Майнінг як процес. Що треба, щоб майнити, і чи можна заробити на криптовалюті

15/01/2018

«Майнінг», «біткоін», «криптовалюти» - терміни, що потрапили у топ пошуків в інтернеті за останній рік. Певно, ви чули, що на цьому заробляють величезну купу грошей, але ви нічогісінько не розумієте що тут і до чого? У даній статті ви дізнаєтеся, звідки усе це утворилося, як почати «майнити» та що очікує криптовалюту у майбутньому.

Що таке криптовалюта?

Криптовалюта — це різновид цифрових коштів, які створюються за певним методом шифрування (його ще називають криптографією). Свою назву криптографія отримала від грецького слова «криптос» - секрет.

За допомогою шифрування валюта захищається від викрадення шахраями, та при цьому операції з такими коштами мають публічну доступність та можливість контролю з боку без прив’язки до імен. Мається на увазі, що усі учасники мережі можуть бачити транзакції та суми в них, проте хто і кому передає ці кошти лишається у секреті.  Криптовалюта характерна своєю децентралізованістю, а, отже, вона не прив'язана до якогось певного комп'ютера чи сервера. Вона має творця, який написав її код, але не має господаря, який би зміг її відібрати, значно знецінити або припинити її використання, на відміну від того що регулярно робиться зі звичайними грошима.

Bitcoins.jpg

Криптовалюта не залежить від будь-яких фізичних впливів, ні від урядів з банками, ні від погоди чи катаклізмів, а лише від доброї волі людей, які у цю валюту вірять.

Фактори, завдяки яким криптовалюта набула такої популярності:

  • Децентралізація. Ніхто не може одноосібно контролювати цю «валюту».
  • Анонімність. Транзакції є публічними. Однак з'ясувати, хто кому створює транзакцію - неможливо.
  • Простота. Для проведення транзакції потрібен тільки смартфон з підключенням до інтернету.
  • Безпека. Криптографічний протокол забезпечує надходження біткоіна на задану адресу без можливості перехвату.
  • Універсальність - біткоіни можна обміняти на іншу цифрову валюту або на паперові гроші. Його можна використовувати для інших платежів і для заощаджень.

Окремо виділимо технологію, яка є гарантом безпеки усіх транзакцій по криптовалютам — блокчейн (англійською пишеться, як block chain). Це так званий ланцюжок блоків, закладений в основу криптовалюти. Це свого роду журнал, у якому фіксуються усі транзакції без можливості зміни будь-яких даних, а лише їх доповнення. Свого роду копія такого журналу знаходиться на системах усіх учасників цієї мережі і усі транзакції та інформація щодо обігу та накопичення коштів теж знаходиться на усіх цих журналах. Саме тому, якщо комусь вдасться змінити інформацію про кількість криптовалюти на своєму гаманці, усі інші вузли просто не погодять ці зміни, тому у всій цій системі просто неможливо змахлювати.

Що ж таке біткоін?

Біткоін (від англійського слова Bitcoin) — це родоначальник усіх «коінів», який являється видом криптовалюти і є цінною цифровою монетою. На відміну від фіатних (реальних) валют, які регулюються запасами золота, біткоін як і інші «коіни» нічим не підкріплені, та це абсолютно не заважає їм щоразу бити нові рекорди вартості по співвідношенню до тих же фіатних валют.

10_2.jpg

Один біткоін сьогодні — це дуже пристойна сума грошей. Якщо на початку своєї «кар'єри» він вартував менше цента (тобто майже нічого не вартував), то на початку 2018 року його вартість склала близько 15 000 $. При тому, що роком раніше один біткоін можна було придбати за 400$. Курс криптовалюти може стрибати у дуже широких межах, тому будь-які прогнози по криптовалюті можна вважати лише здогадками. На сьогодні, активнодіючих криптовалют налічується більше 300 видів. Найвідоміші з них BitCoin (біткоін), Etherium (Ефір), Ripple (Ріпл), Dash (Даш), Monero (Монеро) та інші.

bitcoin-ripple-gateway-shut-us-users.jpg

Щодо саме біткоінів, то тут прослідковується чітка структура, а саме їх загальна кількість передбачена мережею складає рівно 21 млн. штук. Ні більше, ні менше. До слова, на сьогоднішній день, більшу половину з усіх біткоінів вже намайнили (видобули) і з плином часу та збільшенням потужностей апаратури, яка їх видобуває, сам процес видобутку стає дедалі важчим, так як ускладнюється й алгоритм їх видобутку. Тобто мережа сама себе масштабує, аби усі процеси протікали чітко за планом та по визначеному графіку. За попередніми підрахунками останні біткоіни будуть видобуті аж через сто з лишком років.

Майнінг як процес

Майнінг (Mining) — «видобуток» (термін більше підходить для корисних копалин та суть від цього не змінюється) біткоінів на комп’ютерному устаткуванні, шляхом пошуку певного числа з-поміж величезного масиву інформації з певними, заданими системою, параметрами. Це не якісь абстрактні задачі, а зокрема підтвердження транзакцій (переказів) коштів всередині системи. Ці завдання формуються у блоки. Розшифровування інформації у блоці здійснюється методом підбору — для цього і потрібні системі такі гігантські обчислювальні потужності. Самому майнеру, навіть якщо у нього великі апаратні потужності, знайти таке число не під силу. Саме тому відбувається об'єднання одиночних систем в пули (mining pool), що представляють собою сервер, який розподіляє завдання по знаходженню числа між усіма учасниками.

miner-bitcoin.jpg

Таким великим натовпом більше шансів знайти потрібне число та отримати винагороду, яку буде автоматично поділено на усіх учасників цього процесу. Відбувається це завдяки спеціалізованому програмному забезпеченню - майнеру. Взагалі термін «майнер» стосується і програмного забезпечення, і устаткування, і людини, яка рахується оператором цього устаткування. У розрізі майнінгу біткоін або інша криптовалюта є нічим іншим, як винагородою за обробку масиву інформації, про що йтиметься далі.

Як це працює?

Мережа формує блок з вбудованим криптографічним захистом, що функціонує без єдиного розрахункового центру і контролюючого установи. Основа мережі — інфраструктура з тисяч незалежних вузлів (серверів або окремих персональних комп'ютерів з відповідним програмним забезпеченням), в яких спеціальним чином збираються і зберігаються реєстри всіх транзакцій. Інформацію в одному з них можна змінити лише з подальшою синхронізацією з усіма іншими. Запис про кожну транзакцію обов'язково підтверджується розподіленої по всьому світу мережею. Фактично, усі ці вузли за винагороду від системи у вигляді певної кількості біткоінів обробляють випадкові платежі за допомогою особистих комп'ютерів. У цій системі усе взаємопов’язано та прозоро. Єдина інформація, яка недоступна, - це дані про власників електронних гаманців. До того ж система побудована таким чином, що завдання для обробки постійно ускладнюються зі зростанням потужностей, на яких відбувається майнінг.

На чому майнять?

До 2010 року увесь процес майнінгу повністю залежав від процесорних потужностей комп’ютера. Для цього потрібно було встановити необхідне програмне забезпечення та створити електронний гаманець на який виводитиметься видобута криптовалюта. Для безперебійного процесу потрібне було підключення до інтернету та цілодобова робота комп’ютера.

Цікавий випадок: саме тоді, коли майнили ще на процесорах і вартість біткоіна була мізерною, відбулася перша зареєстрована покупка, за яку заплатили біткоінами. Парубок зі штатів замовив 2 піци, за які перевів на електронний гаманець продавця 10 тис. біткоінів, що на початку 2018 року еквівалентно 150 млн. доларів!

У 2010 році з’явилося перше програмне забезпечення, яке дозволило використовувати потужності відеокарти для майнінгу. А так як графічний процесор у відеокарті складається із сотень графічних ядер, то і сам процес майнінгу на відеокартах став більш ефективним та приносити значно вищі результати, ніж на процесорних потужностях. Якщо врахувати, що до однієї материнки можна підключити дві, а то і більше відеокарт, то і ефективність таких систем ще вища. Пізніше такі системи із кількома відеокартами стали називати майнінгові ферми. Відповідно для розміщення цих відеокарт звичайного корпусу для ПК недостатньо і розповсюдження набули цілі стелажі з відеокартами, які під’єднуються до материнської плати спеціальними шлейфами — райзерами.

4_11.jpg

Ще пізніше з’явилися так звані асіки (ASIC — application-specific integrated circuit). Це дороговартісні комплексні рішення для майнінгу. Основне їх завдання обробляти величезні масиви інформації для видобутку криптовалюти. Їх особливість у тому, що часто вони «заточені» на конкретну криптовалюту. У той момент, коли на відеокартах можна майнити фактично будь-що. До недоліків можна віднести шумність їх роботи та слабка ремонтопридатність.

Що потрібно, аби почати майнити?

Якщо ж ви вирішили спробувати себе у цьому занятті, у першу чергу, вам потрібена основа — комп’ютер.

Почнемо з корпусу. Якщо ви плануєте робити повноцінну ферму з великою кількістю відеокарт: звичайний корпус вам не підійде. Тут потрібна спеціальна стійка для розміщення усього устаткування. Таку стіку ви можете придбати на сайтах із оголошеннями, або, у крайньому випадку, змайструвати самостійно. Благо на Youtube ви зможете переглянути велику кількість сюжетів на цю тему.

Процесор. Відверто кажучи, процесор не відіграє великої ролі у майнінгу. Основним його завданням буде забезпечувати роботу операційної системи та програму-майнер, через яку будуть здійснюватися усі обрахунки. Тому необхідності у потужному дороговартісному процесорі немає.

Виходячи з цього обирайте найпростіший процесор для вашої ферми, який повинен бути сумісний із сокетом вашої материнської плати. Вибирайте BOX версію процесора, так як у цьому випадку в комплекті передбачений кулер. Тут навіть можна переглянути пропозиції на б/в ринку.

Материнська плата. Тут усе складніше. Нам потрібна материнка, яка повинна безвідмовно працювати по 24 години на добу і мати можливість організувати роботу максимальної кількості відеокарт. Елементна база таких материнських плат повинна складатися із твердотільних конденсаторів і якнайбільше портів PCI-E x16 та PCI-E x1. Відеокарти під’єднуватимуться до материнки через спеціальні перехідники райзери, саме завдяки ним можна розмістити більшу кількість відеокарт.

Відеокарта (и) — найголовніший елемент майнінгу та складова майнінгової ферми.

Пам’ятайте, чим потужніша відеокарта, тим ефективнішим буде цей процес, що в кінцевому випадку відобразиться на заробітку. Чим більше відеокарт, тим кращий профіт від усього цього задуму. Також тут діє правило: чим більше коштів ви вкладете в обладнання, тим більше ви з можете на цьому заробити.

Майнінгове устаткування, зазвичай, «відбиває» себе за термін від кількох місяців до року. Чому зазвичай? Тут усе залежить від курсу криптовалют, які ви збираєтеся видобувати.

hard_frame_for_mining_rig.jpg

Для завершення збірки ПК нам ще знадобиться оперативна пам’ять, якої буде достатньо 4 гігабайтів (так як від неї теж майже ніщо не залежить), і жорсткий диск (достатньо буде мінімального об’єму). Ми б рекомендували звернути увагу на SSD накопичувач, так як вони значно витриваліші при роботі «нон-стоп» і не так схильні до виходу з ладу при високих температурах. А температура повірте буде високою, так як усі ці відеокарти виділяють доволі пристойну кількість тепла, тому і про додаткове  охолодження ми вам теж дуже рекомендуємо замислитися.

І наостанок. Те, що живитиме усю нашу систему — блок живлення. Елемент надзвичайно важливий, адже обираючи БЖ вам потрібно розрахувати сумарну усієї системи. Більше того, у майнінгу практикується використання кількох блоків живлення. На комп’ютер потрібно встановити операційну систему і зареєструвати гаманець тієї криптовалюти, яку ви збираєтеся майнити.

Гаманець криптовалюти — певне програмне забезпечення, яке інсталюється на смартфон або ПК. Програма дає можливість зберігати ключі для отримання доступу до криптовалюти. Щоб не виникало плутанини, варто уточнити, що гаманець не здатний зберігати криптовалюту. Він просто містить ключі, що відкривають доступ до ряду одиниць цієї валюти в рамках загальної мережі. Дуже важливо не втратити гаманець, так як при його втраті, губляться і ключі. Відповідно коіни теж вже втрачаються назавжди і відновити ці ключі ніяк не вдасться.

Далі завантажуєте програму майнер, оновлюєте драйвера на відеокарту і все — процес розпочато. Варто відмітити, що для кращої продуктивності можна здійснити розгін відеокарти. Після чого на вашому гаманці накопичується ключі для доступу до криптовалюти, яку ви можете конвертувати на спеціалізованих криптобіржах у матеріальну валюту.

Що далі?

Достеменно невідомо, що буде з криптовалютою вже через кілька місяців або навіть років. І чи буде вона взагалі. Та багато факторів вказують на те, що за криптовалютою майбутнє, адже сумарна капіталізація усієї відомої криптовалюти вже становить близько $800 млрд. Поміж того сама технологія блокчейн є надзвичайно захищеною, тому її можна застосовувати не лише для транзакцій криптовалюти, а й для великого спектру інших завдань.

4-1-1.jpg

Уряди багатьох країн вже визнають криптовалюту при цьому розробляють механізми її регулювання. До речі, Україна в числі цих країн. Тому ми радимо максимально пильно стежити за подальшим розвитком криптографічної валюти, адже цілком ймовірно, що за нею майбутнє усієї світової фінансової системи.

Трішки історії

У 2008 році дехто, назвавши себе Сатоші Накамото (достеменно невідомо чи це справжнє ім’я або псевдонім, існує навіть версія що це група осіб), опублікував в інтернеті статтю про електронну грошову систему. Алгоритмом цієї системи передбачено, що усі учасники мережі являються носіями інформації та гарантами по усім фінансовим операціям. Також, це стосується і коштів (читай Біткоінів) на кожному електронному гаманцю кожного користувача. Тобто це абсолютно децентралізована фінансова система, яка не підпорядковується, а ні фінансовим установам, ні банкам, ні навіть цілим урядам країн.

Вже у 2009 році Сатоші Накамото представляє першу версію коду біткоін-гаманця та запускає мережу Біткоін.

З тих пір з року в рік вартість біткоіна в перерахунку на долари зростає різними темпами. На початок 2018 року вартість одного біткоіна складає близько $14 тис.

Читайте також:

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?