Секрети комп’ютерної миші: якої шкоди може завдати звичний аксесуар?

12/07/2018

Протягом двох останніх тижнів, я, як щоденний користувач комп’ютера, зіштовхнулася із неприємною проблемою - почало боліти праве зап’ястя. Позаяк у минулому в нього було травмування, я спочатку не пов’язала біль і своє робоче місце, поки за порадами колег не спробувала використовувати спеціальний килимок для миші. Гелева подушка, яка у даному килимку покликана підтримувати руки під час роботи, допомогла значно притупити біль, і от вже через деякий час, я забула про будь-який дискомфорт.

коврик.jpg

У таку ситуацію, може потрапити будь-який користувач, незважаючи на те чи є він офісним працівником чи школярем, який щоденно виконує домашні завдання за ноутбуком. Справа у комп’ютерній мишці, яка частіше за все є незмінним аксесуаром вводу. Незручне положення руки, постійне навантаження чи затиск нерва зап’ястя призводить до появи больових відчуттів і може значно вплинути на загальне самопочуття людини.

Звичайно, можна порекомендувати придбати килимок із підставкою до вашої старої миші, але, на мою думку, краще одразу підібрати найбільш зручну для себе. Як це робити і в чому секрети цього невеликого пристрою читайте далі.

Чи тримати мишку на повідку?

Взагалі, комп’ютерна мишка з’явилася ще у 1968 році і вартувала цілих 400 доларів США.

первая мишь.jpg

Сьогодні, зайшовши у будь-який магазин, людина побачить безліч мишок, які будуть називатися бездротовими, класично офісними, геймерськими, лазерними, симетричними. Без попередньої підготовки буде важко розібратися, яка з них підходить краще, тому відправним пунктом при виборі я вважаю саме призначення.

Із метою використання мишки першим треба пов’язати сенсор, завдяки якому вона і працює. Сенсори бувають двох типів - лазерні та світлодіодні. Лазерні датчики є більш дорогими, але й демонструють кращу точність “зчитування” поверхні, при тому дуже гладкої. Завдяки цьому лазерними у більшості є геймерські мишки, які для мене є окремою темою, адже при їх виборі треба враховувати безліч параметрів, що впливають на якість гри. На фото приклад лазерного маніпулятора для ігор Asus ROG Gladius II.

лазерная пример.jpg

Якщо ж ви не обираєте пристрій для розваг, тоді краще звернути увагу на звичайну світлодіодну. Вони частіше за все вартують менше та можуть хизуватися не менш швидкою реакцією та чутливістю (особливо найновіші моделі).

Приклад світлодіодної - Steelseries Rival 100

светоид пример.jpg

Наступним кроком можна визначити тип підключення мишки. Класика дротових мишок приваблює офісних працівників та власників домашніх стаціонарних ПК, адже тут мобільність не є першочерговою потребою, кабель не заважає, а от питання зарядки мишки знімається повністю.

Традиційною дротовою мишкою є Logitech B100 - це, до речі, мій робочий інструмент в офісі.

дротова.jpg

Якщо ж людина потребує аксесуар для ноутбука, часто переміщується між офісами чи навчальними корпусами, то треба вибирати маніпулятор “без поводка”. Бездротові мишки можуть працювати і на батарейках, і на акумуляторах, які можна перезаряджати. Другий варіант кращий за показником автономності, а також зручний у тому, що заряджаючи мишку через кабель, нею можна користуватися далі, як звичайною. Якщо ж батарейки витратили свій ресурс, а користувач забув їх купити - мишка залишається безпорадним елементом інтер’єра.

Бездротова мишка Rapoo T8.

рапу.jpg

Бездротові, до речі, можуть працювати на радіо частоті та через інтерфейс Bluetooth. Перевага радіо-мишок полягає у тому, що вони можуть працювати із усіма пристроями, навіть із тими, що не мають бездротового модулю Bluetooth, але з іншої сторони радіо-приймач, який працює через USB завжди буде займати один вільний порт.

Форма, габарити, способи хвату

Визначившись із видом сенсору мишки, а також типом її підключення, я б радила звернути увагу не скільки на сам пристрій, як на свої власні звички. Наступні кроки вибору пристрою будуть залежати від людини, адже від того, якою рукою працює користувач, розміру долоні та навіть звичних способів тримання мишки буде залежати комфорт роботи.

Для лівші мишку треба обирати симетричну - таким чином, на корпусі не буде заглиблень для великого пальця чи вигнутої форми під праву руку. Як приклад вже згадана Logitech B100 є симетричною - вона однаково добре лягає і до правої, і до лівої рук.

Розмір мишки треба обирати у залежності і від вашої долоні і від способу вашого хвату. Взагалі їх виокремлюють три - когтевой, долонний і змішаний. У першому випадку, людина тримає пальці зігнутими, що до речі швидше втомлює руку.

способ хвата.jpg

Так часто грають геймери, щоб пришвидшити час реакції, але якщо ви працюєте цілий день за комп’ютером, краще тримати мишку усією долонею. Так зап’ястя менше згинається та не утримується цілий день у неприродньому положенні. Мишки можуть майже плоскими та мати більш випуклу форму - знову ж таки, потримавши її в руках, користувач одразу відчує із якою мишкою рука буде найбільш розслаблена.

Для офісу, я також хотіла б відмітити моделі, які не створюють звуку при роботі - банальне клацання кнопок цілої групи людей може значно дратувати протягом дня, тому для комплектації робочих місць зверніть увагу на такі мишки як Logitech M330 Silent Plus.

ложите сайлент.jpg

До речі, компанія Logitech випускає мишки, що можуть перемикатися у роботі між різними пристроями - ноутбуком, планшетом чи ПК, як приклад. Одна з таких - Logitech M590 Multi-Device Silent

мульти дев.jpg

У багатьох геймерських моделях, навіть можна регулювати вагу та змінювати форму корпуса, тому, обираючи собі модель на кожен день поставитися уважно до кожного параметру мишки.

Цікавою моделлю для знайомства є Cougar Superior

1_кугар.jpg

Додатково, я б радила обирати моделі із кнопкою зміни dpi - показника “чутливості” сенсора. Це впливає на те, наскільки швидко мишка буде реагувати на рух та змінювати положення курсора. Наприклад при уважній роботі у графічному редакторі, дизайнеру буде важливий кожний міліметр зображення та відповідно, буде потрібна точна, повільна робота мишки. При роботі із текстом, людина буде із задоволенням швидше виділяти елементи документу та редагувати його, а при наявній кнопці зміни чутливості буде можливим налаштувати для цієї роботи  максимальний дозвіл.

Висновки

У каталозі інтернет-магазину можна знайти безліч варіантів мишок від різних виробників. Купити дротову, бездротову, офісну та яскраву геймерську мишку тепер буде значно простіше, а при виникненні додаткових питань - звертайтеся до менеджерів інтернет-магазину. Успішних покупок! 

Читайте також: 

 

 

Товари:
Читайте також:
Бюджетний ігровий набір Hator
Прийнято вважати, що все “ігрове” завжди дорого коштує і дозволити собі придбати щось з цієї категорії можуть далеко не всі. Ми знаємо, що за ігровий ПК чи ноутбук доведеться викласти кругленьку суму, однак, коли справа стосується аксесуарів, то можна зібрати якісний набір геймера і це не коштуватим
22/09/2023
ТОП-10 найкращих ігор 2022 року
Новий 2022 рік буде справді крутим для геймерів. Нарешті вийдуть ігри-довгобуди, які переносилися вже кілька років: Elden Ring, Dying Light 2 і Starfield. Також повернуться із забуття давні серії: Company of Heroes, Test Drive Unlimited та, звісно ж, S.T.A.L.K.E.R. І це далеко не повний список. У ці
10/01/2022
ТОП-5 ігрових мишок для Battlefield 2042, CSGO і COD Warzone
Ігри жанру шутерів, або простіше кажучи стрілялок, є вимогливими до точності керування. А мультиплеєрні шутери, де змагатися доводиться не з штучним інтелектом, а з реальними людьми з різних куточків світу, є максимально вимогливими. Тому знадобиться мишка з високою роздільною здатністю сенсора, вит
06/10/2021
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?