Годинник Apple Watch: для краси чи для спорту?

22/12/2019

Зараз Apple Watch можна помітити практично у кожного другого. І хоча для більшості це просто хайп і мода, смарт годинник має безліч корисних функцій. Насамперед, це спортивний трекер, який допомагає контролювати рівень фізичної активності протягом дня. Простіше кажучи, годинник відстежує чи достатньо ти рухаєшся, щоб підтримувати здоров'я та фігуру в нормі. Хто ж ще подбає про твоє серце, біцепс і пружні сідниці як не компанія Apple? =)

Кола активності

Кожного дня годинник Apple Watch дає задачу - закрити три кола активності. Для когось це важко, для когось на easy. 

  • 1 коло - Рухливість. Це загальний показник активності, який вимірюється у "спалених" калоріях. Ти можеш вийти на прогулянку з подругою, можеш поприбирати вдома, можеш вигуляти собаку - все це заставляє тебе рухатись, а значить витрачати запаси енергії. Стандартний мінімум - 500 ккал на добу, але цей показник можна знизити чи підняти.

  • 2 коло - Вправи. Це коло активності відповідає за тренування. Зараховується тільки та активність, яка змушує серце битися частіше звичайного. Тобто тоді, коли ти тренуєшся у залі, бігаєш, їздиш на велосипеді, плаваєш і так далі. Автоматично годинник "змушує" займатись спортом 30 хвилин на день. Хоча ти можеш виставити для себе іншу норму

  • 3 коло - Розминка. Найцікавіше завдання, суть якого в максимальній активності від пробудження до сну. Якщо коротко, то твоя задача зробити щонайменше 12 розминок на день. Розминка полягає в активних рухах протягом однієї хвилини. Тобто кожну годину ти мусиш встати з крісла і пройтись, присісти, пострибати, хоча б руками помахати! Повір, ці 12 хвилин на день дійсно спроможні значно покращити самопочуття та здоров'я. 

IMG-3429.PNG

Насправді, навіть автоматичний мінімум від Apple Watch виконати не так просто. Для цього реально потрібно вести доволі рухливий спосіб життя. На особистому досвіді можу чесно зізнатися, що навіть ведучи максимально активне життя з тренуваннями та пішими прогулянками, не завжди "закриваю" усі кола. Але у цьому і мотивація, стимул завтра зробити ще більше, побороти власну лінь і прокрастинацію!

Стан кіл активності можна контролювати як з годинника, так і зі смартфона. Плюс гаджет сам показує, що час розім'ятися, коли ви вже трохи засиділися на місці.

Програма тренувань

Компанія Apple завжди ніби вміла читати думки. І "яблучний" смарт годинник не є винятком. Суть в тому, що коли ти тренуєшся, будь то біг чи будь-який інший вид активності, гаджет сам визначає що саме ти робиш. Як? Загалом по пульсу. Що це дає? Комфорт і можливість "записати" кожен work out для повної картини.
Годинник має ряд програм тренувань, для кожної з яких вирахована орієнтовна зона пульсу, а також відповідно до цього кількість спалених калорій. 

IMG-3432.jpg

Наприклад, ви спішите на роботу, пульс пришвидшився. Apple Watch це бачить і запитує чи врахувати це як тренування у вигляді пішої прогулянки. Або ж ви присідаєте зі штангою і серце набиває 180 ударів за хвилину. Тоді гаджет обов'язково поцікавиться чи не виконуєте ви силовий тренінг.
Найцікавіше те, що Watch'і дійсно правильно визначають активність. За рік особистого користування жодного разу не помічено похибки.
Тренування можна запустити і вручну. Також його можна "пригальмувати" або закінчити, натиснувши відповідні іконки на дисплеї.

2_IMG-3498.JPG

Таймер/Секундомір

Думаю, з цим і так зрозуміло. Звичайно, таймер і секундомір апріорі є у годиннику. Чим вони корисні для тренувань? Перш за все, так можна контролювати час відпочинку. Усі ми знаємо як це буває: зробив підхід, побачив знайомого і заговорився. Або ж задивився на гарну фітоняшку і двадцять хвилин тренування пролетіли непоміченими.

Також контролювати час можна і в ізометричних вправах. Наприклад, коли робиш планку чи "стільчик". Коли на зап'ястку годинник на ремінці і бачиш як "йде" стрілка, то вистояти набагато простіше. Інакше, здається, що час завмирає взагалі =) 

IMG-3544.PNG

Табата таймер


Окрім стандартних додатків, які є у Watch'ах, можна встановити і ряд інших програм для ще більш ефективних тренувань. Наприклад, додаток з таймером у режимі Табати.
Табата - це такий тип тренувань, який, якщо хоч раз пробував, точно ніколи не забудеш. Коли піт тече рікою, коли м'язи зводить від інтенсивного навантаження, коли хочеться втекти до мами і сховатися від тренера - ось вона яка, Табата!
Якщо по суті, то тренінг виглядає наступним чином: усі вправи робляться на час, з мінімальним відпочинком. Наприклад, 40 секунд ти віджимаєшся, 20 секунд відпочиваєш і знову повторюєш. Це може бути одна вправа протягом певного часу або коло з різних вправ. Наприклад, 40/20 віджимання + 40/20 присідання + 40/20 випади і так далі. 

Повернемося до Apple Watch. На них можна встановити відповідний додаток, який буде давати звукові сигнали на відпочинок та новий підхід. В теорії це може звучати як лишній пафос. На практиці ж - максимально зручно. Час виконання вправ та перерви між ними можна варіювати в залежності від підготовки та сил.

Оптимальний варіант - "CrossFit Timer". Простий, зрозумілий інтерфейс, легко керувати з годинника.

IMG-3546.jpg

Nike + Run Club

Компанія Nike вже давно не обмежується випуском спортивного одягу, якщо що. Так, вона об'єднала усіх спортсменів світу, створивши додаток Nike + Run Club. 
Додаток підходить для тих, хто любить біг або хоче підвищити свою витривалість, "зміцнити" серце. Програму можна виводити на смарт годинник, слідкуючи за результатами. Nike + Run Club - це твій власний план пробіжок, який створюється на основі ваги, зросту та поточного рівня можливостей. 
Плюс у тому, що можна бігати з друзями, у якій точці земної кулі вони б не знаходились. Є можливість додати друзів та разом йти до цілі, мотивуючи один одного. 

Також є така фішка як "виклики": найчастіше вони виглядають як певна кількість кілометрів за конкретний проміжок часу. Наприклад, виклик на 50К за грудень. Або ж ти можеш створити виклик сам, придумуючи умови, а потім кожен охочий зможе до нього долучитися.

 

IMG-3474.PNG


Коли я говорила, що Nike об'єднує спортсменів по світу, я не перебільшувала. На вкладці "Події" у додатку можна знайти своє місто і можливі спільно організовані забіги. Правда, з українських міст є лише Київ.

Статистика у додатку теж ведеться і це дозволяє побачити наскільки ти молодець і скільки км вже "відмаслав". Для мотивації використовується система винагород та рівнів: за відпрацьовані кілометри ти отримуєш відзнаки та "підіймаєшся" по рівнях, ніби прокачуючи свого героя у Warkraft! Так що є причина продовжувати тренування!


IMG-3480.PNG


Nike + Run Club - це як Інстаграм, але на спортивну тематику. Тут також є стрічка новин, де ти бачиш результати своїх друзів та викликів, у яких береш участь. Це мотивує, повір!

Починати тренування у додатку варто зі вкладки "Мій тренер". Обираючи план та ціль тренувань, вказуючи рівень поточної підготовки, вагу та зріст, ти отримуєш індивідуальну схему кардіо занять. "Сік" у тому, що план чітко розписаний на конкретний період, кожне тренування описане і має бути відмічене по завершенню. Усе це, зрозуміло, можна вивести на свій смарт годинник та контролювати пульс і час по ньому. Для цього заходимо у налаштування та обираємо у меню обладнання свій годинник. Тут же можна обрати де ти будеш бігати (вулиця чи приміщення), поставити тренування на паузу, включити або виключити показник пульсу і т.д. Для більш ефективних показників можна під'єднати синхронізацію з додатком "Здоров'я".

IMG-3501.JPG

Nike + Training

Ще одним додатком від компанії Найк є Nike + Training. Він розрахований більш на силові та функціональні навантаження, а не біг. 
Інтерфейс додатку схожий на свого "бігового" брата: є стрічка з новинами, є історія тренувань та статистика, є досягнення та нагороди, є можливість додати друзів та мотивувати один одного на досягнення спільних цілей. Навіть іконки програм дуже схожі між собою. 

IMG-3488.PNG


У додатку є величезне "меню" тренувань, які можуть бути орієнтовані на силу, витривалість або гнучкість, більш залучати м'язи кору, стегон, рук, спини або ж все тіло в цілому. Є загальні програми тренувань, а є авторські варіанти від відомих спортсменів. 
Крім того, можна регулювати рівень навантаження, обираючи цикли для початківців, середнього або важкого рівнів підготовки. 

Аналогічно додаток можливо синхронізувати зі смарт годинником, щоб тренування було ще зручнішим та ефективнішим.

 

IMG-3502.JPG

Тренуйся як Шварц, їж як модель Victoria Secret

Ні для кого не секрет, що результати тренувань та загалом стан фігури і здоров'я дуже залежить від харчування. 
ОК, давайте ще раз! Калорії, які ти споживаєш, не мають перевищувати ту кількість, яку ти витрачаєш. У спортзалах цей вираз вже як молитва. Проте на практиці застосувати закон збереження енергії у тілі буває не так просто.
Саме для контролю твого харчування і існують різні програми підрахунку калорій. З ним зайвий круасан точно не "залетить"! Хоча, хіба ж буває свіжоспечений смачний круасан із шоколадом та горішками зайвим..... Стоп, СТОП! Ми ж на стороні ЗСЖ, правда??! Щоб тобі було легше триматися "світлої" сторони, ось три найпопулярніших та найзручніших додатки для ПП-харчування.

  • MyFitnessPal. Як на мене трохи складний у використанні, але це діло звички. Можна записувати продукти через штрих-код: просто наводиш на нього камерою смартфону і готово!

  • Fat Secret. Мабуть, найпростіший і найзручніший інтерфейс. Але тут трохи менша база продуктів та страв.

  • LifeSum. Також є система штрих-кодів, але варіантів їжі теж не так багато як у MyFitnessPal.

IMG-3548.PNG

Працюють усі три додатки по однаковій схемі. Спочатку вираховується твоя норма калорій згідно з віком, вагою, зростом та активністю протягом дня. А далі задача записувати кожен прийом їжі та слідкувати, щоб це все "вписувалося" у норму по ккал, білках, жирах та вуглеводах.

Якщо хочеш побачити омріяні числа на смарт вазі, слідкуй за харчуванням. У комплексі з колами активності годинника, крокомірами та додатками для тренувань будь-який калькулятор калорій дає чудовий результат. 

IMG-3509.JPG

Водний баланс

Гарна шкіра та хороше самопочуття - це далеко не єдині плюси достатнього вживання питної води. Але у швидкому ритмі життя важко контролювати те, скільки склянок води п'єш щодня. Добре, що для цього є спеціальні додатки, які можна встановити на смартфон та синхронізувати зі своїм Apple Watch.

IMG-3495.JPG

Наприклад, додаток Water Balance: максимально простий та зрозумілий. Вводиш свою стать, вік, зріст, вагу і програма вираховує норму воду, яку тобі потрібно споживати кожного дня. А далі все просто: "пропустив" стаканчик - відмітив і так йдемо до 100%. Зручно, що додавати нову порцію можна прямо на годиннику. До речі, враховується і чай, і кава, і інші напої.

unnamed.png

So, якщо маєш Apple Watch, то досить використовувати його лише як прикрасу. Це реально смарт гаджет, який може виконувати багато функцій. При правильному використанні годинник стане твоїм тренером, дієтологом, мотиватором та другом!

Читай також:

Читайте також:
Підсумки презентації Apple: iPhone 15 / 15 Plus, iPhone 15 Pro / 15 Pro Max, Apple Watch Series 9, Ultra 2
Найбільш очікувана подія року для всіх Apple-фанів відбулася і ми готові коротко розповісти про фішки представлених новинок. Apple 12 вересня представила:  Apple Watch Series 9 та Apple Watch Ultra 2 iPhone 15 та iPhone 15 Plus iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max AirPods Pro 2 з USB Type-C A
12/09/2023
Galaxy Unpacked 2023: що показала Samsung на липневій презентації?
Презентація Galaxy Unpacked 2023 завершилася, а враження про нові продукти ще такі ж яскраві, як і під час представлення, тому в цій статті коротко опишемо ключові моменти презентації та ключові фішки анонсованих продуктів. Що Samsung показала на Galaxy Unpacked? В місті Сеул, компанія Samsung з
26/07/2023
ТОП-5 кращих смарт-годинників 2023 для Android
Кращі смарт-годинники на Android повинні поєднувати в собі продуманий, універсальний дизайн, розумну ціну та оптимізоване програмне забезпечення. В цьому матеріалі ми представимо кращі смарт-годинники в своїй категорії для тих, хто користується смартфонами на Android. Samsung Galaxy Watch 5 — кращи
21/06/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?