Диск С переповнений або Куди дівається вільне місце на жорсткому диску

15/08/2017

Нещодавно ми розбиралися з причинами гальмування ПК та шукали цілющі утиліти-чистильники. Але помітили наступне: якби часто ми не видаляли тимчасові, пошкоджені та застарілі файли, куки, кеши із браузерної стрічки, щось продовжувало нещадно жерти наш жорсткий диск.

О боги! Вірус? Petya? На щастя – ні! Виявилося, все набагато простіше:

  • На робочому столі красувалася тека з усілякими фотографіями, відео та аудіофайлами. А робочий стіл – це що? Правильно – то й же диск С!
  • На вінчестері накопилася купа контрольних точок відновлення ОС.
  • ПК поселяв додатки та програми у файл підкачування, оскільки оперативної пам’яті катастрофічно не вистачало.
  • Папки з тимчасовими та кешованими файлами не очищалися з моменту покупки комп’ютера.
  • І ще була парочка програм, про які ми геть забули. ☺

А дізналися ми про це, скориставшись утилітою SpaceMonger (до якої в наших ІТ-шників сентиментальні почуття ☺)

Отож, як почистити локальний диск С - далі.

SpaceMonger

SpaceMonger досить наглядно показує файли, папки та програми, що захаращують місце на жорсткому диску. Користуватися програмою дуже просто: вибираєте диск для аналізу, скануєте систему та споглядаєте мозаїку файлів-пожирачів. Якщо вам зручніше оцінювати розподілення дискового простору у вигляді діаграми, маєте таку можливість. Програма також дозволяє налаштовувати користувацькі кольори, шрифти та інші інструменти візуалізації. Існують і інші утиліти з подібними функціями.

CCleaner

Найпопулярніший «чистильник» Windows має у своєму розпорядженні спеціальний інструмент «Аналіз дисків», що за лічені секунди знаходить усі громіздкі файли. Використання дискового простору ілюструється яскравою діаграмою, під якою є детальні дані по всіх типах файлів.

WinDirStat

Сканує диски та демонструє результати у вигляді різнокольорових квадратиків, розмір яких відповідає об’єму файла. Натиснувши на будь-який квадрат, побачите точний розмір, місцезнаходження софта на вашому ПК. А скориставшись інструментарієм панелі управління одразу ж зможете видалити непотрібний елемент.

SpaceSniffer 

Чудова альтернатива попереднім утилітам. Як і WinDirStat, SpaceSniffer показує карту диску у вигляді квадратиків, але тут можна регулювати кількість зображених елементів та глибину перегляду. Тобто маєте можливість спочатку проаналізувати великі каталоги, а потім крок за кроком продивитися середні, маленькі та мікроскопічні.

Free Disk Analyzer

Абсолютно безплатна програма, тож доступна кожному. Встановлюється вона за декілька кліків і одразу ж готова до сканування ОС. Результати показує у вигляді списку дисків із відсотками зайнятого та вільного місця. Зайшовши в потрібний каталог, зможете дізнатися об’єм кожного файла та теки. Що робити далі? Після аналізу непотрібні та тимчасові файли варто видалити, а необхідні для роботи ПК правильно налаштувати та «поселити» в інше місце. І спати спокійненько. ☺

До речі, зверніть увагу на те, як правильно піклуватися про жорсткий диск вашого ноутбука, щоб він прослужив якомога довше.

Читайте також:
У чому різниця між Thunderbolt та USB-C?
Поки що рівень уніфікації роз’ємів та кабелів не досяг того рівня, щоб можна було використовувати один кабель для всього, але ринок потрохи до цього йде. Остання презентація Apple зайвий раз це доводить. В цьому матеріалі ми поговоримо про Thunderbolt та USB-C. Хоча вони виглядають однаково все ж іс
15/09/2023
HР Pavilion 15: універсальний солдат для роботи, навчання та ігор
У нас на огляді ексклюзивний HР Pavilion 15, який на вигляд є типовим офісним калькулятором, проте потягне навіть Cyberpunk 2077. Цікаво? Тоді гайда до огляду. Дизайн Кришка дисплею та накладка над клавіатурою виконані з алюмінію, а нижня кришка з пластику. Повноформатна клавіатура з цифровим блок
15/07/2023
Що показала Apple на WWDC 2023?
Конференція для розробників WWDC - щорічний літній івент, який чекають мільйони Apple-фанів. Цьогорічна конференція для Apple стала епохальною, адже був презентований новий продукт — VR-гарнітура Vision Pro. Крім цього, очікувано ми побачили оновлення iOS, iPadOS, watchOS, macOS, оновлений 15-дюймов
06/06/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?