Огляд Samsung Galaxy A51: довгоочікуване оновлення народного улюбленця

17/01/2020

Смартфони А-серії від Samsung починаючи з початку минулого року завжди були в числі кращих рішень в бюджетному та вищому бюджетному сегменті. Одним з кращих смартфонів бюджетного сегменту 2019 року став Samsung Galaxy A50 через крутий Amoled-екран, наявність сканеру під екраном, NFC та завдяки чудовій автономності. Зважаючи на успіх A50 рішення випустити оновлення апарату на початку 2020 року виглядає цілком логічним. Чутки про характеристики Galaxy A51 в мережі з’явилися вже достатньо давно і варто сказати, що більшість з них стали реальністю, але є моменти в яких компанія Samsung таки зуміла здивувати. В цьому огляді ми представимо для вас головні фішки нового апарату, традиційно “проженемо” його через AnTuTu та Geekbench та дамо свій прогноз щодо успішності нового апарату від Samsung.

60_3.jpg

ЩО В КОРОБЦІ ОКРІМ СМАРТФОНА?

Коробка в якій продається Samsung Galaxy A51 без особливостей, я б навіть сказав, що вона дуже проста, як ззовні так і всередині і хоч мені подобається, коли все преміально і продумані навіть найдрібніші деталі я зацікавлений, щоб увесь акцент був зроблений на пристрої, а не на його упаковці. В комплекті зі смартфоном ви знайдете: блок для зарядки на 15W, тому ми відносимо її до швидкої, навушники-вкладиші зі штекером mini-jack 3,5 мм. вони мають вбудований мікрофон, тому ви без проблем можете використовувати їх, як гарнітуру.

IMG_20200117_115703.jpg

Ну і звісно ж в комплекті є кабель з USB-A на USB Type-C, який ви можете використовувати, як для зарядки так і для підключення до ПК. Звично в комплекті є уся обов’язкова документація та скріпка для SIM-карти. Чохла в комплекті немає, але я не відразу пригадаю смартфони від Samsung до яких в комплекті були чохли, та й це в першу черга фішка Xiaomi та Huawei, а Samsung швидше навушники покладе, які будуть відповідні сегменту.

IMG_20200117_115639.jpg

ПРЕМІУМ ДИЗАЙН З БЮДЖЕТНИХ МАТЕРІАЛІВ

Корпус смартфона повністю виконаний з пластику. Звісно ніхто і не очікував від цього смартфона скло, алюміній чи будь-який інший метал. Однак варто відмітити, що Samsung, хоч і не використовувала в цьому смартфоні дорогі матеріали, залишивши їх для флагманів, зуміла зробити доволі красивий корпус і при тому надзвичайно якісно зібраний. Всі деталі ідеально підігнані, ніяких скрипів та люфтів немає і навіть натяку на них. Це одна з причин чому користувачі при однакових характеристиках віддадуть перевагу для більш дорожчого Samsung.

IMG_20200117_114321.jpg

Вся задня панель та рамки глянцеві, а це означає, що відразу потрібно задуматися про придбання захисного чохла інакше зовсім скоро ви будете спостерігати, як вона вкриється мікроподряпинами. Однією з основних фішок у дизайні є прямокутний острівець для камер. На “острівці” розташовані відразу чотири камери, які вишикувалися в англійську букву “L”, а поруч них світодіодний спалах. Цікаво поглянути на таке рішення з огляду на те, що у флагманських апаратах S-серії передбачається схоже рішення. Виглядає доволі стильно і свіжо.

IMG_20200117_113954.jpg

У нас на огляді апарат кольору BLUE, але насправді він більше схожий на бірюзово-м’ятний чи щось середнє між світло-зеленим та блакитним. Мені дуже подобається. Є ще як мінімум два варіанти кольорів, які вже доступні в Україні — чорний та білий. Звісно ж Samsung хоче відрізнятися, тому з кінця минулого року робить не просто градієнтні переливи на задній панелі, а намагається інтегрувати в них цікаві геометричні форми і варто сказати їй це вдається, бо з таким малюнком апарат по дизайну на голову вище від свого попередника.

Порівняно з Galaxy A50 апарат став більш прямокутним і навіть відчувається якийсь зв’язок зі смартфонами серії NOTE, особливо, якщо пригадати, що в останніх виріз під фронтальну камеру теж має форму отвору або, як прийнято говорити про Samsung — дисплей Infinity-O.

IMG_20200117_115534.jpg

Зміни в габаритах порівняно з Samsung Galaxy A50 мінімальні. По довжині апарати однакові — 158,5 мм, по ширині A51 став на 1,1 мм вужчим, що додає йому ще більше ефекту видовженості. В товщині новий апарат набрав 0,2 мм, але такі дрібниці ні на око, ні на дотик не відчуваються. Також А51 став на 6 грамів важчим порівняно з попередником, але назвати це чимось суттєвим також не можу. Якщо ж говорити про ергономіку, то однією рукою керувати ним не роблячи перехват майже нереально. Однак через видовженість він чудово лягає в руку і не відчувається слизьким незважаючи на глянець.

22.jpg

РОЗТАШУВАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ УПРАВЛІННЯ

  • на правій грані є клавіша живлення, а вище від неї є гойдалка регулювання гучності;
  • на верхній грані розташований мікрофон;

IMG_20200117_114216.jpg

  • на правій грані є лоток для SIM-карти і він не гібридний, тобто ви можете одночасно розширювати пам’ять за допомогою карток MicroSD і ставити дві SIM-карти;

IMG_20200117_114249.jpg

  • на нижній грані є роз’єм mini-jack для навушників, роз’єм USB Type-C, мікрофон та один динамік.

IMG_20200117_114618.jpg

ЕКРАН: КОЛИ БІЛЬШЕ ОЗНАЧАЄ КРАЩЕ

Діагональ екрану Galaxy A51 — 6,5 дюйма і це насправді багато, але варто згадати, що в Galaxy A50 при більших габаритах екран був з діагоналлю 6,4 дюйма, тому в новому апараті стало ще більше корисної площі, рамки стали ще меншими і вони фактично однакові з усіх сторін. Цифри говорять про те саме, коли у Galaxy A50 84,9% передньої панелі займав екран, то у Galaxy A51 цей показник вже на рівні 87,4%. Дрібниця, але приємно. Отвір під фронтальну камеру настільки крихітний, що на естетичність ніяк не впливає.

IMG_20200117_114800.jpg

Порівняно з Galaxy A50 змінилося розширення та співвідношення сторін екрану. Тепер щільність пікселів на рівні 405 на дюйм (1080х2400), а співвідношення сторін 20:9. Якщо ви з тих людей, які дивляться фільми з екрану смартфона, то ця новина має вас надихнути.

IMG_20200117_115110.jpg

Звісно ж тут встановлена Super AMOLED-матриця, тому коли ви увімкнете темну тему оформлення, то будете економити заряд батареї. Always-On Display присутня і її увімкнути ви можете відкотивши донизу панель сповіщень. Між іншим, ви можете окремо налаштовувати, що саме ви хочете бачити на заблокованому екрані: погоду, сповіщення, управління музикою тощо. Можемо відмітити, що ви можете:

  • увімкнути фільтр синього світла для меншого навантаження на очі;
  • налаштувати колірну температуру екрану під себе;
  • змінити налаштування керування з навігаційних клавіш на жестове управління;
  • активувати захист від випадкових натискань, коли смартфон знаходиться у кишені чи сумочці;
  • увімкнути “чутливість” — функція, котра робить екран більш чутливим і ви можете ним керувати без проблем, навіть якщо наклеїли на нього захисне скло чи плівку. Якщо їх немає, то і сенсу вмикати цю функцію немає.

IMG_20200117_115516.jpg

Також ви окремо можете налаштувати під себе “Екран Edge” — це бокова панель, яку можна активувати зробивши свайп зліва-направо. Щось схоже вже компанія Samsung реалізовувала у своїх свмартфонах, які мали заокруглені краї, так звані “еdge-смартфони”. Говорячи про екран не можемо оминути увагою той момент, що в нього вбудований сканер відбитків пальців. Детальніше про нього можете прочитати нижче. Екран захищений склом Corning Gorilla Glass 3-го покоління. 

IMG_20200117_115059.jpg

Єдине чого не вистачає для дисплею А51 — технологія DC Dimming, яка знижує мерехтіння при зменшенні яскравості, саме через це часто при тривалому використанні втомлюються очі.

ПЗ ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ

Оcкільки смартфон вийшов з прицілом на 2020 рік, то нікого не дивує той факт, що він працює на ОС Android 10 та фірмовій оболонці One UI. До швидкості роботи, плавності анімації інтерфейсу у мене питань немає. Все працює, як годиться без підвисань та затримок.

IMG_20200117_115844.jpg

Працює смартфон на процесорі Exynos 9611, який виконаний по 10-нанометровому техпроцесу. Сказати, що він на голову переважає 9610 на якому працював Galaxy A50 я не можу, але покращення присутні: частота оперативної пам’яті, підтримка камер з розширенням до 64 мегапікселів, а також краща енергоефективність. Графічний процесор не змінився в порівнянні з Galaxy A50 — це Mali G72 MP3. Є дві варіації щодо оперативної пам’яті — 4 ГБ та 6 ГБ. В першому варіанті вбудованої пам’яті буде 64 ГБ, а в другому 128 ГБ. Хоча, мабуть, це не настільки суттєво зважаючи, що ви можете розширити пам’ять аж до 1 ТБ.

IMG_20200117_114853.jpg

Традиційно ми прогнали смартфон через AnTuTu Benchmark і він набрав там 189 тисяч балів. Якщо порівнювати з конкурентами, то варіанти від Xiaomi чи навіть Huawei можуть запропонувати вищу потужність за аналогічну вартість. Однак, якщо ви встановите показники графіки на середні, то без проблем можете грати Asphalt 9, PUBG чи Call of Duty, а менш вимогливі ігри навіть на високих налаштуваннях графіки. Варто також відмітити, що смартфон майже не нагрівається під час тривалих ігрових сесій чи під час зйомки відео.

IMG_20200117_114607.jpg

КАМЕРА: НА ОДНУ БІЛЬШЕ, НІЖ В А50

Samsung Galaxy A51 має 4 модулі основної камери. Якщо йти по-порядку зверху-вниз, то модулі камер розташовані так:

  • 5 МП — для розмиття фону (f/2.2);
  • 48 МП — основна, ширококутна (f/2.0); 
  • 12 МП — ультраширококутна з оглядом на 123 градуси (f/2.2);
  • 5 МП — модуль для макро-знімків (f/2.2).

IMG_20200117_115430.jpg

В звичайному режимі апарат знімає з розширенням 12 МП, а для того, щоб увімкнути розширення 48 МП потрібно в меню співвідношення сторін натиснути на “4:3H”. Я витратив декілька хвилин поки зрозумів, що “4:3H” — це єдина можливість увімкнути розширення 48 МП. Чому не винести цей режим в окремий блок поруч з відео чи портретом? Селфі-камера має розширення на 32 МП і може знімати в звичайному та ширококутному режимі. Насправді, це зручна фішка, якщо робити селфі з великою компанією. Фотографії з ширококутного об’єктиву значно поступаються по якості та деталізації для основного, а в умовах недостатнього освітлення різниця суттєва. Щодо макрооб’єктиву, то зазвичай його розширення не більше, ніж 2 МП, але тут він має аж 5 МП, що позитивно впливає на кінцевий результат фотографій з дуже близької відстані.

IMG_20200117_115752.jpg

Звісно ж апарат може знімати 4К відео з 30 кадрів за секунду, але в цьому розширенні не працює стабілізація, якщо ж перейти на FullHD, то починає працювати програмна стабілізація і це відчувається.

2_IMG_20200117_115446.jpg

ЗВУК: Є РОЗ’ЄМ ДЛЯ НАВУШНИКІВ

Звук з динаміка знаходиться на рівні минулорічного Galaxy A50. Для того, щоб дивитися YouTube його цілком вистачає, але якщо ви хочете слухати музику, то звісно ж потрібні навушники. Благо тут є 3,5 мм роз’єм. Щоправда, якщо в Galaxy A50 була підтримка Dolby Atmos, то тут її вже немає. Комплектні навушники грають на рівні “так собі”. 

РОЗБЛОКУВАННЯ

Для розблокування в Galaxy A51 є два варіанти — розпізнавання обличчя та сканер відбитків пальців вбудований в екран. Перший працює не супер-швидко, але спрацьовує в 9 з 10 випадків. Підекранний сканер став швидшим порівняно з аналогічним в Galaxy A50 і спрацьовує він фактично завжди, але особисто для мене було б зручніше, якби він був розташований хоча б на 1 сантиметр вище.

1_IMG_20200117_115330.jpg

АВТОНОМНІСТЬ: ПІВТОРИ ДОБИ

Апарат має батарею на 4000 мАг, він підтримує швидку зарядку. За півгодини він зарядився на 30%. Загалом для зарядки вам знадобиться приблизно 2 години. Щодо розряджання, то в тесті Geekbench він за три години зі 100% розрядився до 68%. Це посередній показник. Якщо говорити цифри більше наближені до реальності, то ввечері у вас цілком можливо буде залишатись 20-30% заряду.

IMG_20200117_114945.jpg

КОМУНІКАЦІЙНІ МОЖЛИВОСТІ

  • Wi-FI: смартфон підтримує усі стандарти, в тому числі "ac";
  • Bluetooth: версія 5.0;
  • NFC: є;
  • Інфрачервоний порт: немає;
  • FM-радіо: є;
  • 2 SIM-карти та карту пам’яті можна встановлювати одночасно.

3_IMG_20200117_115201.jpg

ВИСНОВКИ

Samsung Galaxy A51 — смартфон без явних недоліків, але з явними перевагами серед яких можемо відмітити: стильний дизайн, тонкі рамки корпусу, соковитий Super AMOLED-екран, основний модуль камери на 48 МП, можливість розширювати пам’ять. Якщо говорити про побажання, то хотілося б вищу продуктивність, хоча б на рівні прямих конкурентів від Xiaomi і при такій діагоналі напевно більш ємну батарею.

Загалом оновлення популярного середняка для Samsung вдалося. Якщо після старту продажів ще трохи впаде ціна, то є велика ймовірність, що він буде продаватися не гірше за попередника, а те, що на корпусі написано “SAMSUNG” ще більше підвищує його шанси, щоб стати народним улюбленцем. Загалом, це ідеальний апарат для споживання контенту та соцмереж.

Читайте також:

Товари:
Читайте також:
Samsung Galaxy А35 VS А55: що нового?
Компанія Samsung 11 березня представила два середньо бюджетні смартфони — Galaxy А35 та Galaxy А55. Всі попередні покоління цих смартфонів стали бестселлерами за короткий проміжок часу, тому є підстави сподіватися, що й цьогорічні Galaxy А35 та Galaxy А55 будуть бестселлерами через ряд корисних фішо
28/03/2024
Як перевірити екранний час на Android?
Якщо ви хочете почати користуватися смартфоном менше та більш відповідально, щоб вивільнити час для саморозвитку, читання, фізичних вправ, ігор з дітьми, здоровішого сну, то ця стаття для вас, адже вона про екранний час. Саме поняття “екранний час” ввійшло в обіг завдяки компанії Apple, але в смартф
15/03/2024
Як підключити контролер DualShock 4 чи DualSense до iPhone?
Рівень графіки в іграх для смартфонів та планшетів, як на iOS, так і на Android пристроях дуже виріс. З року в рік ринок мобільного геймінгу тільки зростає, а виробники смартфонів навіть пропонують спеціальні рішення, щоб геймеру були створені всі умови для досягнення високих результатів. Якщо ви к
09/03/2024
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?