Як вибрати TWS-навушники: 11 головних критеріїв

30/07/2020

Якщо ви вже вирішили придбати собі бездротові навушники і навіть накопичили на них потрібну суму, то саме прийшов час визначитись, які вам підходять найкраще і на чому зробити акцент при виборі. Ми підготували для вас 11 критеріїв на які варто звернути увагу обираючи True Wireless навушники для себе. До кожного пункту ми будемо додавати відповідні варіанти, які відповідають кожному окремому критерію.

№1 - ВИД НАВУШНИКІВ: ВКЛАДИШІ VS ВАКУУМНІ

Коли ми говоримо про TWS-навушники, то є два основних типи навушників: вкладиші та вакуумні (внутрішньоканальні). Перший тип має відкриту форму, а другий має спеціальні силіконові амбюшури для міцної фіксації у вухах, а також кращої пасивної шумоізоляції. Є чимало користувачів, які принципово не користуються вакуумними навушниками і їм подобаються лише навушники відкритого типу. Перевага останніх в тому, що ви завжди чуєте, що відбувається навколо. Для водіїв, які за кермом такий варіант буде більш доречний, щоб легше орієнтуватися, особливо при пересуванні містом. Декілька варіантів навушників такого типу: AirPods 2019, Huawei Freebuds 3, JBL TUNE 220 TWS.

Как выбрать беспроводные наушники

Якщо говорити про більш бюджетні варіанти, то можна звернути увагу на Realme Buds Air, JoyRoom JR-T03s, Hoco ES32 Plus TWS. Ці навушники по дизайну та ергономіці будуть дуже схожі з більш дороги варіантами вкладишів, але в той же час будуть суттєво відрізнятися фішками та якістю звучання.

Как выбрать беспроводные наушники

Вакуумних навушників на ринку суттєво більше і вони в першу чергу сподобаються любителям глибокого і насиченого басу, а також тим, хто не любить слухати улюблену музику в міксі з навколишніми шумами. Крім того, вакуумні навушники в переважній більшості краще фіксуються і тримаються у вухах за рахунок щільного прилягання силіконових амбюшур до вушної раковини. Вони краще підійдуть для тих, хто часто перебуває в дорозі, але в якості пасажира, а не водія, а також для тих, хто любить максимально деталізований звук при перегляді фільмів та відео. Якщо говорити про найбільш популярні моделі таких навушників, то можна згадати AirPods Pro, Galaxy Buds та Galaxy Buds Plus.

Как выбрать беспроводные наушники

В доступному сегменті різноманіття вакуумних навушників ще більше. Одними з найбільш популярних є Xiaomi AirDots, OPPO Enco W31, Huawei Freebuds Lite.

Как выбрать беспроводные наушники

№2 - КЕЙС: РОЗМІР, ФОРМА, ФІШКИ

Повністю бездротові навушники завжди продаються разом із кейсом, який служить для заряджання та зберігання навушників. Обираючи навушники на кейс потрібно звернути особливу увагу, тому що ви його постійно будете носити з собою, заряджати, відкривати-закривати, класти до кишені, сумочки чи на панелі автомобіля. Якщо кейс ви будете носити переважно в кишені джинсів, шортів чи на спеціальній прищепці, то краще обрати компактні і невеликі за розмірами моделі. Еталоном в цьому плані є AirPods будь-якого покоління. Вони не будуть випирати з кишені, не створюватимуть дискомфорт під час руху, а крім того за допомогою спеціального чохла їх можна буде легко причепити до петельки на штанах чи на рюкзак.

Є кейси які мають цікаву форму і особливі фішки. Наприклад, кейс до навушників Mifo O4, які я вважаю одними  з кращих у своєму ціновому сегменті, мають спеціальне кріплення для мотузки за допомогою якої його легко діставати з кишені чи сумки. За допомогою мотузки можна повісити навушники поруч ключів, щоб ніколи не забувати виходячи з дому. 

Как выбрать беспроводные наушники

Ще одна модель від цієї компанії Mifo O5 має кейс великих розмірів, який буде зручно носити в рюкзаку чи сумочці, але в нього інша фішка — він має величезну, як для TWS-навушників, ємність батареї, а тому ви можете зарядити навушники від нього ще 15 разів.

Как выбрать беспроводные наушники

Кейс може бути витвором мистецтва, як це трапилось з навушниками Anker SoundCore Liberty 2 Pro. Кришка кейсу в них не відкривається, а просто плавно з'їжджає назад. Це красиво і практично. Тому при виборі навушників обов’язково визначіться, де ви будете носити кейс, які фішки він має: бездротова зарядка, світлодіодна індикація, кріплення для мотузки, матеріал виготовлення. Ці параметри безпосередньо будуть впливати на зручність користування навушниками.

Как выбрать беспроводные наушники

№3 - ФОРМА НАВУШНИКІВ

Важливим фактором при виборі TWS-навушників є їх фізична форма. Максимально зручно взаємодіяти з навушниками, які мають “ніжку”, як в AirPods, Anker Liberty Air 2 чи Xiaomi Mi AirDots Pro, тому що вона створює додаткову опору для міцної фіксації, навушники набагато простіше виймати з вуха, а також вставляти їх туди і насамкінець це дозволяє уникати випадкових натискань чи дотиків до сенсорних чи фізичних клавіш, які є на навушниках для керування.

Как выбрать беспроводные наушники

Проте, якщо вам не подобається, коли з під волосся виглядає навушник чи ви одягнули шапку, а кінчик навушників виглядає, то можна вибрати навушники, які мають форму, котра легко дозволяє сховатися їм у вушній раковині. Такими навушниками є Galaxy Buds, особливо в чорному та білому кольорах, залежно від кольору вашого волосся. Сюди ж можемо віднести JBL Free і навіть OPPO Enco W11.

Как выбрать беспроводные наушники

№4 - ФІРМОВИЙ ДОДАТОК

Можна користуватися навушниками просто підключивши їх через bluetooth до смартфона, однак є навушники, які в Play Market, App Store та App Gallery мають власний додаток, який суттєво розширює можливості навушників. Зазвичай у додатку є можливість налаштувати еквалайзер під себе або скористатися передвстановленими пресетами, налаштувати керування відтворення, переглянути заряд кожного навушника і ще багато різних фішок. Перед покупкою обраних навушників не полінуйтеся переглянути кілька оглядів чи прочитати кілька статей, щоб зрозуміти чи має конкретна модель навушників фірмовий додаток. Особисто для мене найбільше сподобався додаток до навушників Anker SoundCore Liberty 2 Pro, також чудовий додаток мають навушники Galaxy Buds від Samsung, де ви можете і звук налаштувати і чутливість в режимі “звуковий фон”.

Как выбрать беспроводные наушники

№5 - АВТОНОМНІСТЬ

Для TWS-навушників критерій автономної роботи один з найважливіших, бо якщо навушники відтворюють музику ідеально, але їх вистачає лише на 1 годину, то навряд чи вони когось зацікавлять. Коли говоримо про автономність, то варто орієнтуватися на показник 5 годин від одного заряду. Це середній показник, який дозволить вам користуватися навушниками без постійної думки “а скільки заряду залишилося”. Є навушники, які від одного заряду можуть грати аж 11 годин і це Samsung Galaxy Buds Plus, Anker Liberty 2 Pro від одного заряду можуть грати до 8 годин і це теж чудовий показник.

Другий важливий момент полягає в тому скільки разів навушники можна зарядити від кейсу. В Mifo 05, які мають масивний кейс ви можете зарядити навушники ще 15 разів і це насправді дуже багато. Якщо виводити середнє значення, то навушники від одного заряду оптимально мають грати від 4 до 5 годин, а з кейсом від 18 до 24 годин, якщо ці цифри більші — чудово, якщо менші, то варто задуматися чи готові ви постійно шукати розетку чи павербанк.

№6 - ЗВУК

Визначати, які навушники звучать краще, а які гірше — дуже невдячна справа, бо заходимо на територію суб’єктивної думки і все ж цілком логічно, що Redmi AirDots грають гірше, ніж Sennheiser Momentum. На який звук варто орієнтуватися? Моя порада полягає в тому, що потрібно орієнтуватися на звук, який відповідає вартості навушників. Особисто для мене AirPods Pro звучать аж ніяк не краще за Samsung Galaxy Buds Plus, але при цьому коштують майже вдвічі дорожче. Навушники від Apple мають свої фішки, якими не можуть похвалитися “плюсові бадси”, але якщо ви виходите з міркувань якості звуку, то Samsung грають “дорожче”, ніж коштують. У бюджетному сегменті для мене реально подобаються по звучанню: Mifo O4, Realme Buds Air та Anker SoundCore Life Note, бо вони як і Galaxy Buds звучать “дорожче”, ніж коштують. Загалом перед покупкою TWS-навушників варто прийти на магазин і порівняти звучання декількох пар навушників в різному ціновому сегменті і тільки тоді зробити вибір.

Как выбрать беспроводные наушники

№7 - АКТИВНЕ ШУМОЗАГЛУШЕННЯ

Це фішка, яка якісно прийшла до TWS-навушників не так давно. Щоб краще розібратися, що це таке можете прочитати статтю “Що таке активне шумозаглушення і навіщо воно потрібне?”. Якщо дуже коротко, то активне шумозаглушення дозволяє вам повністю сконцентруватися на відтворенні музики не чуючи зовнішніх шумів. Якщо ви часто їздите громадським транспортом, подорожуєте літаком або працюєте в шумному офісі, то це ідеальне рішення оскільки вам не потрібно викручувати звук на максимум, щоб почути найтонші ноти улюбленої композиції чи діалоги в улюбленому серіалі. Серед навушників вкладишів активне шумозаглушення реалізоване в Huawei Freebuds 3. У вакуумних навушниках його реалізувати простіше і працює воно там більш якісно, можемо запропонувати Sony WF-1000XM3 і звісно ж Apple AirPods Pro.

Как выбрать беспроводные наушники

№8 - КЕРУВАННЯ

Якщо ви обрали для себе декілька моделей навушників, які вам подобаються, то саме час порівняти їх в плані керування і задати кілька запитань. 

  • Керування здійснюється за допомогою спеціальних сенсорних зон на навушниках чи є фізичні клавіші?
  • Чи мають навушники додаток, де можна налаштувати керування під себе?
  • Чи стає відтворення на паузу, якщо дістати навушник з вуха і чи воно продовжиться, якщо помістити його на місце?
  • Які функції доступні: плей/пауза, наступний/попередній трек, прийняття/відхилення/завершення виклику, виклик голосового асистента, збільшення/зменшення гучності, увімкнення спеціальних функцій?

Фізичні клавіші дають можливість уникнути випадкових натискань, коли ви поправляєте навушники у вухах, але переважна більшість бездротових навушників на ринку має саме сенсорне керування. Особисто для мене важливо, щоб була можливість регулювати гучність на навушниках, бо відправляючись на пробіжку можна підключити навушники до смарт-годинника і не брати з собою смартфон, а гучність регулювати безпосередньо на навушниках. Вам потрібно визначитись, які команди в керуванні для вас найбільш важливі і від них відштовхуватись при виборі.

№9 - БРЕНД

Обираючи навушники варто звертати увагу на виробника. Наприклад, якщо ви купуєте навушники виробництва Sennheiser, то можна не сумніватися, що отримаєте якісний товар, бо це компанія, яка “зуби з’їла” на виробництві аудіотехніки. Однак, не рекомендуємо вибирати навушники від ноунейм-компаній, а особливо замовляти їх не перевіривши особисто.

Как выбрать беспроводные наушники

№10 - ГАРНІТУРА

Якщо ви купуєте навушники для того, щоб використовувати їх, як гарнітуру для розмов по телефону, то бажано в магазині порівняти якість звуку і запитати, як співрозмовник вас чує. Мій досвід показує, що краще всього в якості гарнітури підходять навушники з “ніжкою”, як в AirPods. бо саме у ній знаходиться мікрофон, який буде вловлювати ваш голос і він вже конкретно направлений до джерела звуку. Після півроку користування Galaxy Buds рекомендувати їх, як гарнітуру не можу, бо співрозмовник добре мене чує лише, коли навколо тиша, а в шумному громадському громадському транспорті ситуація кардинально інша. Хоча варто сказати, що в новій версії Galaxy Buds Plus додали ще один мікрофон і якість звуку під час дзвінків стала суттєво кращою.

Как выбрать беспроводные наушники

№11 - ВАРТІСТЬ

Якщо ви вирішили придбати конкретну модель навушників і раптом натрапили на оголошення, де таку ж модель продають в два-три рази дешевше, то будьте певні, що купуєте неоригінальні навушники. Вони можуть мати 100% схожість, але через певний час після використання ви зрозумієте, що користуєтесь підробкою. Найчастіше підробляють найбільш популярні моделі такі як AirPods чи Galaxy Buds. Купувати навушники, які були у використанні немає сенсу з трьох причин. По-перше, швидше за все у них вичерпався ресурс батареї, а замінити її неможливо, якщо ми говоримо про AirPods. По-друге, у них вичерпався гарантійний термін. По-третє, з міркувань гігієни взагалі не рекомендовано користуватися чужими навушниками. Рекомендація очевидна, але все ж купуйте навушники в офіційних магазинах, з гарантією і за ринковою ціною.

ПІДСУМКОВА ДУМКА

Якщо ви зібралися купувати для себе TWS-навушники, то 11 критеріїв, які описані вище мають допомогти вам обрати варіант, який буде максимально відповідати вашим потребам. Ви можете перейти в каталог бездротових навушників і відфільтрувати для себе бажану модель прямо зараз.

Читайте також:

Читайте також:
OPPO Enco Buds2 Pro: універсальні навушники з шумозаглушенням для дзвінків
Компанія OPPO 11 січня презентувала нові бездротові навушники Enco Buds2 Pro. Перше, що привертає увагу в цих навушниках — час автономної роботи та велика кількість фішок пов’язаних зі звучанням та дзвінками. Ці переваги стають ще більш значними, коли ми дізнаємося про ціну цих навушників. ДИЗАЙН
29/02/2024
Sony WH-CH720N: активне шумозаглушення та 50 годин автономності
Після тривалого часу використання навушників WH-CH720N змушені визнати, що Sony знову втирає носа конкурентам. Домінування Sony на ринку накладних навушників пояснюється дуже якісною збіркою, традиційно потужним звучанням та надзвичайною легкістю конструкції. 1 товарів Великий блок Sony WH-CH720N
06/02/2024
Hator Hyperpunk Truepods HD: бюджетні ігрові навушники з затримкою 40 мс та автономність 25 годин
Якщо ви шукаєте по-справжньому доступні бездротові навушники, то ви їх вже знайшли — Hator Hyperpunk Truepods HD. Ба більше, коли ми говоримо про доступність цих навушників, то мова не йде про урізання важливих функцій. Далі в огляді ви можете в цьому переконатися. КОМПЛЕКТАЦІЯ ТА ДИЗАЙН В коробці
24/12/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?