Криптовалюта Chia: що це, скільки коштує, як почати майнити?

06/05/2021

На відміну від майнінгу Ethereum на відеокартах, який працює за принципом Proof-of-Work (підтвердження виконаних відеокартою програмних обрахунків), засівання нової, гаряче-обговорюваної криптовалюти Chia відбувається по схемі Proof-of-Space, тобто підтверджуючим фактором є зарезервоване місце на дисках.

Сама по собі ідея PoS не нова — її сформулював ще у 2013 році польский IT-експерт Стефан Дембовський. А вже через рік з'явилася перша дискова криптовалюта — Burstcoin, яка, втім, не стала популярною. Вселенський хайп же почався на початку 2021 року, коли нову, більш досконалу дискову криптовалюту під назвою Chia Coin запустив американський програміст Брем Коен, відомий в першу чергу як автор високошвидкісного інтернет-протоколу обміну файлами BitTorrent. Хороша репутація творця (на відміну від Bitcoin, автором якої неофіційно вважається напівміфічний Сатосі Накамото), а також порівняно простий вхід у майнінг зробив Chia шалено популярною ще навіть до початку торгів цієї криптовалюти на інтернет-біржах. А довгоочікуваний старт торгів підтвердив оптимістичні прогнози — перспективи у Chia стати третьою найпопулярнішою криптовалютою, після Bitcoin і Ethereum, однозначно є.

LXWXtvQiyKMNyTcxNMuFha-1024-80.j_large.jpg

Основною перевагою майнінгу на дисках, порівняно з майнінгом на відеокартах, є низьке енергоспоживання, нагрів та шум. Жорсткий диск споживає приблизно у десять разів менше електроенергії, а твердотільний накопичувач — у двадцять, ніж середньостатична відеокарта. Різниця у тепловиділенні приблизно така ж. Дізнатися, яка актуальна окупність майнінгу на дисках в перерахунку на об'єм, можна на сайті ChiaExplorer.com. Якщо ви чітко розумієте усі можливі ризики і все ж таки надумали серйозно займатися майнінгом Chia, то вам потрібен як мінімум один швидкий SSD-диск на 500 ГБ – 1 ТБ для, так званого, плотингу, або, простіше кажучи, посіву, і необмежена кількість HDD для зберігання плотів.

Зазвичай, чим більший об'єм жорсткого диска , тим дешевше коштує один терабайт. До того ж, на материнські платі обмежена кількість власних SATA-портів та PCI-E-слотів для підключення додаткових SATA-контролерів. Тобто підключити до середньостатичної материнської плати кілька великих дисків простіше, ніж багато дрібних. Максимальна місткість сучасних HDD може досягати 18 ТБ. Але зараз, враховуючи дефіцит як на вітчизняному, так і світовому ринку, доведеться обмежетися дисками меншого об'єму. Компанія-виробник HDD особливої ролі не грає, на даний момент WD, Seagate и Toshiba приблизно однакові по надійності. Простіше кажучи, хапайте що є.

1_432423.jpg

Щодо SSD, то безпосередньо від його швидкості, а також в меншій мірі від кількості ядер процесора та об'єму оперативної пам'яті, залежить час посіву одного плоту. Тому для параллельного плотингу рекомендується швидкий SSD M.2 з інтерфейсом PCI-E 3.0, або краще 4.0, при умові, що материнська плата вашого ПК має відповідний високошвидкісний слот. Процес формування плотів поступово зношує SSD, тому купувати варто більш довговічні TLC-моделі, а не зовсім бюджетні QLC. Також знадобиться комп'ютерний корпус з великою кількістю посадкових місць для 3.5-дюймових дисків (існують моделі від п'яти до десяти слотів). Не буде зайвою і наявність в корпусі гумових прокладок для гасіння вібрації HDD. Також критично важливою є широка вентиляційна решітка на передній панелі корпуса ПК, за якою потрібно встановити два-три вентилятора.

Висновки

Можна скільки завгодно жартувати, що майнити скоро почнуть на холодильниках та пральних машинах, але факти чітко говорять, що криптовалюти — це вже всерйоз та надовго. Якщо ви шкодуєте, що проспали початок майнінгу Ethereum на відеокартах, то, ймовірно, Chia — це якраз ваш другий шанс. Засівати диски однозначно простіше, поки що дешевше та в десятки раз енергоощадніше, ніж будувати кіловатні ферми з відеокарт. Але варто ставитися до цієї ідеї з розумним скептицизмом. Курс Chia Coin, як і інших криптовалют, дуже нестабільний, а кількість майнерів, бажаючих відхопити свій шматочок торта, стрімко росте. Одним словом, продовжуємо з цікавістю спостерігати за розвитком ситуації.

Читайте також:
Який SSD диск є найнадійнішим?
Величезною перевагою твердотільних накопичувачів над жорсткими дисками є захищеність від механічних пошкоджень: ударів, падінь та сильної вібрації. Проте, повністю «безсмертними» SSD все ж таки не є — вони теж мають свої слабкості та вразливості. Які твердотільні накопичувачі в середньому надійніші
24/05/2021
Що обрати: HDD, SSD чи гібрид?
Твердотільні накопичувачі (від англ. solid-state drive, скорочено SSD) прийшли на заміну традиційним сховищам інформації – жорстким дискам (hard disk drive, HDD). Використовуються в SSD не магнітні диски, що обертаються (як у HDD), а нерухомі чипи флеш-пам'яті, аналогічні USB-флешкам. Проте, володію
16/10/2015
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?