники техніки, як от «Electrolux», «iRobot» та «Samsung» стали першопрохідцями у створенні роботів-пилососів. Сьогодні ж існують цілі бренди, які спрямовані на виготовлення гаджетів для розумного будинку (“Ecovacs”), а також роботизованою технікою займаються такі популярні компанії як Xiaomi.

Технологічні розробки та рівень розвитку роботів дозволив втілити напрацювання саме у пилососах - багато хто хотів би перекласти обов'язок прибирання на цифрового помічника. Але, насправді, робот-пилосос не може замінити на 100 відсотків людину із традиційним пристроєм. Йому не дозволить це зробити його будова та можливості, які розглянемо детальніше.

За своєю суттю, роботи-пилососи являють собою округлі “диски” із вагою від 2 кг, висотою близько 10 см та діаметром від 30 см. Існують тонкі та компактні моделі (для полегшення прибирання підлоги під меблями), є і габаритні гаджети із великим баком (для збору пилу) та потужним акумулятором.

висота робота меблі.jpg

Методів прибирання у роботів різні, основне, що їх об’єднує - це всмоктувальний механізм і щітки (різної кількості, виду та форми). Є пристрої з V-образними щітками, є із гумовими лопатями, які покращують збір шерсті тварин чи волосся. Часто-густо у комплекті із роботом поставляється декілька щіток чи виробник дає змогу придбати їх додатково.

Є роботи, які вміють тільки прибирати сухим способом, збираючи пил і сміття з різних покриттів (ламінат, килими), а є моделі, які можуть зробити й вологе прибирання.

Механіка у моделей різна - для одних потрібно більше втручання людини (встановлення серветки для прибирання, очищення баку, тощо), інші роботи максимально автономні.

Можливості пристроїв різняться від їх вартості - бюджетні моделі мають базовий функціонал, прості датчики відстеження перешкод і мінімальний набір програм прибирання (автоматичний режим, наприклад, передбачає хаотичний рух робота по приміщенню). На фото із довгою витримкою зображений рух робота-пилососа. 

Робот пилосос

Моделі із середнього та топового сегментів вже оснащуються спеціальними датчиками та підтримують алгоритми, які дозволяють їм будувати карту прибирання (щоб не пропускати ділянки приміщення та не прибирати одне й те саме місце), вміють розрізняти не тільки перешкоди на шляху, а й сходи (тому вони не падають при прибиранні другого поверха будинку та не пошкоджують меблі/елементи декору, тощо), а також мають більшу потужність всмоктування для точкового прибирання сильних забруднень чи чищення килимів із довгим ворсом.

ступеньки.jpg

Також розширений функціонал роботів-пилососів дозволяє їм бути більш самостійними - людина може за допомогою смартфона чи пульта налаштовувати їм розклад прибирання. Майже всі моделі вміють самостійно повертатися на базу - зарядний пристрій, який відновлює їх енергію для продовження чи наступного прибирання.

зарядка робота.jpg

Таким чином, залишаючи робот-пилосос вдома, людина може розраховувати, що прийде в чисту та затишну оселю.

Найпопулярніші питання про робота-пилососа

1. Чи заміняє робот-пилосос звичайне прибирання?

Відповідь: ні. Робот призначений для підтримки чистоти у будинку, щоденного прибирання шерсті тварин і очищення поверхонь від пилу. Прибрати повністю будинок чи квартиру з ефективністю на рівні людини робот не може, тому перекласти повністю свої обов'язки на нього не вийде.

2. Якщо у приміщенні є сходи та високі пороги - можна купляти робот-пилосос?

Відповідь: можна. Більшість моделей роботів оснащені датчиками визначення висоти. Вони розміщуються у нижній частині робота, тому коли він під'їжджає до сходів, пристрій “розуміє”, що далі “обрив”, тобто нездоланна перешкода та повертається у безпечну площину. Щодо порогів, аналогічно - майже всі роботи можуть подолати висоту у 1-1,5 см, є й такі, яким 2 см не є перешкодою.

порог.jpg

3. Часто потрібно перезаряджати робот-пилосос?

Відповідь: ємність акумулятора визначає витривалість робота. Навіть якщо пристрій не встиг доприбирати, то після зарядки він продовжить свою роботу (за заданою програмою чи сценарієм, який прописав користувач).

У питанні зарядки робот-пилосос потрібно вибирати в залежності від розмірів приміщення. Умовно: якщо приміщення велике (для його прибирання потрібно працювати роботу 2 години), а без підзарядки робот вміє прибирати тільки 1 годину, то  пристрою прийдеться повертатись на базу, де буде заряджатися 2 години. Тобто усе прибирання приміщення займе не 2, а 4 години (із часом, який витрачає робот на підзарядку). Тому батарею (та ємність бака) треба вибирати під розмір оселі.

Для прибирання маленької кухні габаритного робота не потрібно (ємність акумулятора частково впливає на розмір самого робота та відповідно його здатність пробиратися під меблі та важкі місця для прибирання).

Більшість моделей повертаються на зарядну станцію самостійно. Із випадків, коли робот може розрядитися посеред кімнати можна назвати ситуацію, коли пристрій заплутується у розкиданих підлогою кабелях - намагаючись вийти із “пастки” робот витратить енергію та буде чекати допомоги людини.

зарядка робота 2.jpg

4. Чи треба переплачувати за можливість вологого прибирання?

Відповідь: за бажанням користувача. Вологе прибирання не замінює миття підлоги, при тому, що мікрофібру, якою робот протирає поверхні потрібно буде знімати та прати самостійно. Можливість вологого прибирання дає змогу роботу забрати найменші частинки пилу/відтерти плями на кухні, тому ефективність його роботи буде збільшена. Якщо у оселі живуть маленькі діти або аллергики, то вологе прибирання буде корисним - якщо ж людині головне “замітати” шерсть чи прибирати сухий бруд, можливо від цієї функції можна й відмовитися.

микрофибра.jpg

5. Наскільки корисний таймер роботи робота - може я включу його вручну?

Відповідь: таймер корисний. І взагалі різноманітні сценарії використання робота дають більшу свободу користувачу. Деякі моделі не можуть похизуватися низьким рівнем шуму, тому краще, щоб робот пропрацював наодинці, створюючи шум, але використовуючи повну потужність всмоктування пилу.

Додатково, таймер допоможе у випадках, коли діти чи домашні улюбленці бояться пристрою - у випадках, коли нікого немає вдома робот зможе прибирати без дискомфорту для всіх членів сім'ї.

1_животные.jpg


Загальні рекомендації при підборі робота-пилососа

Коли підбираєте робота, пам'ятайте про свої вимоги до нього, а не функціонал конкретної моделі. Зверніть увагу на висоту меблів у приміщенні, кількість кутів і предметів, які можуть заважати прибиранню. Є моделі не круглої форми, а більш квадратної, які краще можуть дістатися до пилу у кутах кімнати.

Подумайте про ємність акумулятора у розрахунку на площу приміщень - часто у характеристиках виробники зазначають необхідні дані.

Зважте, що кількість щіток і насадок для різних задач має бути різна - якщо стоїть нагальна потреба прибирання шерсті тварин, то придбайте спеціальну насадку.  

Не потрібно шукати найбільш дешеві чи, навпаки, вартісні моделі. Велика кількість існуючих моделей роботів-пилососів створена якраз для того, щоб кожен міг знайти пристрій, який відповідає потребам користувача та особливостям оселі.

Читайте також:

Читайте також:
Dyson — техніка без компромісів
Компанія Dyson зарекомендувала себе на ринку побутових пристроїв для краси та дому в якості професійних та надійних гаджетів. Сьогодні ми розглянемо чотири пристрої від цієї компанії і вкотре переконаємося, що це техніка без компромісів. Зволожувач повітря Dyson AM10 Легендарний зволожувач повіт
27/10/2021
Xiaomi відмовляється від бренду Mi
Всі давно звикли, що після назви Xiaomi обов’язково йде “фірмова приставка” з двох букв “Mi”, але Xiaomi вирішила поступово відмовлятися від цього бренду і тепер в назві буде використовуватися просто “Xiaomi”. Хто був уважний, то помітив, що на останній презентації Xiaomi, де був представлений новий
24/08/2021
ТОП-5 фішок робота пилососа Xiaomi RoboRock S7
Ще донедавна робот пилосос вважали за розкіш, але сьогодні це помічник в прибиранні, який з кожним оновленням отримує фішки, які дозволяють тримати дім в чистоті та порядку з мінімальним втручанням в його роботу. В нас сьогодні на огляді модель робота пилососа, яка має функцію розумного вологого при
17/08/2021
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?