Огляд Samsung Galaxy A01: найдоступніший смартфон Samsung

02/03/2020

Ще декілька років тому для мене словосполучення “бюджетний Samsung” звучало, як оксиморон (літературно-поетичний прийом, що полягає у поєднанні протилежних за змістом, контрастних понять), але після виходу Galaxy A10 та Galaxy A10s довелося змінити свою думку. Апарати можливо й не “розривають” усіх конкурентів за аналогічну вартість, але коли поруч з назвою моделі є приставка “Samsung” — це гріє душу, бо бренд є бренд. Ще до того, як цей смартфон потрапив нам до рук, було зрозуміло, що це дуже лайтове рішення, бо виходячи з неймінгу попередніх пристроїв, то Galaxy А10 був найбільш бюджетним, а відповідно Galaxy A01 має бути ще доступнішим.

Купить Galaxy A01

КОРПУС, КОЛЬОРИ, ДИЗАЙН, ЕРГОНОМІКА

Смартфон по мірках 2020 року дуже компактний. Його розміри 146.2x70.9x8.3 мм. Для порівняння Galaxy A10 — 155.6x75.6x7.9. Компактні розміри — це заслуга, в першу чергу, невеликої діагоналі екрану - 5,7 дюйма. Ним легко можна керувати однією рукою. Більшість користувачів флагманських смартфонів вже взагалі забули як це, а це дуже зручно, коли ви можете відкотити “шторку” не роблячи перехвату. Важить смартфон менше 150 грам. Зібраний добре, зрештою в Samsung ніколи не було з цим проблем. Задня панель та рамки пластикові, що цілком передбачувано. 

Купить Galaxy A01

Смартфон доступний у трьох кольорах: синій, червоний та чорний. Усі вони мають матову поверхню, а відповідно неохоче збирають відбитки пальців, що чудово. Рамки навколо дисплею достатньо широкі, особливо виділяється масивне “підборіддя”. Виріз під фронтальну камеру зроблений у вигляді, злегка застарілої, крапельки. На задній панелі теж все аскетично: блок подвійної камери зі спалахом, логотип Samsung та динамік. Елементи керування розташовані наступним чином:

  • на правому торці — клавіша живлення та лоток для 2-х SIM-карт та карти пам’яті;
  • на лівому торці — гойдалка регулювання гучності;
  • на нижньому торці — роз’єм для зарядки micro-USB та мікрофон;
  • на верхньому торці — роз’єм для навушників mini-jack.

Купить Galaxy A01

Шкода, що в Samsung вирішили не ставити сканер відбитків пальців у цей смартфон. Для мене до цього часу фізичний сканер пальця зручніший за розблокування по обличчю без проекції на обличчя та сканер під екраном. Розмовний динамік розташувався над фронтальною камерою на грані верхнього торця та передньої панелі.

ДИСПЛЕЙ: PLS-МАТРИЦЯ

Тут встановлена PLS TFT матриця з діагоналлю 5,7 дюйма. Різниця з Amoled відчувається, але це некритично. Між іншим щільність пікселів вища, ніж у моделей Galaxy A10 та Galaxy A10s, мабуть, за рахунок меншої діагоналі дисплея, бо розширення (720x1520) та співвідношення сторін (19:9) тут аналогічне, як у “старших братів”. Незважаючи на посередність характеристик не обійшлося без приємностей. Є авторегулювання яскравості, є підтримка темної теми інтерфейсу, є можливість увімкнути захист від випадкових натискань, коли смартфон знаходиться у кишені. Між іншим, екран захищений склом Corning Gorilla Glass 3-го покоління, якщо ви хочете більше дізнатися про скло Gorilla Glass, то можете перейти за посиланням на нашу статтю “Що таке Gorilla Glass від Corning?”.

Купить Galaxy A01

Щодо кутів огляду, то вони тут не найкращі, кольори вицвітають, якщо дивитися не під прямим кутом, але загалом, нам не так часто доводиться дивитися на смартфон під кутом, хіба що ви хочете подивитися фото чи відео з друзями. Щоб на сонці екран залишався читабельним потрібно “викручувати” яскравість на максимум.

Купить Galaxy A01

ПОТУЖНІСТЬ: 87 ТИСЯЧ БАЛІВ В ANTUTU

Смартфон працює на процесорі Snapdragon 439, який виконаний по 12-нанометровому тех.процесу. За графіку відповідає графічний чіп Adreno 505. Звісно очікувати супер-продуктивності від цього смартфона не варто і великою мірою це зумовлено тим, що тут всього 2 ГБ оперативної пам’яті. Вбудованої пам’яті тут всього 16 ГБ, але розширювати пам’ять можна аж до 512 ГБ. Словом, розширювати пам’ять вам точно доведеться, оскільки з 16 ГБ заявлених вам доступно буде приблизно половина. Смартфон працює на операційній системі Android 10 з фірмовою оболонкою One UI 2 і в плані плавності інтерфейсу, швидкості анімації не все так гладко, але можливо з оновленнями ситуація налагодиться.

Купить Galaxy A01

Більше того, на мінімальних налаштуваннях графіки ви можете грати навіть ресурсоємні ігри, на кшталт PUBG чи Asphalt 9: Legends. Між іншим, в синтетичному тесті AnTuTu апарат набирає майже 87 тисяч балів. В налаштуваннях смартфону є пункт під назвою “обслуговування пристрою”, де ви можете оптимізувати роботу пристрою, звільнити оперативну пам’ять, а також увімкнути один із режимів продуктивності. Наприклад, якщо у вас залишається мінімум заряду батареї, то ви можете увімкнути режим підвищеної економії енергії.

Купить Galaxy A01

Між іншим, якщо вам набридли навігаційні клавіші на екрані, то ви можете увімкнути жестове управління. Воно тут звісно не настільки коректно працює, як наприклад на смартфонах Pixel на голому Android, але якщо “наловчитися”, то зручно.

КОМУНІКАЦІЙНІ МОЖЛИВОСТІ

  • Wi-FI: смартфон підтримує Wi-Fi 802.11 a/b/g/n;
  • Bluetooth: версія 4,2. Між іншим у Galaxy A10 bluetooth 5.0, а Galaxy A10s — 4,2;
  • NFC: немає, тому розраховуватися безконтактно за допомогою телефона не вийде. Шкода, але разом з тим 2999 грн. це не та вартість при якій можна вимагати NFC;
  • Інфрачервоний порт: немає;
  • FM-радіо: є;
  • 2 SIM-карти та карту пам’яті можна встановлювати одночасно.

Купить Galaxy A01

КАМЕРА: ПОДВІЙНА ОСНОВНА

Основна камера подвійна: основний модуль на 13 мегапікселів з діафрагмою f/2.2 та автофокусом, а також є сенсор глибини на 2 мегапікселі з діафрагмою f/2.4. Камера може знімати відео в розширенні FullHD при 30 кадрах за секунду. Оптичної стабілізації немає, тому при зйомці відео та фотографуванні доведеться на декілька секунд стояти нерухомо інакше фотографія вийде розмитою.

Купить Galaxy A01

Інтерфейс камери добре знайомий всім користувачам смартфонів Samsung. Мені особливо подобається  можливість перемикатися між основною та фронтальною камерою за допомогою свайпу вгору, а враховуючи, що смартфон компактний і ним можна керувати однією рукою, то ви точно оціните таку можливість. Між іншим, щодо фронтальної камери, то вона має розширення 5 мегапікселів з діафрагмою f/2.2. Оскільки сканеру відбитків пальців у смартфоні немає, то розблокування може здійснюватися стандартними способами типу пароля або ви можете зареєструвати обличчя. Звісно ж при недостатньому освітленні працюватиме воно так собі. Загалом фото-відео можливості апарату не дивують, але вони знаходяться на цілком прийнятному рівні.

20200224_172533.jpg20200226_123106.jpg20200226_144825.jpg

20200224_170459.jpg1_20200226_122711.jpg1_20200226_144123.jpg1_20200226_144200.jpg

АВТОНОМНІСТЬ: БЕЗ ПІДТРИМКИ ШВИДКОЇ ЗАРЯДКИ

Ємність батареї Samsung Galaxy A01 складає - 3000 мАг. Це, насправді, небагато навіть для апарату з такою діагоналлю, але якщо увімкнути режим економії енергії, то вам його цілком має вистачити на 1,5-2 дні. В комплекті зі смартфоном є зарядка на 5W. Підтримки швидкої зарядки у смартфоні немає, хоча процесор на якому працює Galaxy A01 підтримує Quick Charge 3.0. Тому турбуватися про придбання швидкої зарядки не варто, вона ніяк не вплине на швидкість заряджання. В тесті Geekbench апарат за 3 години розрядився з 50% до 3% заряду.

Купить Galaxy A01

ВИСНОВКИ: КОМПАКТНИЙ КОНКУРЕНТ XIAOMI

Головна перевага Samsung Galaxy A01 — компактність та можливість керувати ним однією рукою. Заокруглені краї корпусу, матова поверхня задньої кришки, вага 149 грамів роблять цей смартфон дуже ергономічним. Серед ключових переваг смартфона можна згадати такі: 

  • подвійна камера, яка робить прийнятні знімки в своєму сегменті;
  • можливість встановлення двох SIM-карт та карти пам’яті;
  • процесор від Qualcomm, Android 10 та One UI 2.0.
  • наявність роз’єму mini-jack;
  • наявність темної теми інтерфейсу та можливість керування жестами.

Щодо моментів, які не дуже сподобалися — роз’єм micro-USB та невеликий об’єм оперативної пам’яті. Відсутність NFC та bluetooth 5.0 не буду відносити до мінусів, оскільки це прерогатива більш дорогих апаратів. Однозначно з появою Samsung у бюджетному сегменті конкуренція загострюється, а від конкуренції між виробниками завжди виграє споживач.

Читайте також:

Товари:
Читайте також:
Як перевірити екранний час на Android?
Якщо ви хочете почати користуватися смартфоном менше та більш відповідально, щоб вивільнити час для саморозвитку, читання, фізичних вправ, ігор з дітьми, здоровішого сну, то ця стаття для вас, адже вона про екранний час. Саме поняття “екранний час” ввійшло в обіг завдяки компанії Apple, але в смартф
15/03/2024
Як підключити контролер DualShock 4 чи DualSense до iPhone?
Рівень графіки в іграх для смартфонів та планшетів, як на iOS, так і на Android пристроях дуже виріс. З року в рік ринок мобільного геймінгу тільки зростає, а виробники смартфонів навіть пропонують спеціальні рішення, щоб геймеру були створені всі умови для досягнення високих результатів. Якщо ви к
09/03/2024
Xiaomi Redmi Note 13 VS Realme C67: що вибрати?
Сьогодні в нас на огляді два смартфони від виробників, які давно тримають першість в бюджетному сегменті — Xiaomi Redmi Note 13 та Realme C67. Вони ще зовсім свіжі, адже Realme вийшов наприкінці 2023 року, а Xiaomi в січні 2024 року. Порівняємо їх між собою та поділимося висновками з вами. ДИЗАЙН І
18/02/2024
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?