Швидка зарядка: Quick Charge, Power Delivery, Pump Express, Adaptive Fast Charging, Super mCharge, Huawei Super Charge, Dash/Warp Charge

29/08/2019

Ніхто у 21 столітті не любить чекати. Всі хочуть отримувати все і якомога швидше. Це стосується і заряджання різноманітних гаджетів. Нижче ви можете прочитати два сценарії і обрати, який підходить для вас.

Сценарій №1

Ви прокидаєтесь зранку, дивитесь на годинник і вигукуєте “ЛИШЕНЬКО, ПРОСПАВ”! Швидко збираєтесь, мерщій берете в руки свій смартфон, а заряду батареї залишилося 5%. Ви в паніці ставите його на зарядку, а він показує, що до повного заряджання 2 години 40 хвилин. 

Сценарій №2

Ви поспішаєте і бачите, що батарея смартфона заряджена на 5%, мерщій ставите його на зарядку і поки за хвилин 15 ще встигаєте випити кави він зарядився більше, ніж на 50%, чого цілком вистачить, щоб телефон не вимкнувся по дорозі до робочого місця чи до початку важливої зустрічі.

Швидка зарядка: Quick Charge, Power Delivery, Pump Express, Adaptive Fast Charging, Super mCharge, Huawei Super Charge, Dash/Warp Charge

Так, ми знаємо, який сценарій вам подобається більше — той, де не потрібно чекати. Виробники процесорів, батарей та аксесуарів для зарядки давно знають про проблему “повільного заряджання” і вже давно працюють над тим, щоб цей процес ставав якомога швидшим і при цьому безпечним. Варто сказати, що їм це вдається і за роки різні компанії розробили свої стандарти швидкої зарядки. Ось деякі приклади про, які ви могли чути:

  • Quick Charge від Qualcomm 
  • Pump Express від MediaTek
  • Adaptive Fast Charging від Samsung
  • Super mCharge від Meizu
  • Super Charge від Huawei
  • Dash Charge від OnePlus
  • USB Power Delivery

А зараз спробуємо детальніше розібратися та відповісти на найбільш поширені запитання, що стосуються швидкої зарядки з короткою характеристикою стандартів про які ми згадали вище. Для початку потрібно чітко розуміти різницю між трьома термінами:

  • Вольт (V) — одиниця вимірювання електричної напруги;
  • Ампер (A) — одиниця вимірювання сили електричного струму;
  • Ватт (W) — одиниця вимірювання потужності.

Чим більша електрична напруга (Вольт) та електричний струм (Ампер) тим більша потужність (Ватт) і тим швидше буде заряджатися пристрій. Чому ж не зробити ці значення максимально високими? Є обмеження в максимальній потужності, яку батарея може прийняти, є обмеження в пропускній здатності кабелів, якщо потужність збільшити понад позначку, яку батарея може прийняти, а кабель пропустити, то процес заряджання може стати небезпечним.

Quick Charge від Qualcomm

Ви цілком ймовірно могли не чути про Super mCharge від Meizu, але про Quick Charge від Qualcomm чули точно. Щоб ця технологія швидкої зарядки запрацювала потрібно три складові:

  1. Смартфон чи планшет на процесорі від Qualcomm, який підтримує швидку зарядку;
  2. Блок зарядки, який підтримує Quick Charge;
  3. Кабель, який може пропускати струм передбачений конкретною версією QC.

Швидка зарядка від Qualcomm постійно удосконалюється, саме тому вже є 4 версії цієї технології, а остання ще й отримала певне оновлення з приставкою “+”. Нижче на картинці, можна побачити динаміку змін. 

Швидка зарядка: Quick Charge, Power Delivery, Pump Express, Adaptive Fast Charging, Super mCharge, Huawei Super Charge, Dash/Warp Charge

Характеристики різних поколінь швидкої зарядки від Qualcomm:

Quick Charge 1.0

  • напруга — 5V; 
  • сила струму — 2А; 
  • потужність — 10W; ;
  • обмеження — стандарт тільки для Snapdragon 600.

Quick Charge 2.0

  • напруга — 5V/9V/12V; 
  • сила струму — 1,67/2А; 
  • потужність — 18W; 
  • обмеження — вважається, що гірше всіх впливає на «здоров'я» батареї при заповненні до 100% через високу температуру.

Quick Charge 3.0

  • напруга — змінюється 3,6V-20V з кроком 0,2V
  • сила струму — 2,5А/4,6А; 
  • потужність — 18W; 
  • обмеження — ризик полягає у використанні старих кабелів Type-C з контроллером живлення у кабелі.

QC3.0 підтримує USB Power Delivery, однак є певна різниця — Power Delivery підтримує швидку зарядку та передачу даних одночасно, а Quick Charge 3.0 немає такої можливості.

Quick Charge 4.0/4.0+

  • напруга — 5V/9V (USB-PD) або змінюється 3,6-20V; 
  • сила струму — 3А (USB-PD) або 2,5А / 4,6А; 
  • потужність — 100W (27W максимально для USB-PD); 
  • швидкість — заряджає за 15 хвилин з 0% до 50% (смартфон з батареєю 3000 мАг).

Якщо ваш смартфон працює на процесорі від Qualcomm, але ви не знаєте чи підтримує він швидку зарядку певного покоління, то тут все дуже просто! На сайті Qualcomm ви можете завантажити pdf-документ та знайти всі пристрої, які підтримують швидку зарядку, якщо ваш пристрій в їх числі, то все гаразд.

Швидка зарядка: Quick Charge, Power Delivery, Pump Express, Adaptive Fast Charging, Super mCharge, Huawei Super Charge, Dash/Warp Charge

Мати пристрій, який підтримує Quick Charge певного покоління недостатньо. Потрібно також мати блок зарядки, який підтримує цю технологію. Чи підтримує її ваш адаптер можна дізнатися аналогічним чином — перейшовши на сайт Qualcomm та завантаживши спеціальний pdf-файл. Якщо її немає в списку, то навіть, якщо смартфон підтримує швидку зарядку вона буде “звичайною”, а не швидкою, через невідповідний адаптер. Щоб виправити цю ситуацію вам потрібно зі списку обрати адаптер, придбати його і насолоджуватись швидкою зарядкою.

З кожною новою версією стандарту Quick Charge стає швидшим, розумнішим та безпечнішим. Втрати менші, нагрівання менше, заряджання швидше. Головною проблемою швидких зарядок є те, що вони часто несумісні з технологіями швидкої зарядки інших виробників, але потрохи виробники розуміють, що потрібно прийти до одного уніфікованого рішення, тому в Quick Charge 4.0 є підтримка USB Power Delivery. Можливо в майбутньому Power Delivery стане основою для об'єднання різних стандартів швидкої зарядки.

Щодо QC 4+, то вона не є лише для процесорів Snapdragon. Якщо ваш пристрій підтримує Power Delivery, то зарядний пристрій QC 4+ теж працюватиме з ним.

Якщо ваш смартфон працює на процесорі Qualcomm, який не підтримує швидку зарядку, то варіантів заряджати смартфон швидко немає, потрібно змінювати смартфон. Тим не менше, якщо ви маєте адаптер для швидкої зарядки, а смартфон його не підтримує ви можете ним заряджати свій девайс, проте він буде працювати, як звичайний адаптер і переваги швидкого заряджання вам не будуть доступні.

Quick Charge, ймовірно, найбільш популярна технологія, однак не найшвидша, наприклад Huawei SuperCharge – вже має потужність 40W, а фірмова технологія Oppo Super VOOC сягає 50W. Однак вже є чутки про характеристики Quick Charge 5.0. У теорії за допомогою QC 5.0 можна буде зарядити смартфон з батареєю на 3000 мАг швидше, ніж за 30 хвилин.

Pump Express від MediaTek

Технологія швидкої зарядки від MediaTek, як і Quick Charge від Qualcomm може похвалитися 4-ю версією. Головна особливість цієї зарядки в тому, що заряд іде прямо в батарею при цьому минаючи вбудований контроллер, за температурою і режимом заряджання при цьому слідкує контроллер, який вбудований в блок зарядки. 

Швидка зарядка: Quick Charge, Power Delivery, Pump Express, Adaptive Fast Charging, Super mCharge, Huawei Super Charge, Dash/Warp Charge

На відміну від Quick Charge на сайті MediaTek немає повного переліку пристроїв чи тим більше адаптерів зарядки, які підтримують цю технологію, тому дізнатися про це можна безпосередньо уточнивши перед покупкою або експериментальним шляхом.

MediaTek Pump Express 2.0+

  • • напруга — 5V-20V з кроком 0,5V; 
  • • сила струму — 3А/4,5А і вище; 
  • • потужність — 15W; 
  • • обмеження — використовується в основному в недорогих моделях.

MediaTek Pump Express 3.0

  • • напруга — 3V-6V з кроком 0,01-0,02В; 
  • • сила струму — 5А і вище; 
  • • потужність — 25W/30W; 

Швидка зарядка: Quick Charge, Power Delivery, Pump Express, Adaptive Fast Charging, Super mCharge, Huawei Super Charge, Dash/Warp Charge

Швидка зарядка Pump Express можлива лише через порт USB Type-C. Якщо у вас micro-USB цей варіант відразу відпадає. Однак ще одним проблиском уніфікації технологій швидкої зарядки є те, що Pump Express сумісна з USB Power Delivery 3.0. Відповідно ви можете зарядним пристроєм з підтримкою PD заряджати пристрої, які підтримують Pump Express 4.0.

Якщо ви будете шукати смартфони, які підтримують швидку зарядку Pump Express, то здебільшого це будуть смартфони на базі процесора MediaTek. Якщо вам потрібно буде придбати зарядний пристрій для Pump Express 3.0, то вам підійде адаптер з підтримкою Power Delivery з напругою 3-6V та силою струму 5А і більше. Якщо ж у вас з’явиться бажання дізнатися більше про цю технологію, то це буде дуже непросто, бо переважна більшість інформації іноземною мовою, а крім того її вкрай мало, на відміну від відомостей про Qualcomm Quick Charge.

Adaptive Fast Charging від Samsung

Цю технологію підтримують усі смартфони Samsung Galaxy, а найважливіше те, що Adaptive Fast Charging повністю сумісна з Quick Charge 2.0 та вище. Тому, якщо ви хочете заряджати смартфон бренду Samsung швидко, то вам не потрібно “вигадувати велосипед”, а просто купити адаптер, який підтримує Quick Charge, а таких сьогодні дуже багато. Крім того, на відміну від технологій швидкої зарядки OnePlus тут не потрібно буде шукати спеціальний кабель, достатньо буде такого, який може пропуcтити через себе струм відповідної сили (2.4А та вище).

Adaptive Fast Charging припиняє зарядку гаджету, коли акумулятор зарядився на 100%. Незважаючи на сумісність з технологією Quick Charge користувачі зазначають, що з фірмовим адаптером смартфон заряджається трохи швидше.

Швидка зарядка: Quick Charge, Power Delivery, Pump Express, Adaptive Fast Charging, Super mCharge, Huawei Super Charge, Dash/Warp Charge

Звісно говорячи про швидку зарядку від Samsung ми не можемо оминути увагою новий Galaxy Note 10 Plus, який нещодавно був представлений. Він підтримує технологію Samsung Superfast Charge потужністю 45W. Оцінивши можливості цієї технології варто розуміти, що ми переходимо в еру супершвидкої зарядки, а просто “швидка” на її фоні тьмяніє. Нижче ви можете поглянути на таблицю технологій швидкої зарядки, де чітко видно трьох лідерів.

Швидка зарядка: Quick Charge, Power Delivery, Pump Express, Adaptive Fast Charging, Super mCharge, Huawei Super Charge, Dash/Warp Charge 

Meizu Super mCharge

Технологія компанії Meizu не така відома, як у конкурентів, однак це не заважає для неї бути однією з найшвидших. Вона була анонсована на Mobile World Congress у 2017 році. Виробник зазначає, що за допомогою цієї технології батарею ємністю 3000 мАг можна зарядити до 100% за 20 хвилин, а до 60% за 10 хвилин. Звучить фантастично. Як це можливо? Зарядний пристрій видає напругу 11V з силою струму 5А, що в свою чергу дає 55W потужності.

Швидка зарядка: Quick Charge, Power Delivery, Pump Express, Adaptive Fast Charging, Super mCharge, Huawei Super Charge, Dash/Warp Charge

Щоб ця технологія запрацювала потрібен не лише смартфон з підтримкою Super mCharge та адаптер, але ще й кабель, який може “потягнути” настільки високу напругу. До ключових особливостей Super mCharge можна віднести і той факт, що при зарядці батарея не нагрівається більше, ніж на 39 градусів.

На офіційному сайті Meizu є лендінг на якому візуально зображені усі переваги їхньої швидкої зарядки, а також порівняння з конкурентами.

Швидка зарядка: Quick Charge, Power Delivery, Pump Express, Adaptive Fast Charging, Super mCharge, Huawei Super Charge, Dash/Warp Charge

Важливо. Досліджуючи технологію Meizu mCharge незрозуміло лише одне — якщо в адаптер вставити неоригінальний кабель, як він буде це визначати? Зважаючи на потужність, яку видає адаптер вставивши несумісний кабель можна мати небезпечні наслідки.

Super Charge від Huawei

Коли ми говоримо про швидку зарядку від компанії Huawei, то розібратися тут буде важко навіть фанатам компанії. Для прикладу флагманські Huawei P30 Pro та Mate 20 Pro підтримують SuperCharge 2.0 з максимальною потужністю 40W, а “простіші версії” цих же смартфонів — Huawei P30 та Mate 20 підтримують лише перше покоління швидкої зарядки від Huawei з максимальною потужністю 22,5W. Апарати Huawei, які мають приставку “Lite”  зазвичай підтримують 18W швидку зарядку (Fast Charge), яка є аналогом Quick Charge 3.0 від Qualcomm, однак несумісна з нею.

На фото нижче зарядний пристрій для Huawei P30 Pro на якому вказані характеристики:

  • напруга: 5V/9V/10V;
  • сила струму: 2А/4A.

Швидка зарядка: Quick Charge, Power Delivery, Pump Express, Adaptive Fast Charging, Super mCharge, Huawei Super Charge, Dash/Warp Charge

Важливо зазначити, що SuperCharge від Huawei сумісний з USB Power Delivery та може працювати з адаптерами QC 2.0 та вище, проте, щоб технологія працювала на 100% потрібні лише оригінальні адаптери та павербанки.

Dash Charge/Warp Charge від OnePlus

Якщо говорити про перспективи уніфікації, то ні Dash Charge, ні Warp Charge несумісні з USB Power Delivery. Якщо ви шукаєте аксесуари до апаратів, які підтримують ці технології, то вам доведеться придбати лише оригінальні, хоча до честі компанії OnePlus вона завжди кладе їх до комплекту.

Ключова відмінність двох стандартів - збільшення потужності у стандарті Warp Charge. Адаптер зарядки має потужність 30W (5V/6А на піковому рівні). Для порівняння, Dash Charge використовує 5V/4A (20W). Якщо в процесі заряджання ви будете використовувати неоригінальний кабель, то швидкість зарядки впаде до звичайного рівня, який підтримує конкретний кабель USB Type-C.

Швидка зарядка: Quick Charge, Power Delivery, Pump Express, Adaptive Fast Charging, Super mCharge, Huawei Super Charge, Dash/Warp Charge

Однією з основних переваг Warp Charge є її здатність підтримувати низьку температуру під час зарядки. Це дозволяє дивитися відео або грати в ігри під час зарядки смартфона без зниження самої швидкості зарядки. Звісно ви можете використовувати інші зарядні пристрої, щоб зарядити, наприклад OnePlus 7 Pro, який підтримує Warp Charge та використовувати зарядний пристрій Warp Charge з іншими смартфонами, але в обох випадках швидкість зарядки значно меншою, ніж зазначена в специфікаціях. Крім того, з Warp Charge небезпечно використовувати звичайні кабелі, які розраховані на 2.4A.

На даний момент Warp Charge обмежується OnePlus 6T McLaren Edition і OnePlus 7 Pro. Оскільки стандарт має більш високі швидкості зарядки, ніж Dash Charge, він поставляється з додатковими заходами безпеки в самому смартфоні. Таким чином, ви не зможете використовувати Warp Charge зі старими смартфонами OnePlus.

Між іншим на офіційному сайті OnePlus оригінальний адаптер живлення Warp Charge коштує 30$, а ще 20$ буде коштувати відповідний кабель. 

Швидка зарядка: Quick Charge, Power Delivery, Pump Express, Adaptive Fast Charging, Super mCharge, Huawei Super Charge, Dash/Warp Charge

USB Power Delivery

Power Delivery - найбільш перспективний протокол швидкої зарядки, розроблений в 2015 році. Чому найбільш перспективний? Бо він має найбільший потенціал до того, щоб уніфікувати технології швидкої зарядки. Що ми маємо зараз? Несумісні адаптери живлення, несумісні павербанки, тільки фірмові кабелі тощо. Від такого різноманіття і складності завжди страждає користувач. Навіть, якщо ви достатньо добре розумієтесь у світі смартфонів, то розібратися з усіма стандартами та наприклад зрозуміти, який зарядний пристрій придбати і який кабель в комплект до нього, якщо у вас смартфон підтримує Pump Express 3.0. буде не так просто.

Про USB Power Delivery на блозі КТС ви можете знайти окрему лаконічну замітку.

USB 3.1 (USB-C + USB-PD):

  • напруга — 5V-20V;
  • сила струму — 0,5А/0,9А/1,5А/3А/5А;
  • потужність — 100W.

Крок назустріч до Power Delivery вже зробила компанія Qualcomm, яка повідомила про сумісність Quick Charge 3/4/4+ з USB PD, потім до неї приєдналася компанія MediaTek, заявивши про сумісність своєї технології MediaTek Pump Express 4.0 з USB PD. Достатньо важливий і той факт, що Apple не стали мудрувати з жодними пропрієтарними технологіями і також реалізували підтримку USB Power Delivery. Для швидкої зарядки iPhone вам знадобиться дві речі: сам блок або павербанк з підтримкою USB Power Delivery та фірмовий кабель USB-C - Lightning. У специфікаціях блоку обов'язково має бути написано, що він підтримує Power Delivery з потужністю 18W або вище.

ВИСНОВКИ

Підводячи підсумки ми не можемо дати якусь універсальну пораду, бо врешті-решт все залежить від виробника і конкретної моделі смартфона. Тому, якщо вам потрібно придбати для свого гаджета новий блок живлення з підтримкою швидкої зарядки, краще уточнити його сумісність з існуючими стандартами у виробника. Якщо ви хочете купити смартфон з швидкою зарядкою також не варто сліпо довіряти сайту виробника процесорів, який підтверджує, що процесор в обраному смартфоні підтримує швидку зарядку. Останнє слово завжди залишається за виробником девайса, а тому таку інформацію слід шукати на його сайті.

Хочеться вірити, що омріяна уніфікація таки прийде і для звичайного користувача не прийдеться ламати голову порівнюючи і досліджуючи різноманітні технології швидкої зарядки при переході на новий смартфон чи при втраті блоку живлення та кабеля. Насамкінець, закликаємо вас використовувати лише якісні зарядні пристрої та кабелі, тому що це ваша безпека та час. Крім того, не потрібно боятися заряджати свої пристрої з використанням швидких технологій, оскільки вони мають мінімальний вплив на термін служби батарей.

Читайте також:

Написати відгук
Ч Читач 

Дякую за статтю. Пізнавально.

Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?