Що таке тротлінг? Як з ним боротися?

07/04/2021

Дивлячись огляди смартфонів, ноутбуків, планшетів чи ПК ви ймовірно стикалися зі словом “тротлінг”. Що воно означає? Чи можна його позбутися і які способи для цього існують розкажемо далі у статті. 

Що таке тротлінг?

Тротлінг — (англ. throttling) це механізм, який захищає процесор від перегрівання. Як це відбувається? Для прикладу, коли ви граєте “важку” гру, то процесор починає нагріватися і якщо не буде ніякого механізму захисту від перегріву, то він може перегрітися та вийти з ладу. Розробники подбали про те, щоб коли температура досягає певного порогу, то вмикався механізм тротлінгу, який знижує тактову частоту процесора і не дає йому нагріватися ще більше. Разом з тим тротлінг зменшує продуктивність процесора, бо знижується частота. Саме тому при нагріванні ваш смартфон, ноутбук, а інколи ПК починають працювати повільніше і навіть можуть самовільно перезавантажитися.

Что такое тротлинг?

Потрібно розуміти, що тротлінг — це як відбійники на дорозі. Вони не обмежують свободу руху, але гарантують безпеку, щоб авто в екстрених ситуаціях не злетіло в кювет. На графіку нижче можна побачити, що інколи продуктивність процесора при нагріванні падає на третину чи навіть вдвічі і це швидше добре, ніж погано, бо ваш смартфон чи ноутбук прослужать довше.

Что такое тротлинг?

Як боротися з тротлінгом?

Що ж робити, якщо ви не хочете миритися з просіданням швидкодії процесора через тротлінг? Загалом у вас є два основних варіанти вирішення:

  • Перший — відключення механізму тротлінгу. Суть цього способу полягає в тому, що ви можете відключити механізм відслідковування температури на процесорі в BIOS/UEFI, а на смартфонах чи планшетах це можна зробити через встановлення додаткового ПЗ, яке звісно ж вимагатиме, щоб у вас був root-доступ.

Такий варіант працює, але тоді можна забути про гарантійне обслуговування, а крім того з часом через постійне перегрівання процесор вийде з ладу, а його заміна чи ремонт будуть коштувати серйозних грошей, а відповідно цей варіант не підходить.

  • Другий варіант — охолодження. Якщо у вашому ноутбуці чи смартфоні є кулер чи інша система охолодження, то вона не даватиме процесору доходити до температури на якій починається тротлінг, а відповідно він постійно буде працювати на максимумі можливостей без значних просідань в швидкодії.

Что такое тротлинг?

Саме через тротлінг в сучасних ігрових смартфонах почали використовувати охолодження за допомогою кулерів та рідини. В ноутбуках та ПК це роблять вже достатньо давно. Нижче також подані кілька рекомендацій, які допоможуть запобігти перегріванню, а відповідно тротлінг стане менш ймовірним, особливо актуально для користувачів ноутбуків:

  • планова заміна термопасти на процесорі та відеокарті;
  • регулярна чистка системи охолодження в ноутбуках та ПК за допомогою стиснутого повітря.
  • заміна кулера на більш потужний або встановлення водяного охолодження для ПК;
  • використання спеціальної підставки для ноутбука;
  • не ставити ноутбук при роботі на поверхні, які перешкоджають притоку повітря, а також сприяють перегріванню;
  • не користуватися при високих температурах середовища — на сонці чи поруч обігрівачів.

Что такое тротлинг?

ВИСНОВКИ

Тротлінг — це система захисту від перегріву при якій знижується продуктивність. Якщо ви часто працюєте з ресурсоємними додатками чи іграми, то варто купувати пристрої з системами охолодження, бажано рідинними, оскільки вони найбільш ефективні. Для ПК тротлінг не настільки актуальний оскільки у великому корпусі не важко розмістити потужний кулер і компоненти розташовуються на великій відстані один від одного, але регулярна очистка від пилу необхідна в будь-якому випадку. 

В ноутбуках ситуація складніша, тому є сенс покупки підставки з активним охолодженням. Час від часу потрібно замінювати термопасту та проводити очистку в сервісному центрі чи хоча б поверхневу за допомогою стиснутого повітря. 

Щодо смартфонів, то боротися з тротлінгом ще важче. Якщо у вас не ігровий смартфон, а відповідно в ньому не передбачене охолодження, то під час ігрових сеансів чи під час користування важкими додатками варто виймати смартфон із чохла, не користуватися ним біля джерел тепла та ні в якому разі не користуватися ним під час зарядки, оскільки додатково буде нагріватися ще й батарея. Не зайвим буде робити короткочасні перерви під час тривалих навантажень.

Читайте також:
У чому різниця між Thunderbolt та USB-C?
Поки що рівень уніфікації роз’ємів та кабелів не досяг того рівня, щоб можна було використовувати один кабель для всього, але ринок потрохи до цього йде. Остання презентація Apple зайвий раз це доводить. В цьому матеріалі ми поговоримо про Thunderbolt та USB-C. Хоча вони виглядають однаково все ж іс
15/09/2023
HР Pavilion 15: універсальний солдат для роботи, навчання та ігор
У нас на огляді ексклюзивний HР Pavilion 15, який на вигляд є типовим офісним калькулятором, проте потягне навіть Cyberpunk 2077. Цікаво? Тоді гайда до огляду. Дизайн Кришка дисплею та накладка над клавіатурою виконані з алюмінію, а нижня кришка з пластику. Повноформатна клавіатура з цифровим блок
15/07/2023
Що показала Apple на WWDC 2023?
Конференція для розробників WWDC - щорічний літній івент, який чекають мільйони Apple-фанів. Цьогорічна конференція для Apple стала епохальною, адже був презентований новий продукт — VR-гарнітура Vision Pro. Крім цього, очікувано ми побачили оновлення iOS, iPadOS, watchOS, macOS, оновлений 15-дюймов
06/06/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?