Помічник у навчанні: як вигідно купити ноутбук до 10000 грн.?

20/08/2018

Ноутбук, хоч є одним із найнеобхідніших пристроїв для роботи та навчання, для вітчизняних покупців залишається вагомою покупкою, для якої треба протягом тривалого часу відкладати кошти.

Для сучасного школяра, ноутбук став незамінним інструментом, який допомагає і інформацію з дисципліни знайти, і презентацію на домашнє підготувати, а для модних онлайн-уроків без ноутбука тим паче потрапити не вийде.

Сегмент ноутбуків, які вкладаються у бюджет до 10 тис. грн. представляє собою велику компанію пристроїв, які є з одного боку простими, але з іншого - вимагають хоча б мінімальних знань для того, щоб вибір був справді вигідним. У даній статті ми розглянемо ноутбуки декількох виробників із альтернативними апаратними конфігураціями, щоб знайти переваги кожного з них і допомогти батькам школярів,  студентам і освітянам при виборі свого пристрою.


Класика від Dell 

Компанія Dell у більшості людей асоціюється із технікою для бізнесу. Багатьох лякають громіздкі та гострокутні корпуси ноутбуків серії Latitude, але багато хто знає, що у компанії в асортименті також присутні більш універсальні моделі із стандартним дизайном - Dell Inspiron.

делл 2.jpg

Ноутбуки Inspiron об’єднують безліч пристроїв, які призначені для найбільш широкого кола користувачів, яким потрібна надійність, простота та зручність у роботі. Особисто я, коли купила ноутбук з даної серії, вибравши його, завдяки прийнятній ціні і якості, з яким асоціюється марка Dell. Мій ноутбук за 8 років роботи витримав багато поїздок, студентських безсонних ночей за курсовими та рефератами та до сих пір слугує домашнім центром розваг. Єдиним що було в нього замінено - це акумуляторна батарея та жорсткий диск. Хоча останній і не вийшов з ладу - він просто став працювати зовнішнім накопичувачем, а внутрішнім став більш сучасний і швидкий SSD-диск.

Для прикладу усіх переваг серії Inspiron я наведу Dell Inspiron 3552, який на ринку зараз коштує близько 7000 грн. У його апаратну конфігурацію входить процесор 2016 року Intel Pentium N3710, який має 4 ядра, максимальну тактову частоту 2,56 ГГц. Звучить непогано, але, насправді, процесор призначений для простих бюджетних систем - це видно, якщо звернутися до кількості необхідної йому енергії, яку видно із показника TDP - всього 6 Вт. Для порівняння, у енергоефективному сучасному процесорі 8-го покоління Intel Core i7-8550U, аналогічний середній показник складає 15 Вт.

Якщо не вдаватися у подробиці, то процесора і його графічного ядра вистачить для користувачів-початківців. Такі задачі, як пошук інформації в мережі, робота із офісними програмами, спілкування в відео-чатах, електронна пошта будуть спокійно виконуватися на системі із таким процесором.

Розширити можливості бюджетного ноутбука зможуть інші компоненти, але частіше за все у ноутбуках за таку ціну представлені стандартні рішення пам’яті - 4 ГБ оперативної (не найбільш сучасного DDR3 типу) та 500 ГБ внутрішньої HDD-типу, тобто звичайний жорсткий диск. Вінчестери бюджетників частіше за все демонструють середні швидкості зчитування даних, а тому сказати, що система працює “блискавично” не можна.

Для тих, хто шукає апарати із ще більш дешевим цінником, то Dell Inspiron 3552 також представлений із менш потужним процесором Intel Celeron N3060. Вартість пристрою відразу падає на майже тисячу гривень, але при тому процесор вже має нижчу максимальну частоту роботи у 2.48 ГГц, два ядра, а відповідно не здатен виконувати аналогічну кількість операцій одночасно. Якщо по правді, то пересічний користувач не відчуває великої різниці між системами на різних процесорах, якщо буде використовувати ноутбук “як машинку для друку”. Але, треба розуміти, що інколи краще мати запас потужності у більшу сторону, ніж при виконанні важливої роботи хвилюватися за недостатню швидкість роботи ноутбука.

Також корисним елементом для роботи буде оптичний привід і повноформатна клавіатура, яка для людей, що працюють із великою кількістю тексту є необхідною. На власному досвіді знаю, наскільки важко вчитися на економічному та писати курсову із безліччю розрахунків без цифрового блоку, тому його присутність у даній моделі є перевагою.

2_клав делл.jpg

Варто сказати і за вагу ноутбука - вона складає близько 2 кг, що не можна назвати малою вагою, а тому носити його щодня з собою не так вже й легко, хоча можливо, особливо якщо обзавестися спеціальною сумкою, а краще рюкзаком, щоб не займати руки.

Окремо хочеться також додати, що більшість ноутбуків Dell цінують міцність. Логотип фірми на кришці на підсвідомості сприймається як ознака якості - збірка, системи охолодження та матеріали корпусів у ноутбуках бренду викликають захоплення та відповідають більшій ціні, ніж у конкурентів. 

Lenovo - стильний “бюджет” 

Компанія Lenovo особисто в мене викликає декілька асоціацій, головною з яких є фірмові бізнесові ноутбуки Thinkpad. Вони є уособленням ділового дизайну, якості та надійності, але от згадати бюджетні моделі даної марки важче. Хоча, компанія Lenovo точно не обділила користувачів із різним доходом, адже в асортименті компанії є велика кількість недорогих моделей.

Якщо швидко подивитися на вітрину магазину у пошуку яскравого корпусу, то один із нестандартних кольорів точно буде мати ноутбук від Lenovo. Саме такий я і пропоную роздивитися детальніше - IdeaPad 320-15IAP із “ніжним” блакитним кольором кришки.

1_леново блу.jpg

Варіацій таких ноутбуків безліч, дана модель пропонує 2 конфігурації із процесором Intel Celeron №3350 і Intel Pentium №4200. Також на вартість моделі може впливати роздільна здатність екрану - за ту ж ціну, як і в Dell людина може отримати повноцінний Full HD. Обидва процесори, які пропонуються на вибір користувачам відносяться до більш прогресивної, ніж у попередній моделі мікроархітектури Apollo Lake, хоча вони так само є бюджетними платформами. При стабільному охолодженні, дані процесори за заявами виробника можуть демонструвати кращу продуктивність, хоча так само були випущені на ринок у 2016 році. Графічні інтегровані ядра процесорів тут вже підтримують сучасні технології, хоча лише старі та прості ігри на таких ноутбуках будуть відтворюватися плавно.

При розгляді інших компонентів, то ситуація ідентична - стандартні набори пам’яті, схожі інтерфейси, хоча тут IdeaPad 320-15IAP пропонує найсучасніший стандарт Wi-Fi. Тобто при підключенні до бездротової мережі на певній частоті, даний ноутбук буде здатний отримувати та передавати дані із більшою швидкістю. Але, до слова, це не виключає підтримку попередніх стандартів Wi-Fi - просто треба зауважити, що ноутбук має таку можливість.

Для мене головним чином, ноутбуки Lenovo подобаються клавіатурами. У більшості інших моделей, і в цій також застосовується фірмова конструкція даного елементу - клавіші розділені, мають приємний хід та відгук, а також нестандартну форму. Традиційно присутній цифровий блок і великий тачпад, який трохи зміщений до лівого краю. Така клавіатура мені особисто здається зручною, до неї лего звикнути, багато друкувати на ній приємно. Єдиним мінусом можу назвати розміщення кнопки ввімкнення - вона знаходиться в одній лінії з іншими клавішами у правому верхньому куті, тому при неуважності її можна натиснути, неочікувано пригальмувавши свою роботу.

леново.jpg

Ноутбуки Lenovo за аналогічну ціну пропонують трішечки більше, але на питання чи варто переплачувати за Dell чи інший більш вартісний бренд, я не берусь відповідати. Такі елементи, як корпус, його матеріал та якість сборки уступають конкурентам, хоча ніхто ніколи не забирає можливість браку і у гігантів індустрії. Просто, якщо ви впевнені у тому, що ноутбук не буде піддаватися високим навантаженням чи переноситися, то чому б і не взяти менш міцний корпус? Але як вже було сказано вище - можливо краще завжди мати запас “надійності” та розраховувати на свій ноутбук у різних ситуаціях? Тим паче, що це та техніка, яка не купується на короткий проміжок часу. У кінці кінців, обирати завжди користувачеві - IdeaPad 320-15IAP точно сподобається тим, хто не любить стандартні “чорні” ноутбуки, які більше схожі на офісні машинки.

Asus в маси

Якщо шукати бюджетний пристрій від виробника Asus, то у користувача буде так само широкий вибір. Фірмові Vivobook представлені із різними діагоналями дисплеїв, але також мають схожі компоненти, як в конкурентів.

Щоправда у попередніх виробниках ми розглядали моделі із жорсткими дисками, тому Asus пропоную проаналізувати з SSD-накопичувачем. Така модель із серії ASUS VivoBook X540NA на 99 грн. перевищує зазначений бюджет, але за рамки можна і не виходити, обравши замість вже згаданого процесора Intel Pentium №4200 - молодшого Celerona або меншу роздільну здатність екрану.

Як вже є зрозумілим, працювати ноутбук буде типово для бюджетного сегменту, хоча я особисто знаю, що SSD-накопичувач, який тут виконує роль сховища даних, може значно прискорити систему. Мій старий ноутбук із відвертого тугодума перетворився у таку собі прудку стареньку систему, якої мені із головою вистачає для роботи з текстом. Чи варто обирати доступний пристрій без вінчестера? Так, якщо вам важлива швидкість роботи, пристрій частіше переміщується (SSD-диск стійкий до вібрацій та перенесень, адже не має рухомих механічних елементів), а також якщо ви не зберігаєте надто важливих даних на ноутбуці (відновлення інформації з жорсткого диску при його пошкодженнях має більше шансів на успіх).

асус.jpg

Ноутбуки Asus відрізняються від інших фірмовими технологіями та дизайном. Текстуровані поверхні та обробки корпусів ноутбуків даної марки є їх індивідуальними особливостями. Більш дорогі моделі серій Zenbook мають фірмову концентричну обробку алюмінієвих корпусів, але компанія робить приємно й для користувачів простіших моделей, тому навіть пластикові ноутбуки виготовляються із широким вибором кольорів та шліфуванням корпусів.

асус еткст.jpg

Технології, які підтримуються ноутбуками бюджетного сегменту головним чином стосується оптимізації зображення та звуку. Наприклад, більшість пристроїв Asus підтримують технологію SonicMaster і ASUS Splendid. Вони являють собою набори програмних та апаратних засобів для покращення відтворення аудіо- та відео-контенту. Зображення отримає автоматичні параметри для різних ситуацій використання, наприклад читання чи перегляду фільму, так само здатна налаштовуватися і музика. Виробник описує спеціальні режими роботи, як ASUS Eye Care, при якому зменшується вплив синього світла на зір користувача, але, особисто на власному досвіді, я можу стверджувати, що за яким би екраном не сидів користувач, при тривалій роботі ти будеш втомлюватися. Питання полягає у швидкості втоми - логічно, що у нових ноутбуках, як і у нових моніторах, дисплей не мерехтить як новорічна гірлянда, а тому турбота виробника у таких рішеннях приємна та для більшості людей корисна.

Якщо говорити відверто, то гарна подача інформації про технології, які по правді, реалізовані у більшості сучасної техніки не мають виступати вирішальним фактором при виборі. Але, приємно, що компанія Asus має свою індивідуальну “фішку” і навіть у простих моделях реалізовує свої фірмові технології, наприклад, як ASUS Smart Gesture, яка відповідає за розпізнавання жестів трекпада. До слова, клавіатури у даних ноутбуках зручні для набору тексту, мають лаконічний вигляд та механізм “ножиці”. Вони є класичними ноутбучними варіантами із низьким ходом клавіш - мені особисто подобаються, але “на смак і колір товариша немає”.

Офісні будні від Acer

Дана марка для бюджетного сегменту має лінійку ноутбуків Aspire. Те, яка цифра йде після слова, говорить про ранг моделі. “Одинички” є найбільш простими - на ринку ще зустрічаються варіанти з 2 ГБ оперативки, “трійки” вже мають більш стандартні характеристики, схожі до розглянутих вище моделей, а “п'ятірки” та “семірки” вже займають позиції вище окресленого бюджету у 10 000 грн.

асер 1.jpg

Як приклад, розглянемо Acer Aspire 3 A315. Взагалі, ноутбуки Acer або одразу подобаються, або краще навіть не витрачати свій час та шукати щось інше. Чому так відбувається? Тому що бюджетні моделі даної фірми “всі на одне лице” - це ноутбуки із стандартним виглядом і текстурованими темними корпусами. Зустрічаються, звичайно, винятки із різнокольоровим дизайном, але такого “різносорту”, як в Lenovo шукати не треба. Більшість обирає Acer через ціни - даний виробник демократичний. Особисто мені, у часи студентства, було вигідно купити для дому ноутбук даної фірми, а свій старий забрати в гуртожиток для навчання. Ноутбук протягом 5 років служить вірою і правдою, при тому що начинка його молодша та потужніша, ніж у мого навчального, а ціна, навіть із врахуванням інфляції відрізнялася на пару тисяч гривень. Єдиним мінусом, який був помічений мною - Acer сильніше гріється, працювати з ним у режимі “на колінах” чи поставити на килим неможливо. Це залежить і від компонентів, і від якості системи охолодження, адже високим навантаженням ноутбук не піддається. Також, у ноутбуках Acer зустрічається конструктивна особливість у вигляді окремих відсіків на корпусі. Вони дають більш швидкий доступ до накопичувача та планок оперативної пам’яті, що за задумом виробника полегшує заміну компонентів та апгрейд моделей. Хоча, звичайно, фахівці не рекомендують втручатися у будову системи користувачам, які не мають спеціальних навичок та інструментів.

асе.jpg

Таким чином, я відношу ці ноутбуки до класу “офіс” чи “заміна стаціонарного ПК”. Вони підходять для офісної роботи, де завжди будуть використовуватися на столі, у приміщенні, яке прибирається від пилу та де підтримується стабільна температура.

Якщо потрібна універсальна начинка, вам не важливий вигляд ноутбука та він буде заміняти собою домашній комп’ютер, то обирайте Aspire - це хороша робоча машина без зайвих функцій, в яких не хочеться розбиратися.

Hewlett-Packard - важка назва для простих ноутбуків

 

Hewlett-Packard чи простіше HP є маркою, яка особисто для мене більше пов’язана із AMD процесорами. У цих ноутбуках частіше за все зустрічаються процесори цієї фірми, що зумовлено політикою компанії, але якщо ми у попередніх порівнювалися чіпи Intel, то традиційно і ноутбуки HP також оберемо із аналогічною начинкою.

У бюджетному сегменті впевнено себе почувають моделі Hewlett-Packard 250/255 5-го та 6-го покоління, також зустрічаються моделі із приставкою 15. Шукати щось особливе не варто, хоча у шостому поколінні Hewlett-Packard 250 можна знайти ноутбук на Intel Core i3 процесорі за 9 тис. грн. Непогане поєднання, особливо, враховуючи, що і пам’ять у цих ноутбуках зустрічається вже типу DDR4 і загальний дизайн пристроїв приваблює - логотип фірми із приємним глянцем на матовому корпусі виглядає вишукано.

1_ашпи.jpg

Якщо користуватися таким ноутбуком, не кожен може зрозуміти, що це бюджетна модель, якість сборки та матеріали на підсвідомому рівні відносять пристрій у вищий ранг. Для мене Hewlett-Packard 250 складає конкуренцію пристроям Dell, але зауважте, що за шість  тисяч ноутбук HP може мати вінчестер на 1 ТБ, а Dell надає вибору значно менше.

Висновки

Щоб підсумувати велику кількість інформації, варто сказати, що обирати ноутбуки варто не скільки за виробником, як за тим, як саме буде використовуватися техніка. Усі марки по-своєму пропонують хороші ноутбуки, але кожна має свої особливості, в яких, на жаль, в одному огляді не розібратися.

Якщо ж перед вами стоїть мета якомога більше знизити ціну моделі, то не жертвуйте компонентами - технології швидко розвиваються, а тому краще мати більш потужний процесор, який буде служити довше. Для економії обирайте жорсткий диск замість SSD (який за необхідністю можливо замінити у сервісних центрах), більш простий дисплей і стандартний вигляд моделі.

Якщо ж продуктивність ноутбука стоїть не на першому місці, він буде використовуватися, як друкарська машинка до моменту придбання більш потужного, тоді можна погоджуватися на мінімум, щоб не переплачувати за запас можливостей, в якому немає потреби.

У мережі цифрової техніки КТС ви зможете придбати ноутбук у розстрочку за вигідними умовами. Щоб ознайомиться з усіма пропозиціями - переходьте за посиланням.


Читайте також:

Читайте також:
У чому різниця між Thunderbolt та USB-C?
Поки що рівень уніфікації роз’ємів та кабелів не досяг того рівня, щоб можна було використовувати один кабель для всього, але ринок потрохи до цього йде. Остання презентація Apple зайвий раз це доводить. В цьому матеріалі ми поговоримо про Thunderbolt та USB-C. Хоча вони виглядають однаково все ж іс
15/09/2023
HР Pavilion 15: універсальний солдат для роботи, навчання та ігор
У нас на огляді ексклюзивний HР Pavilion 15, який на вигляд є типовим офісним калькулятором, проте потягне навіть Cyberpunk 2077. Цікаво? Тоді гайда до огляду. Дизайн Кришка дисплею та накладка над клавіатурою виконані з алюмінію, а нижня кришка з пластику. Повноформатна клавіатура з цифровим блок
15/07/2023
Що показала Apple на WWDC 2023?
Конференція для розробників WWDC - щорічний літній івент, який чекають мільйони Apple-фанів. Цьогорічна конференція для Apple стала епохальною, адже був презентований новий продукт — VR-гарнітура Vision Pro. Крім цього, очікувано ми побачили оновлення iOS, iPadOS, watchOS, macOS, оновлений 15-дюймов
06/06/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?