Скільки оперативної пам’яті потрібно для сучасного смартфона?

28/09/2018

Перше, що приходить на думку — чим більше, тим краще, але чи так це насправді? Об’єм оперативної пам’яті — питання індивідуальне, бо комусь цілком достатньо буде двох гігабайтів, а комусь і чотирьох буде мало.

Користувачі по-різному “навантажують” свої девайси, а самі смартфони по-різному використовують оперативку. Пристрої мають однаковий об’єм оперативки, але один з них “такий собі”, а інший — топовий гаджет, який в найближчих декілька років буде залишатися актуальним. Чому так? Відповідь нижче у статті.

Xiaomi-Redmi-K30-Pro-1.jpg

Для початку варто пригадати, що оперативна пам’ять — вид пам’яті, який працює з процесами, які запущені прямо зараз. Якщо ви відкрили багато вкладок в браузері, запустили десяток додатків і постійно перемикаєтесь між ними, то для цього потрібно буде чимало оперативної пам’яті.

Операційна система та оболонка

Коли ви увімкнули смартфон і ще навіть не відкрили жодного додатку, то можете спостерігати, що частина оперативної пам’яті вже зайнята. Чому? Бо операційна система (Android чи iOS) частину пам’яті відразу резервують для своїх потреб. Ще більше оперативки буде використовуватись, якщо поверх ОС є фірмова оболонка.

Ні для кого не секрет, що iOS має кращу оптимізацію та займає менше місця в оперативній пам’яті. Додатки для цієї системи є менш ненаситні до оперативки, тому навіть в топових моделях iPhone ніхто не женеться за космічними об’ємами оперативної пам’яті.

Оперативну пам’ять використовують різноманітні датчики та сканери, які слідкують за вашим обличчям та очима під час розблокування, щоб аналізувати отримані дані. Чим більшою кількістю фішок нашпигований апарат, тим більше оперативки йому знадобиться для швидкої та плавної роботи. Враховуючи те, що з кожним роком смартфони стають більш напічкані різноманітними фішками, то й оперативної пам’яті потребують більше.

1_memory-card.jpg

Скільки оперативної пам’яті потрібно для додатків?

Додатки зазвичай займають від 10 МБ оперативної пам’яті і більше. Важкі додатки можуть “їсти” 200-300 МБ оперативної пам’яті. Якщо ж ви любите побавитись топовими іграми, то відповідно і оперативної пам’яті потрібно більше, бо деякі ігри можуть споживати від 500 МБ до 1 ГБ оперативки.

Але навіть якщо ви геймер, то навряд чи вам потрібно буде 8 ГБ оперативки, а саме такий об’єм сьогодні ставлять в ігрові девайси. В першу чергу, коли ми говоримо про продуктивність в іграх варто говорити про центральний та графічний процесори.

Навіть відкриваючи разом декілька вимогливих ігор чи додатків ви не будете користуватись ними одночасно, а відповідно невикористовувані програми працюють у фоновому режимі та не споживають оперативної пам’яті стільки, як додаток, який активний.

Висновки

Скільки оперативної пам’яті потрібно для комфортної роботи, ви можете визначити виходячи з того, яка операційна система встановлена на апараті та для яких потреб буде використовуватись смартфон.

Якщо ви користуєтесь пристроями на Android:

  • Для бюджетного смартфону на Android, який купується для спілкування в месенджерах та соцмережах цілком достатньо буде 2 ГБ оперативної пам’яті.
  • Якщо ви купуєте смартфон, в якому є розблокування через сканування сітківки ока, пальців, обличчя і ви плануєте використовувати його для веб-серфінгу та ігор, то варто дивитися на апарати з 3-4 ГБ оперативної пам’яті.
  • Для флагманських девайсів, які оснащені топовими процесорами, великими об’ємами постійної пам’яті і призначені для вимогливих ігор та додатків доречно буде мати на борту від 4-6 ГБ оперативної пам’яті.

Якщо ви користуєтесь пристроями на iOS:

  • Враховуючи чудову оптимізацію системи та додатків для старіших моделей iPhone достатньо 2-3 ГБ оперативної пам’яті, щоб все працювало швидко та плавно.
  • Для новіших Apple розщедрилась на 3 ГБ оперативки. Хто користується цими пристроями знає, що цього цілком достатньо, щоб встановлювати та користуватися будь-якими доступними в AppStore додатками.
  • Флагманські апарати від Apple мають по 4-6 ГБ оперативки.
Читайте також:
Samsung Galaxy А35 VS А55: що нового?
Компанія Samsung 11 березня представила два середньо бюджетні смартфони — Galaxy А35 та Galaxy А55. Всі попередні покоління цих смартфонів стали бестселлерами за короткий проміжок часу, тому є підстави сподіватися, що й цьогорічні Galaxy А35 та Galaxy А55 будуть бестселлерами через ряд корисних фішо
28/03/2024
Як перевірити екранний час на Android?
Якщо ви хочете почати користуватися смартфоном менше та більш відповідально, щоб вивільнити час для саморозвитку, читання, фізичних вправ, ігор з дітьми, здоровішого сну, то ця стаття для вас, адже вона про екранний час. Саме поняття “екранний час” ввійшло в обіг завдяки компанії Apple, але в смартф
15/03/2024
Як підключити контролер DualShock 4 чи DualSense до iPhone?
Рівень графіки в іграх для смартфонів та планшетів, як на iOS, так і на Android пристроях дуже виріс. З року в рік ринок мобільного геймінгу тільки зростає, а виробники смартфонів навіть пропонують спеціальні рішення, щоб геймеру були створені всі умови для досягнення високих результатів. Якщо ви к
09/03/2024
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?