Як обрати ноутбук у 2022 році?

11/01/2022

На даний момент на ринку присутні близько 10 компаній-виробників ноутбуків, кожна з яких має у своєму асортименті в середньому 5 лінійок, 25 моделей та більше 100 конфігурацій (варіантів комплектації процесором, відеокартою, оперативною пам'яттю та дисками). В результаті отримуємо понад 1000 ноутбуків, серед яких і справді непросто зорієнтуватися. Ми допоможемо спростити вибір якщо не до однієї конкретної моделі, то принаймні до кількох підходящих саме для ваших задач.

1 (20).jpg

Діагональ

Враховуючи вузькі рамки сучасних ноутбуків, діагональ екрана приблизно відповідає діагоналі корпуса. Маленькі 10 та 11.6-дюймові нетбуки зараз у продажу зустрічаються дуже рідко. Діагональ 13.3-дюйма теж потроху відходить у минуле. При тій же вазі до 1.5 кг зараз раціональніше купити 14-дюймовий ноутбук для регулярного носіння з собою на роботу чи навчання. А для стаціонарного використання краще підходять 15.6-дюймові моделі, хоча й вони зараз не важкі — менше 2 кг. Для користувачів з проблемами зору розумніше обрати 17.3-дюймовий ноут. Поступово стають трендом 16.1-дюймові лептопи. Ймовірно, з часом вони повністю замінять як 15-ти, так і 17-дюймові моделі.

Матриця

Ноутбуки початкового рівня оснащені TN-матрицями (інша назва SVA), які мають порівняно низьку контрастність та вузькі кути огляду. Середньоцінові моделі зазвичай отримують так звані IPS Level матриці, їх ще називають IPS Style, IPS Like, WVA або EWV. Насправді це відбірні TN, які мають трохи яскравіші кольори та трохи ширші кути. Такі матриці часто встановлюють у геймерські ноутбуки, щоб знизити затримку відгуку та відповідно підвищити частоту оновлення екрану. Старші ж моделі ноутбуків комплектуються справжніми IPS-матрицями з реалістичними кольорами (підходять для фотографів) та максимальними кутами огляду. Також поступово з'являються ноутбуки с OLED-екранами, які дають надвисоку яскравість і контрастність (включаючи підтримку кінематографічного HDR) та повільніше витрачають заряд батареї.

Процесор

Поки ARM-процесори Qualcomm Snapdragon ще є екзотикою для ноутбуків, конкурують між собою лише дві компанії — Intel і AMD. Процесори початкового рівня представлені Celeron, Pentium Silver та AMD E. Вони добре підходять для веб-серфінгу, роботи з електронними документами та перегляду фільмів. А головний їхній плюс — безвентиляторне, повністю безшумне охолодження. Процесори середнього рівня починаються з Pentium Gold, Core i3, Athlon і Ryzen 3. Такі процесори вже є достатнім рішенням для програмування, фотообробки та навіть нескладного відеомонтажу. А от для монтажу професійного, а також 3D-моделювання, потрібен не тільки багатоядерний та багатопоточний процессор (Core i5, Core i7, Ryzen 5, Ryzen 7), а ще й дискретна відеокарта.

Відеокарта

Вбудованих у процесор відеокарт (Intel UHD Graphics, Iris Xe, Radeon Vega) вистачає лише для невимогливих мультиплеєрних ігор: WoT, Dota 2, CSGO і Fortnite. Тоді як для сюжетних ігор-новинок 2022 року знадобиться щонайменше дискретна GeForce MX, а краще GTX чи RTX. Перша серія MX включає енергоощадні відеокарти, більше для роботи, ніж для ігор; друга GTX — початкові ігрові рішення; а третя RTX — прогресивні ігрові з підтримкою реалістичних променів світла Ray Tracing та розумного згладжування DLSS. Відповіддю AMD є серія відеокарт Radeon RX на архітектурі RDNA2, яка використовується в ігрових консолях PlayStation 5 та Xbox Series X. Завдяки цьому деякі ігри, портовані з консолей на ПК, працюють на Radeon трохи краще.

Пам'ять і диски

При умові що ноутбук має вільний слот SO-DIMM, можна на перший час купити модель лише з 4 ГБ. Але якщо не хочете колупатися «під капотом» ноута, беріть краще одразу 8 ГБ. Тоді як 16 ГБ означають двохканальний режим, що особливо корисно для інтегрованої відеокарти. У тонких ультрабуків оперативна пам’ять, як правило, розпаяна на материнській платі і не підлягає апгрейду. Тоді як твердотільний накопичувач можна замінити (а інколи додати другий) навіть в ультрабуках. Жорсткий диск — це швидше тимчасове рішення, адже він не тільки повільний, а й боїться ударів при транспортуванні, що критично для ноутбуків.

Інтерфейси

Бездротовий інтернет Wi-Fi стандарту AC-5, а то й AX-6 (до 867 та 1200 Мбіт/с відповідно) зараз зустрічається в абсолютно усіх ноутбуках. Присутній і Bluetooth для підключення бездротової мишки та TWS-навушників. А от зовнішні порти можуть суттєво відрізнятися. Так, дротовий інтернет Ethernet, кардридер та аналоговий відеовихід VGA встановлюють вже не часто. А замість цифрового HDMI, повнорозмірних USB Type-A та навіть гнізда зарядки в тонких ультрабуках можуть використовуватися універсальні USB Type-C.

Висновки

То який бренд ноутбуків найкращий? Питання риторичне, адже у кожного бренда є як більш, так і менш вдалі моделі. Традиційно HP і Lenovo славляться своїми універсальними мультимедійними «п'ятнашками». ASUS і Acer виготовляють стильні 14-дюймові ультрабуки. MSI та Dream Machines сконцентровані в першу чергу на геймерах, тоді як Dell робить ставку на корпоративний сегмент, а Xiaomi та Huawei ще тільки роблять свої перші кроки на ринку ноутбуків.

Читайте також:
У чому різниця між Thunderbolt та USB-C?
Поки що рівень уніфікації роз’ємів та кабелів не досяг того рівня, щоб можна було використовувати один кабель для всього, але ринок потрохи до цього йде. Остання презентація Apple зайвий раз це доводить. В цьому матеріалі ми поговоримо про Thunderbolt та USB-C. Хоча вони виглядають однаково все ж іс
15/09/2023
HР Pavilion 15: універсальний солдат для роботи, навчання та ігор
У нас на огляді ексклюзивний HР Pavilion 15, який на вигляд є типовим офісним калькулятором, проте потягне навіть Cyberpunk 2077. Цікаво? Тоді гайда до огляду. Дизайн Кришка дисплею та накладка над клавіатурою виконані з алюмінію, а нижня кришка з пластику. Повноформатна клавіатура з цифровим блок
15/07/2023
Що показала Apple на WWDC 2023?
Конференція для розробників WWDC - щорічний літній івент, який чекають мільйони Apple-фанів. Цьогорічна конференція для Apple стала епохальною, адже був презентований новий продукт — VR-гарнітура Vision Pro. Крім цього, очікувано ми побачили оновлення iOS, iPadOS, watchOS, macOS, оновлений 15-дюймов
06/06/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?