Що таке Gorilla Glass від Corning?

24/01/2020

Кожного разу дивлячись огляд нового смартфона, планшета чи навіть смарт-годинника, коли справа доходить до огляду екрану ми чуємо фразу, що він має захисне скло Gorilla Glass. Поруч з цими англійськими словами зазвичай стоїть цифра, яка інформує про те, яке покоління захисного скла від компанії Corning використовується в конкретному пристрої. Ми вирішили розповісти вам про те, що таке Gorilla Glass, які переваги воно має та яка різниця між поколіннями. Як бонус ми будемо додавати офіційні відео про Gorilla Glass, щоб ви мали уявлення, де його виготовляють, як його виготовляють і саме головне, як його перевіряють на міцність та стійкість до пошкоджень.

На всіх смартфонах Apple встановлене скло Gorilla Glass, навіть на першому iPhone, який був представлений 12 років тому. Між іншим, нещодавно компанія Apple інвестувала в компанію Corning 250 мільйонів доларів. Як бачимо Apple, яка “відшліфовує” найдрібніші і найменш значні деталі своїх iPhone вже більше десятка років довіряє саме для Corning.

ЧОМУ GORILLA GLASS НА 7-МИ МІЛЬЯРДАХ ПРИСТРОЇВ?

Бо звичайне скло чи пластик, який може використовуватись для дисплеїв дуже швидко вкривається подряпинами, а якщо в кишеню зі смартфоном в якого звичайне скло покласти ключі, то ви його не впізнаєте, коли дістанете. 

Натомість скло Gorilla Glass завдяки особливій технології виготовлення та обробці різними хімічними сполуками може “протистояти” появі подряпин. Звісно вони не виключені взагалі, але в порівнянні зі звичайним склом чи тим більше пластиком — це небо й земля на користь Gorilla. Від покоління до покоління компанія Corning працює над тим, щоб зробити своє скло стійкішим до падінь і варто визнати в останніх поколіннях вони суттєво просунулися вперед. Про це ми поговоримо, коли дійдемо до Gorilla Glass 5-го та 6-го покоління.

Зробити скло стійким до подряпин та міцним настільки, щоб не розбивалося при падінні — це складне завдання, однак ще складніше — зберегти всі названі властивості і при цьому зробити його максимально тонким, наприклад 0,4 мм, як в Gorilla Glass 6.

ЯК ВИГОТОВЛЯЮТЬ СКЛО GORILLA GLASS?

Взагалі компанія Corning існує на ринку з 1851-го року, тобто вже майже 170 років і у виробництві скла для різноманітних цілей вони “зуби з’їли”, набили чимало “шишок” чи доречніше сказати набили чимало скла і сьогодні їхнє виробництво — зразок інноваційності та професійності. Нижче ви можете переглянути відео в якому в загальних рисах подано весь процес виробництва скла Gorilla Glass. Між іншим фабрика працює цілодобово і людські руки ніколи не торкаються скла - лише повітря та роботи.

Компанія Ford заявляла про те, що хоче використати таке скло для свого Ford GT аргументуючи це тим, що в автомобілях такого рівня кожен грам на рахунку, а в Corning знають, як робити якісно, але при цьому не за рахунок товщини.

ЯКА РІЗНИЦЯ МІЖ ПОКОЛІННЯМИ СКЛА GORILLA GLASS?

GORILLA GLASS 1

Це якраз те покоління захисного скла, яке було встановлене на перший iPhone. Ініціатором такого рішення виступив сам Стів Джобс, який між іншим ще до презентації сам зателефонував в Corning з пропозицією виготовити скло, яке буде в рази краще пластику, який в ті часи частенько використовувався у мобільних телефонах. Як ви розумієте замовлення було виконане і світ побачило перше покоління скла Gorilla Glass з товщиною 1,5 мм, що сьогодні здається великою цифрою, однак на той момент це було проривом. Звісно ж на склі було олеофобне покриття, яке перешкоджало появі відбитків пальців та різних забруднень та дозволяло легко їх видалити.

1_2. Iphone 2G.jpg

GORILLA GLASS 2

Друге покоління було представлене на виставці CES в Лас-Вегасі у 2012 році. На той момент товщина скла стала на 20% меншою, але при цьому воно було міцнішим за перше покоління на 20 відсотків і це були не просто слова, бо компанія Corning демонструвала тести прямо на своєму виставковому стенді. Зважаючи, що на ринку з’явився тренд робити смартфони якомога тоншими, то надтонке скло Gorilla Glass 2 стало ще більш затребуваним. 

3. GG 2.jpg

В тестах скло витримувало 55 кг тиску і при цьому навіть  не тріскалося. Одним з найвідоміших смартфонів на якому було встановлене це скло був флагман від Samsung — Galaxy S3. Нижче є відео, яке наочно показує чому саме Gorilla Glass, а не будь-яке інше скло обирають провідні виробники смарт-електроніки. Між іншим на відео якраз Gorilla Glass 2-го покоління.

GORILLA GLASS 3

Як заявляє виробник саме в третьому поколінні GG вдалося досягнути особливих результатів у боротьбі з дрібними подряпинами і зменшити їхню кількість порівняно зі склом 2-го покоління на 35%. Це стало можливим завдяки використанню технології NATIVE DAMAGE RESISTANCE. Представляючи це скло Corning заявила, що воно міцніше, ніж Gorilla Glass 2 аж в три рази при цьому продемонструвавши підтвердження в реальних тестах один з яких ви можете побачити на відео нижче.

Всі характеристики цього скла та результати тестів можна подивитися в окремому файлі, який доступний на сайті Corning за посиланням. Якщо звести їх до простих формулювань, то третє покоління скла набагато ефективніше може протистояти глибоким подряпинам, які часто спричиняють руйнування скла. Якщо перше та друге покоління зустрічається вже не так часто, то третє покоління GG ще й зараз активно застосовується, щоправда не у флагманських апаратах. Наприклад, Samsung Galaxy A51, який був нещодавно представлений може похвалитися саме склом третього покоління.

GORILLA GLASS 4

В кожному поколінні Corning намагалися поліпшити всі характеристики міцності, які мало попереднє покоління і в 4-му вони зосередились на тому, щоб зробити скло в смартфонах стійким до падінь. В результаті вони вони досягли того, що їхнє скло залишалося цілим при падінні у 80% випадків, в той час, як звичайне скло розбивалося фактично у 100% випадків. Нижче є відео від Corning в якому наочно продемонстровано міцність цього скла.

При падінні таке скло з великою ймовірністю може зберегти цілісність дисплею, а відповідно і ваші гроші, тому при купівлі смартфона звертати увагу на те, яким склом захищений екран є сенс. Скло було представлено ще у 2014 році. Можна пригадати, що скло 4-го покоління було на Samsung Galaxy S6 Edge - саме той, який мав заокруглені краї.

GORILLA GLASS 5

Скло цього покоління можна зараз зустріти на переважній більшості флагманів минулого року, а також на деяких бюджетниках, як от Xiaomi Redmi 8. Його ключова фішка в тому, що воно стало ще більш стійким до падінь порівняно з четвертим поколінням, як зазначає сам виробник — в 4 рази. І тепер воно може витримати падіння з висоти 1,6 метра, принаймні так сталося при випробуванні в лабораторних умовах. До того ж Corning запевняє, що скло зберігатиме свою цілісність у 80% випадків при падінні з висоти менше одного метра. Нижче на відео ви можете побачити в яких ситуаціях смартфон може залишитись неушкодженим після падіння і варто сказати всі ці ситуації добре знайомі нам.

Детальні характеристики та результати випробувальних тестів ви можете знайти в спеціальному документі за посиланням. Я користуюся смартфоном Google Pixel 3 XL і на ньому якраз є скло GG 5-го покоління. За весь час користування смартфоном до того, як я наклеїв на нього додаткове захисне скло на дисплеї з’явилася лише одна подряпина, яку зовсім не видно під іншим захисним склом. Якщо ви хочете обрати смартфон саме з цим склом, то на сайті Corning  можливість переглянути моделі, які мають таке скло.

GORILLA GLASS 6

Скло було представлене у липні 2018 року і на даний момент це найбільш ударостійке скло, яке використовується в смартфонах. Як зазначають в Corning — Gorilla Glass 6 вдвічі міцніше за скло попереднього покоління. Дослідження показало, що в середньому смартфон падає приблизно 7 разів на рік і більше половини з цих падінь відбуваються з висоти не більше 1 метра. Тому в новому склі спеціалісти Corning зробили акцент на стійкості до падінь з такої висоти і в результаті їм вдалося досягти того, що GG 6 витримує 15 послідовних падінь з висоти менше 1 метра на нерівну поверхню.

Крім того вже давно скло стало прикривати не лише передню панель, але і задню, бо саме цей матеріал підходить для того, щоб реалізувати бездротову зарядку. Якщо говорити про флагмани, то захисне скло GG 6 встановлене на Galaxy S10 і дуже ймовірно, що й на iPhone 11, щоправда ні Corning, ні Apple не розголошують про те на яких iPhone, яке скло використовується..

ПІДСУМКОВА ДУМКА

На сьогодні скло Gorilla Glass настільки популярне та “авторитетне”, що виробники на презентаціях своїх смартфонів часто згадують, що їхні дисплеї захищені саме цим склом, а не якимось іншим і подають це, як аргумент чому варто придбати саме їхні пристрої. Звісно за роки у Corning на ринку захисного скла з’явилися конкуренти, але вони поки-що настільки маловідомі, що згадувати про них немає сенсу. Тому Gorilla Glass вважається знаком якості та надійності через стійкість скла при падінні та стійкість до подряпин. Це не означає, що воно не б’ється взагалі, але це означає, що порівняно з конкурентами воно краще при тому, що його товщина може коливатися від 2 мм. до 0,4 мм.

Читайте також:

Читайте також:
Samsung Galaxy А35 VS А55: що нового?
Компанія Samsung 11 березня представила два середньо бюджетні смартфони — Galaxy А35 та Galaxy А55. Всі попередні покоління цих смартфонів стали бестселлерами за короткий проміжок часу, тому є підстави сподіватися, що й цьогорічні Galaxy А35 та Galaxy А55 будуть бестселлерами через ряд корисних фішо
28/03/2024
Як перевірити екранний час на Android?
Якщо ви хочете почати користуватися смартфоном менше та більш відповідально, щоб вивільнити час для саморозвитку, читання, фізичних вправ, ігор з дітьми, здоровішого сну, то ця стаття для вас, адже вона про екранний час. Саме поняття “екранний час” ввійшло в обіг завдяки компанії Apple, але в смартф
15/03/2024
Як підключити контролер DualShock 4 чи DualSense до iPhone?
Рівень графіки в іграх для смартфонів та планшетів, як на iOS, так і на Android пристроях дуже виріс. З року в рік ринок мобільного геймінгу тільки зростає, а виробники смартфонів навіть пропонують спеціальні рішення, щоб геймеру були створені всі умови для досягнення високих результатів. Якщо ви к
09/03/2024
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?