Фітнес-браслет та смарт-годинник: в чому різниця?

28/07/2020

Коли ми говоримо про аксесуари, які ми носимо на зап’ясті, то зазвичай розділяємо їх на два основні типи: фітнес-браслети та смарт-годинники. Якщо ви читаєте SMS зі свого браслета та можете відхилити дзвінок, а крім того він підраховує кроки, то хіба не можна назвати його смарт-годинником? Насправді наявність цих функцій ще не говорить  про те, що пристрій можна відносити до смарт-годинників.

Варто сказати, що останнім часом фітнес-браслети не на жарт “смартіють”, але повноцінними смарт-годинниками їх називати ще рано. Давайте поговоримо про ключові моменти, які відрізняють ці два типи гаджетів.

ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД

Зазвичай фітнес-браслет має невеликі розміри, тонкий корпус та ремінець, який легко одягати та знімати, зазвичай виконаний з силікону. Такі пристрої мають невеликий дисплей, інколи не кольоровий, але в останні роки все частіше кольоровий. 

Якщо далекій від гаджетів людині задати запитання, де фітнес-браслет, а де смарт-годинник і показати наприклад таку картинку, то навіть у неї не виникне питань, бо браслет зазвичай виглядає саме, як браслет, а смарт-годинник, як звичайний годинник тільки з “купою” електроніки всередині.

20_Дизайн без назви.jpg

ОПЕРАЦІЙНА СИСТЕМА

Смарт-годинник працює на повноцінній ОС для смарт-годинників. Наприклад у Apple Watch — це watchOS, у Galaxy Watch — Tizen, у Huawei Watch GT 2 — це LiteOS. Є смарт-годинники, які працюють на ОС від Google. Враховуючи наявність операційної системи для таких годинників потрібні більш потужні процесори.

wTHJ9WsZdxwfAX8AFve4GQ.jpg

НЕ ТІЛЬКИ ЗЧИТУВАННЯ, АЛЕ Й ВВЕДЕННЯ

Ще один важливий момент полягає у тому, що у фітнес-браслетах ми можемо лише зчитувати інформацію: подивитися хто написав SMS, глянути хто телефонує і навіть відхилити виклик. але на смарт-годиннику є можливість не лише прочитати інформацію, але й відреагувати на неї. Наприклад, Galaxy Active 2 від Samsung дозволяє відповідати на SMS швидкими шаблонами, а якщо хочете можете прийняти виклик прямо з годинника, бо він має динамік та мікрофон. При всій повазі до фітнес-браслетів їм такі можливості навіть і не снилися.

Send-Receive-Text-Messages.jpeg

ВЛАСНА ПАМ’ЯТЬ

Смарт-годинники зазвичай мають певний об’єм вбудованої пам’яті для того, щоб ви могли встановлювати додатки, а така можливість точно є на Apple Watch та Galaxy Watch. Вона потрібна і для зберігання зображень та музики. Для фітнес-браслетів такі можливості непотрібні і до ваших послуг лише те, що встановлено з заводу і ніякої самодіяльності.

3Z_osMNSNbmX7L1dAHe-FKDJfAKyi0d2TukiboZttnrVcZ4-hhEsVjjakX1_oX_INDsGN_bPGFl80SDdLE2GJau2ad31Np1Q5o6AEAYAqxqy7x2pFBhesAq9w93E3YyZQxzWIm4t

ПРИЄДНАННЯ НАВУШНИКІВ

Так, фітнес-браслети навчилися керувати музичним плеєром, але смарт-годинники пішли ще далі. До останніх ви можете приєднати навушники і на пробіжку навіть не брати з собою смартфон, бо музика буде відтворюватися з пам’яті годинника і це надзвичайно зручно, бо в спортивному одязі кишені або відсутні або вони надто мілкі для того, щоб покласти туди смартфон.

Наприклад у Huawei Watch GT 2 є можливість приєднати навушники і я власноручно це спробував приконективши до них навушики Galaxy Buds від Samsung і все працює і на тренуваннях присутність смартфона не обов’язкова.

huawei_watch_gt2_music.jpg

ВАРТІСТЬ

Як би це печально не звучало, але повноцінний і новий смарт-годинник не буде коштувати менше, ніж 5-6 тисяч гривень, а хороший буде коштувати і більше 8-10 тисяч гривень. Натомість фітнес-браслети можна придбати в сегменті від 500 гривень і аж до 5000 гривень, хоч коли його вартість буде 5 тисяч, то швидше за все поруч нього стоятиме словосполучення “смарт-годинник”.

В ЧОМУ ПРОБЛЕМА?

Здавалося б все зрозуміло, але є два нюанси.

№1 — Фітнес-браслет у корпусі смарт-годинника. Останнім часом на ринку з’явилося чимало апаратів, які претендують на звання смарт-годинника, хоча по їхніх можливостях та функціях їм більше пасує саме назва фітнес-браслет. Зазвичай вони мають яскравий, великий, чіткий, як у смарт-годинників дисплей на якому красиво виводиться та ж інформація, що і на Mi Band 4 чи інших трекерах. Яскравий приклад такого годинника-трекера — Amazfit GTS та Amazfit GTR. 

pweWg20_003FDGwTp7McLxnm1CXdEl_5QZOhmB1zEt2ktSGrxqCpi1HsY52Hyqgm7Iuri2be7_l7ooaDkzwDggKDc3si77oGFTVBHPW216MOpmPSSap8G0r5sVnadryZ-VnYF6ZS

№2 — Фітнес-трекери набувають функцій смарт-годинників. Загалом це не нюанс, а позитивний момент, тому що користувачі за суттєво меншою вартістю отримують функції, які раніше були притаманні виключно для смарт-годинників. Наприклад, наявність NFC для оплати, можливість керувати плеєром та камерою.

Mi-band-4-nfc.jpg

ВИСНОВКИ

Різниця між фітнес-браслетами та смарт-годинниками однозначно існує і саме головне купуючи смарт-годинник купувати смарт-годинник, а не фітнес-браслет у корпусі розумного годинника і тим самим переплачувати лише за гарне відображення на дисплеї. Обираючи “трушний” смарт-годинник обов’язково перегляньте кілька оглядів на YouTube, прочитайте кілька статей та уважно вивчіть характеристики, щоб бува не купити простенький крокомір у корпусі Apple Watch.

Читайте також:
Підсумки презентації Apple: iPhone 15 / 15 Plus, iPhone 15 Pro / 15 Pro Max, Apple Watch Series 9, Ultra 2
Найбільш очікувана подія року для всіх Apple-фанів відбулася і ми готові коротко розповісти про фішки представлених новинок. Apple 12 вересня представила:  Apple Watch Series 9 та Apple Watch Ultra 2 iPhone 15 та iPhone 15 Plus iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max AirPods Pro 2 з USB Type-C A
12/09/2023
Galaxy Unpacked 2023: що показала Samsung на липневій презентації?
Презентація Galaxy Unpacked 2023 завершилася, а враження про нові продукти ще такі ж яскраві, як і під час представлення, тому в цій статті коротко опишемо ключові моменти презентації та ключові фішки анонсованих продуктів. Що Samsung показала на Galaxy Unpacked? В місті Сеул, компанія Samsung з
26/07/2023
ТОП-5 кращих смарт-годинників 2023 для Android
Кращі смарт-годинники на Android повинні поєднувати в собі продуманий, універсальний дизайн, розумну ціну та оптимізоване програмне забезпечення. В цьому матеріалі ми представимо кращі смарт-годинники в своїй категорії для тих, хто користується смартфонами на Android. Samsung Galaxy Watch 5 — кращи
21/06/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?