Огляд JBL Flip 5: чи варто продавати Flip 4?

16/01/2020

Я переконаний, що є користувачі для яких абревіатура “JBL” асоціюється лише з портативними колонками. І це цілком логічно, бо JBL на цьому ринку серед лідерів. Одна з найбільш популярних серій портативних колонок від цієї компанії — Flip, саме тому компанія вже вкотре оновлює цю лінійку. 

Сьогодні у нас на огляді JBL Flip 5-го покоління і я переконаний, що це знову бестселлер. Чому колонки Flip такі популярні? Причин декілька і серед них: компактні розміри, а відповідно можна брати з собою куди завгодно, чудове звучання, як для таких габаритів, блискуча автономність на рівні 12-ти годин ну і звісно ж захищеність. З кожним поколінням колонки цієї серії удосконалюються та отримують нові фішки. Що отримала і чого позбулася bluetooth-колонка JBL Flip 5 дізнаєтесь прочитавши огляд.

IMG_20200115_152804.jpg

ЩО В КОРОБЦІ?

Передусім скажу, що коробка виконана з недорогого картону, адже JBL позиціонує себе як соціально-відповідальну компанію. Однак в непримітній картонній коробці у нас розташувався топовий, міцний, пінний кейс в якому лежить колонка.

1_IMG_20200115_152703.jpg

Його викидати після покупки ні в якому разі не рекомендую, адже в ньому дуже зручно транспортувати колонку. В ньому вона точно не зазнає механічних пошкоджень.

IMG_20200115_152336.jpg

В коробці також є кабель з USB-A на USB Type-C. Він чорного кольору і по відчуттях не повинен переламатися з часом. Нагадаємо, що в комплекті з Flip 4 був micro-USB дріт. Також в комплекті є ціла купа різних документів та інструкції щодо приєднання до смартфону. 

IMG_20200115_152428.jpg

ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД

JBL не поспішає змінювати те, що добре продається, тому Flip 5 отримав мінімальні зміни в дизайні порівняно з Flip 4. Нова колонка стала на 6 міліметрів довшою та на 30 грам важчою (540 гр). Для більшості користувачів ці зміни ніякого сенсу не мають, але багато користувачів возять з собою колонку у фляготримачі велосипеда і окремі з них зазначають, що тепер вона “сідає” туди, як влита.

IMG_20200115_152810.jpg

На корпусі є спеціальне кріплення для мотузки. На одній лінії з кріпленням для мотузки розташувалася клавіша увімкнення/вимкнення колонки та клавіша активації bluetooth. Далі розташований роз’єм USB Type-C, який нічим не прикритий, а відповідно, якщо ви будете використовувати її на пляжі чи в парку, то є небезпека, що роз’єм заб’ється піском, грунтом чи брудом. Поруч роз’єму для зарядки розташувався індикатор рівня заряду, який тепер нагадує аналогічний на смартфонах — горизонтальна лінія, яка підсвічується відповідно до кількості заряду. От якби ще додали можливість відслідковувати розряджання у відсотках, то було б взагалі чудово. 

IMG_20200115_152839.jpg

Між іншим, колонка позбавилася роз’єму mini-jack 3,5 мм. Для мого сценарію використання цей роз’єм неважливий взагалі, але є користувачі, які його активно використовували. Корпус колонки, як і раніше, обтягнутий якісною тканиною. Трохи вище від логотипу JBL розташувались клавіші управління: пауза/відтворення, клавіші збільшення/зменшення гучності та клавіша, яка дозволяє приєднуватися до інших колонок JBL, які підтримують технологію Partyboost. Нижче поговоримо про це детальніше.

IMG_20200115_152824.jpg

Щодо кольорів, то JBL у лінійці Flip ніколи обмежувала користувача у виборі. Тут вам строгий чорний, яскравий червоний, незвичний жовтий та навіть камуфляжний.

НАЧИНКА КОЛОНКИ ТА ЗВУК

Передусім варто сказати, що колонка стала потужнішою. У JBL Flip 4 було два динаміки потужністю 8 Вт з сумарною потужністю 16 Вт, а у Flip 5 — один динамік, але він має потужність 20 Вт. Такої потужності вистачить, щоб прокачати майданчик, де ви відпочиваєте чи займаєтесь спортом, а про кімнати в квартирі чи приватному будинку я взагалі не говорю. 

IMG_20200115_152819.jpg

В закритих приміщеннях її гучності буде навіть забагато. Я ставив гучність на 75-85% в достатньо басовитих треках і просто насолоджувався чистотою звуку з такого компактного пристрою. Якщо гучність поставити на максимум, то проявляються невеликі “хрипи”, тому на 100% гучності слухати не рекомендую.

MVIMG_20200115_152856.jpg

В Play Market є додаток JBL Connect, але, якщо у вас лише одна колонка, то можете його не завантажувати оскільки сенсу в ньому ніякого. Однак, якщо у ваших друзів теж є колонка Flip 5, то ви можете зробити так, щоб вони грали в парі завдяки технології Partyboost. Завдяки цій технології є можливість підключати до 100 колонок в одну систему. Якщо сотня колонок — це малореально, то декілька цілком можливо. Щоправда, функція Partyboost недоступна для попередніх версій колонок Flip. Технологія “спільного відтворення” з попередніх “фліпів”, яка називається Connect+ не працює з Flip 5 і навпаки. Однак, технологія Partyboost не обмежується лише колонками лінійки Flip, тому якщо скажімо у ваших друзів є колонка JBL Charge з підтримкою Partyboost, то все запрацює.

IMG_20200115_153110.jpg

До речі, Flip 5 підтримує підключення двох пристроїв одночасно, тому ви можете “приконектити” до неї свій смартфон і хтось з вашої компанії теж це зробить і ви можете вмикати музику по черзі не перепідключаючись щоразу на новий пристрій. Радіус дії bluetooth в межах 10 метрів. Версія bluetooth 4.2, але коли я з телефоном виходив через дві цегляні стіни, то зв’язок почав перериватися.

1_IMG_20200115_152734.jpg

ЗАХИСТ

Для портативних колонок наявність захисту від вологи та пилу — не розкіш чи фішка, а необхідність, бо їх і на велосипедах возять і в пісок кидають і на озеро з собою беруть. Flip 5 має захист по стандарту IPX7. Це означає, що занурення у воду на глибину до 1-го метра на час до 30 хвилин не повинен їй зашкодити. Щоправда, відкритий порт USB Type-C не дає мені спокою.

IMG_20200115_153332.jpg

АВТОНОМНІСТЬ

В плані автономності зміни порівняно з Flip 4 з одного боку суттєві, а з іншого їх нема. Як це розуміти? Ємність батареї збільшилась з 3000 мАг до 4800 мАг. Час заряджання колонки у Flip 4 був на рівні 3,5 годин, а у Flip 5 на рівні 2,5 годин. Однак і четверта і п’ята версії можуть відтворювати музику, залежно від гучності, приблизно 12 годин.

IMG_20200115_153007.jpg

Тому змін багато, зручність заряджання виросла (Type-C, на одну годину швидше заряджається), але автономність не змінилася. Коли колонка розряджається, то індикатор починає блимати червоним.

IMG_20200115_152922.jpg

ВИСНОВКИ

На перший погляд інновацій не так багато, як хотілося б, але з іншого є моменти, які на даному етапі і не варто змінювати, наприклад дизайн та матеріали корпусу. Та й відверто кажучи за аналогічну вартість знайти конкурента для JBL Flip 5 буде вкрай важко. Серед головних переваг цієї колонки відзначу: портативність, якісний звук з чистим басом, автономність до 12 годин, режим Partyboost, можливість відстежувати рівень заряду на колонці, роз’єм USB Type-C, вологозахист по стандарту IPX7. Щодо недоліків, то можу зазначити: відсутність роз’єму mini-jack та додаток в якому я не бачу сенсу.

IMG_20200115_153330.jpg

Якщо ж відповідати на питання, що обрати, то відповідь очевидна. Якщо у вас JBL Flip 4, то змінювати не варто, оскільки по якості звучання і переважній більшості можливостей вона не поступається для Flip 5. Якщо ж у вас немає жодної колонки, але ви обираєте між Flip 4 та Flip 5, то однозначно обирайте останню.

Читайте також:

Читайте також:
Огляд портативної колонки Bang & Olufsen Beosound Explore: переваги та недоліки
Датська компанія Bang & Olufsen виготовляє акустику преміум класу, яка коштує від десятків до сотень тисяч доларів. Bang & Olufsen — це про 100-річну історію і увагу до найменших деталей. Увага до дрібниць в супер дорогому сегменті зрозуміла, але як щодо більш доступних колонок від цього бре
01/09/2022
Bang & Olufsen: столітня історія аудіопристроїв преміум-класу
Bang & Olufsen — це датська компанія, яка була заснована у 1925 році. Назва компанії сформувалася з прізвищ двох засновників, якими стали Пітер Банг та Свен Олуфсен. Від початку Пітер Банг був сконцентрований та технологіях, а Свен Олуфсен працював над тим, щоб розвивати бізнесову частину. Сп
20/08/2022
Смарт-техніка від Momax: Xiaomi більше не ТОП за свої гроші?
Momax — компанія, яка на ринку розумної електроніки майже 20 років (з 2003 року). Назва бренду складається з двох слів Mo — MObile, max — MAX. Велика частина продуктів Momax отримали MFi-сертифікацію (Made for iPhone, iPad, iPod) від Apple. Компанія пропонує понад 3000 тисячі різноманітних найменува
23/06/2022
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?