Процесори Intel Core 12-покоління: яку материнку, пам'ять та кулер вибрати?

11/01/2022

Нещодавно компанія Intel представила вже повний асортимент процесорів Intel Core 12-покоління з кодовою назвою Alder Lake та 600-серію чипсетів материнских плат для них. Чим нові процесори кращі за попередників Intel Core 10-11 поколінь та конкурентів AMD Ryzen? Які є особливості сумісності з оперативною пам'яттю, повітряними кулерами та системами водяного охолодження? Про все це ми максимально просто розповімо у даній статті.

158_1.jpg

Процесори

Дванадцяте покоління Intel Core включає як класичні процесори з лише потужними P-ядрами архітектури Golden Cove (Celeron, Pentium, Core i3 та i5 без індекса K), так і новомодні гібридні, де додані ще й енергоощадні E-ядра Gracemont (Core i5-K, а також всі i7 та i9). Аналогічна гібридна архітектура ARM big.LITTLE вже давно використовується у смартфонах. Для невимогливих програм та фонових процесів використовуються енергоощадні ядра, а для складних розрахунків, наприклад ігор — потужні ядра.

За розподілення навантаження між ядрами відповідає вбудований у процесор контролер Intel Thread Director. Також потрібна підтримка на стороні операційної системи. Тому нова Windows 11 з гібридними процесорами працює швидше, ніж попередня Win 10. Потужні ядра Intel Core 12-покоління в середньому на 15 % продуктивніші за 11 покоління і на 25 % за 10 покоління. Моделі процесорів з індексом K, як і раніше, підтримують ручний розгін, а з індексом F — не мають вбудованої відеокарти (відеовиходи на материнській платі працювати не будуть).

Материнські плати

Сумісними з процесорами Core 12-покоління є лише материнські плати на чипсетах Intel 600-серії. Молодший H610 підтримує тільки інтерфейс PCI-E 4.0 для відеокарти, PCI-E 3.0 для SSD M.2 та одноканальний режим роботи оперативки (два слота оперативної пам'яті), а підтримки USB 3.2 Gen 2x2 немає взагалі. Середній B660 дозволяє вже встановлювати відеокарту PCI-E 5.0, SSD M.2 PCI-E 4.0 та два порти USB 3.2 Gen 2x2, а також вміє розганяти оперативну пам'ять (до чотирьох слотів).

Передфлагманський H670 має більшу кількість слотів M.2 та PCI-E, а флагманський Z690 — ще більшу кількість слотів і можливість розгону процесора. Також у продажу зустрічаються материнки зі слотами для оперативної пам'яті DDR4 та DDR5. Поки що нове покоління пам'яті дефіцитне і невиправданно дороге. Радимо прочитати нашу статтю «Яку оперативну пам'ять DDR4 вибрати?».

Кулери і водянки

У процесорів Core 12 та 600-материнок змінився сокет на LGA 1700. Це означає, що для повітряних кулерів та систем водяного охолодження потрібне відповідне кріплення. З часом виробники почнуть комплектувати усі актуальні моделі кулерів кріпленням для LGA 1700. Але зараз у продажу зустрічаються як нові версії вже з кріпленням, так і старі ще без. Більшість виробників готові безкоштовно надати кріплення LGA 1700 для нещодавно куплених кулерів. Але ймовірно, воно надсилатиметься з-за кордону, що займе тривалий час. Наостанок нагадуємо, що процесори Intel Core з індексом K не мають боксового кулера в комплекті, а Tray-версії, окрім відсутності кулера, мають скорочену з трьох до одного року гарантію.

Читайте також:
ТОП-5 варіантів збірок бюджетних ігрових ПК на 2023 рік
У цій статті ми розповімо про недорогі процесори і відеокарти, які оптимально підходять один одному і стануть основою для збірки ігрового комп'ютера. Також порадимо для них материнські плати, оперативну пам'ять і блоки живлення. Отож, п'ять конфігурацій ПК від мінімальної для кіберспорту до ультимат
13/01/2023
Вибираємо комп'ютер чи ноутбук для ігор Spider-Man і FIFA 23
Найочікуванішими іграми кінця літа і початку осені 2022 року, безсумнівно, стали Marvel's Spider-Man Remastered і FIFA 23. Перша — це екшен про Людину-Павука, який раніше був ексклюзивом консолі PlayStation, а тепер портований на ПК. Друга — це нова частина найпопулярнішого футбольного симулятора ві
28/08/2022
Ryzen 4100, 4500, 4600G, 5500, 5600 и 5800X3D — чим цікаві нові процесори AMD?
В очікуванні анонсу прогресивних процесорів Ryzen 7000-серії під сокет AM5, компанія AMD оновила модельний ряд чипів Ryzen 4000 та 5000 під нинішний сокет AM4. Всього представлено сім процесорів та ще один, ймовірно, покажуть найближчим часом. Основною перевагою стала нижча ціна у порівнянні з Intel
04/05/2022
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?