Як вибрати смартфон, який буде актуальний впродовж 3-5 років?

20/04/2022

Впродовж останніх років все більше користувачів смартфонів думають над тим, який апарат обрати, щоб він залишався актуальним не 1-2 роки, а хоча б 3-5 років. На це питання є дві відповіді:

  1. Купити свіжий флагманський апарат за 25-45 тисяч гривень. В ньому, швидше за все, буде процесор останнього покоління, відповідна кількість оперативної пам’яті, чудова камера, об’ємний накопичувач та потужна батарея. Також можна розраховувати на тривалу підтримку від виробника з оновленнями систем безпеки.
  2. Вибрати смартфон зважаючи на окремі характеристики. Цей варіант підійде для тих, хто хоче смартфон, який буде актуальний впродовж 3-5 років, але “не за всі гроші світу”. Ви можете заощадити кошти і при цьому вибрати гідний смартфон звертаючи увагу на характеристики, які найбільше впливають на його “довголіття”. На які саме характеристики варто звернути увагу розповімо далі.

ПРОЦЕСОР

Процесор — головний елемент від якого залежить швидкодія пристрою. Часто виробники у бюджетні смартфони встановлюють процесори, які були представлені кілька років тому і їхня актуальність вичерпується приблизно за 1-2 роки після покупки, тому розглядаючи конкретний смартфон варто переглянути характеристики процесора в мережі чи на сайті виробника. Наприклад, найпопулярніший виробник процесорів для смартфонів Qualcomm дає можливість порівняти процесори по різних характеристиках на офіційному сайті. Якщо обираєте смартфон на процесорі Mediatek, то можете прочитати інформацію про лінійки процесорів та їхні характеристики у відповідному розділі сайту Mediatek

Крім того, небайдужі користувачі в мережі часто публікують рейтинги мобільних процесорів, де легко можна зорієнтуватися, що варто вибрати з прицілом на майбутнє.

При виборі процесора варто звертати увагу на техпроцес (чим менший, тим краще, бо від цього залежить енергоефективність), кількість та частоту ядер. Не зайвим буде подивитися результати різних бенчмарків. На перспективу варто обирати смартфони, які в найпопулярнішому бенчмарку AnTuTu набирають хоча б 300-350 тисяч балів. Подивитися рейтинг AnTuTu можна на офіційному сайті.

Також можемо порадити придивлятися до моделей смартфонів, які підтримують частоту оновлення екрану 90 або 120 Гц. Адже коли на смартфоні будуть з’являтися мікрозависання підвищена частота онволення зможе це приховати.

ОПЕРАТИВНА ТА ПОСТІЙНА ПАМ’ЯТЬ

Обираючи смартфон, який буде служити 3-5 років варто дивитися не тільки на кількість, але й тип оперативної пам’яті. Доречно буде розглядати такі типи оперативної пам’яті як LPDDR4x, LPDDR5, LPDDR5х. Від типу оперативної пам’яті буде залежати її швидкість. 

Кількість оперативної пам’яті — не головне, але якщо обирати між 6 або 8, то звісно краще вибрати 8. Більший об’єм оперативної пам’яті дозволить вам “тримати в пам’яті” більшу кількість додатків, ігор та вкладок в браузері. 

Сьогодні чимало виробників пропонують можливість розширення оперативної пам’яті за рахунок вбудованої. Наприклад, компанія Xiaomi має функцію Memory Extension, коли наприклад смартфон має накопичувач на 256 ГБ і з цього об’єму резервується 1-3 ГБ для потреб оперативної пам’яті. Ця функція залежна від кількості вбудованої пам’яті — чим більший об’єм накопичувача, тим більше пам’яті можна зарезервувати під оперативну. Однак у кожного виробника є свої нюанси та специфіка роботи такої фішки.

Щодо вбудованої пам’яті, то тут, як і з оперативною пам’яттю варто звернути увагу не тільки на об’єм накопичувача, але й на тип пам’яті. Від швидкості накопичувача залежить швидкість роботи смартфона. На перспективу варто обирати смартфони з типом вбудованої пам’яті UFS 2.2, UFS 3.0 та UFS 3.1. 

Якщо говорити про об’єм накопичувача, то тут теж працює принцип “чим більше, тим краще”. Можна також звернути увагу на наявність слоту для карти пам’яті та не забувати про те, що хмарні сервіси це чудово, але за відсутності інтернет з’єднання ви втрачаєте доступ до своїх файлів.

VQ3-h3BQnUOdmShQzKX_2qvg4sHmps7R5NALHn6MImq9cmaKzPt58nvyGQuhWAMmGVv1JBHwBKEUYXfK70W1vrR0xuw18rB_CKDtvDtVctjoFnSJY2HbrrTOJ7B1YK8AhOxJbZLB

БАТАРЕЯ

Ємність батареї з часом просідає і якщо при покупці смартфона відразу обрати варіант на 3500-4000 мАг, то вже за 12-18 місяців смартфон навряд чи доживатиме до кінця дня без підзарядки. До виключень можемо віднести деякі смартфони Apple, але і вони з часом просідають в плані автономності, тому заздалегідь краще вибрати смартфон з більшим об’ємом акумулятора. Оптимально вибрати смартфон з батареєю 5000 мАг або більше.

HUwUoSY7rJLDum2jUXJL0O44HNQNzKxraNRQWe_Z3SeAFZ-o6AZuJ8hnienUYcf64r6xuJ9cAS7qTCyVCw_HWDM5Qi9ase1vvJmBzC1eJdBM08yDqB3KQy5tRLERs3Sv-lkQrJVX

Якщо підбираємо смартфон на перспективу, то варто перевірити чи підтримує він швидку зарядку. Адже ємність батареї з часом просяде і єдине, що буде рятувати смартфон — можливість швидко підзарядитися. Дивитися варто на моделі, які підтримують швидку зарядку потужністю 18W і вище. Якщо ви в будь-який момент зможете підзарядити ваш смартфон на 40-50% за 20-30 хвилин, то навіть ємність батареї відходить на другий план.

ЗАХИСТ

При виборі смартфона варто звернути увагу на те чи є в ньому сертифікований захист від вологи. Якщо немає, то навіть короткочасне занурення пристрою у воду може назавжди вивести його з ладу. Більше того, смартфон може вийти з ладу навіть якщо ви потрапили під дощ. Якщо ж ви придбаєте смартфон із захистом IP67 чи IP68, то дощ, пролитий напій чи навіть короткочасне занурення у воду не зашкодять смартфону.

gTuGrI53PnqZZbvuyPKGYg0zVFrLcLzH6idzHqJbnTXpqtcuoeXCRqB-dRs_iN-NgdyZwlv2AyYfz_N6DP_VnmRXh3ueciYI9ED60NuOkGiyxC4cr_pmLwzow7IN4Q0koOocjcNM

ПІДТРИМКА ВИРОБНИКОМ

Не останню роль в “довговічності” смартфона відіграє те наскільки довго виробник зобов’язується підтримувати його розробляючи патчі безпеки та оновлюючи ПЗ. Найкращі показники тут звісно ж будуть у смартфонів Apple, від них не відстають пристрої Google Pixel та Samsung.

gExtdpk8Yd085RTEU2T9gc8nTAbsvAf6-yTre6NsUY0BDUwAYuWOrzIZ11RI5OwmMowI5LS7XcF7tuyl8JVo2I-tv76lr_xkN-55wGrNGq110QlckwhmOSyhYQlGw1DrEKCS71Aw

ЗАМІСТЬ ВИСНОВКУ: УМОВИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ

Вище ми згадали про ключові характеристики на які потрібно звертати увагу, якщо ви шукаєте смартфон на роки, а не такий, що стане неактуальним вже за рік чи два користування. Однак найчастіше смартфони змінюють не через недостатню потужність процесора чи швидкість оперативної пам’яті, а через те, що смартфон банально розбився. Тому насамкінець дуже проста порада — наклейте на екран захисне скло та придбайте чохол, бажано протиударний, яких сьогодні є дуже багато, наприклад UAG.

Також варто слідкувати за температурним режимом, щоб смартфон ні в якому разі не перегрівався та не переохолоджувався і мінімум часу знаходився в середовищі підвищеної вологості.

Читайте також:
Samsung Galaxy А35 VS А55: що нового?
Компанія Samsung 11 березня представила два середньо бюджетні смартфони — Galaxy А35 та Galaxy А55. Всі попередні покоління цих смартфонів стали бестселлерами за короткий проміжок часу, тому є підстави сподіватися, що й цьогорічні Galaxy А35 та Galaxy А55 будуть бестселлерами через ряд корисних фішо
28/03/2024
Як перевірити екранний час на Android?
Якщо ви хочете почати користуватися смартфоном менше та більш відповідально, щоб вивільнити час для саморозвитку, читання, фізичних вправ, ігор з дітьми, здоровішого сну, то ця стаття для вас, адже вона про екранний час. Саме поняття “екранний час” ввійшло в обіг завдяки компанії Apple, але в смартф
15/03/2024
Як підключити контролер DualShock 4 чи DualSense до iPhone?
Рівень графіки в іграх для смартфонів та планшетів, як на iOS, так і на Android пристроях дуже виріс. З року в рік ринок мобільного геймінгу тільки зростає, а виробники смартфонів навіть пропонують спеціальні рішення, щоб геймеру були створені всі умови для досягнення високих результатів. Якщо ви к
09/03/2024
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?