Ноутбучні відеокарти: інтегровані та дискретні

12/07/2015

Графічні прискорювачі для ноутбуків виробляють три компанії: Intel, NVIDIA та AMD.

  • Intel - лише інтегровані рішення;
  • NVIDIA – лише дискретні;
  • AMD – обидва види.

Інтегрованою називають малопотужну графіку, вбудовану у центральний процесор, тоді як дискретною – більш продуктивну, виконану у формі окремого чипа чи плати. Проапгрейдити відеокарту ноутбука складно, дорого, а часто взагалі неможливо, тому, якщо ви завзятий геймер, варто одразу придбати модель із запасом потужності.

Intel HD

Мабуть, найпоширенішою ноутбучною графікою на планеті є Intel HD, яка вбудована у процесори Atom, Celeron, Pentium і Core. Щоправда, Intel HD може відрізнятися кількістю мікроядер: від 6 у Atom, Celeron N и Pentium N до 48 у Core i5 та Core i7 архітектури Broadwell. Призначена інтегрована графіка більше для плавного відтворення HD-відео, ніж для ігор, але запустити ігри середини 2000-х років все-таки дозволяє.

NVIDIA

Дискретні відеокарти NVIDIA представлені одразу трьома архітектурами: Fermi, Kepler и Maxwell, названими на честь трьох видатних вчених-фізиків. На застарілій, але все ще поширеній архітектурі Fermi побудовані відеокарти NVIDIA GeForce 710M, GT 720M, 810M та GT 820M. Це все дискретні рішення початкового рівня, проте навіть вони суттєво потужніші за інтегровані аналоги й дозволяють гратися у більщ-менш сучасні ігри, наприклад World of Tanks, Counter-Strike та Dota, на низьких налаштуваннях графіки при HD-розширенні.

Дещо новішу архітектуру Kepler використовують GeForce GT 730M та GT 740M, а найновішу Maxwell – GeForce GT 830M та GT 840M (більш енергоефективні, ніж Kepler). Ці відеокарти вже дозволяють гратися на середніх і навіть високих налаштуваннях графіки у WoT, CS і Dota, та на низьких налаштуваннях у Battlefield, «Відьмака» та GTA (ці ігри залежать ще й від потужності процесора). Є в асортименті NVIDIA і ще більш продуктивні відеокарти, наприклад флагманські GeForce GT 880 і 980M, котрі дозволяють гратися на високих налаштуваннях графіки при роздільній здатності FullHD. Але й коштують ноутбуки з такими відеокартами дорожче.

AMD

Нарешті, компанія AMD робить ставку на спільну роботу своєї інтегрованої і дискретної графіки – технологія Dual Graphics. Так, коли користувач працює на ноутбуці з текстовим редактором чи веб-браузером, активною є лише енергоефективна інтегрована графіка. А коли запускає гру, активізується ще й дискретна відеокарта. Актуальними на даний момент серіями дискретних відеокарт AMD є Radeon HD 8000, R5 M200, R7 M200 та AMD M9 300.

Окрім вищезгаданих графічних прискорювачів, призначених для відтворення HD-відео й запуску ігор, існують спеціалізовані професійні відеокарти NVIDIA Quadro та AMD FirePro. Використовуються вони для прискорення роботи ресурсоємних програм для креслення, тривимірного моделювання тощо.

Купуючи ноутбук відразу потрібно визначитись для виконання яких завдань він буде використовуватись найчастіше:

  • якщо це інтернет-серфінг та робота з текстовими документами, то вистачить інтегрованої відеокарти незначаної потужності;
  • якщо ви затятий ігроман або часто працюєте з ресурсоємними програмами, то краще звернути увагу на ноутбуки з дискретною відеокартою. 
  • якщо ж ноутбуком користуються декілька людей для різних цілей то кращим вибором буде ноутбук з відеокартою від AMD.

Окрім того у каталозі ноутбуків ви маєте можливість вибрати виробника відеокарти, потужність та, звісно, вартість, яка підійде саме вам.

До теми: 

 

Товари:
Читайте також:
У чому різниця між Thunderbolt та USB-C?
Поки що рівень уніфікації роз’ємів та кабелів не досяг того рівня, щоб можна було використовувати один кабель для всього, але ринок потрохи до цього йде. Остання презентація Apple зайвий раз це доводить. В цьому матеріалі ми поговоримо про Thunderbolt та USB-C. Хоча вони виглядають однаково все ж іс
15/09/2023
HР Pavilion 15: універсальний солдат для роботи, навчання та ігор
У нас на огляді ексклюзивний HР Pavilion 15, який на вигляд є типовим офісним калькулятором, проте потягне навіть Cyberpunk 2077. Цікаво? Тоді гайда до огляду. Дизайн Кришка дисплею та накладка над клавіатурою виконані з алюмінію, а нижня кришка з пластику. Повноформатна клавіатура з цифровим блок
15/07/2023
Що показала Apple на WWDC 2023?
Конференція для розробників WWDC - щорічний літній івент, який чекають мільйони Apple-фанів. Цьогорічна конференція для Apple стала епохальною, адже був презентований новий продукт — VR-гарнітура Vision Pro. Крім цього, очікувано ми побачили оновлення iOS, iPadOS, watchOS, macOS, оновлений 15-дюймов
06/06/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?