Як підібрати планшет. Поради від КТС.

16/08/2016

При виборі планшета перше, з чим ви повинні визначитись — це мета придбання пристрою. Адже цільове призначення може бути самим різним. Вам може знадобитися як в ділових цілях, для роботи в «похідних» умовах, так і в суто розважальних — ігри або серфінг в інтернеті. Залежно від поставленої мети і варто підбирати найбільш відповідний за своїми технічними характеристиками пристрій.

Планшети зараз є чудовою альтернативою персональним комп’ютерам та ноутбукам, тому перед покупкою зверніть увагу на габарити гаджета, його вагу, міцність корпусу, ну і найголовніше це час роботи без підзарядки.

8df7b73a7820f4aef47864f2a6c5fccf-2016082

03-2-iPad4-iPad-mini-Chose.jpg

Залізо планшета - на що дивитися?

Хотілося б виділити найбільш важливі вимоги, які наразі ставляться до апаратного забезпечення сучасного планшета.

Потужний процесор. Вибирайте гаджет з найбільшою кількістю ядер і більш високою робочою частотою (позначається як ГГц або GHz). Два краще, ніж один, а якщо дозволяють фінанси, то віддайте перевагу пристрою на борту якого буде всі чотириабо навітьвісім ядер. Так до прикладу чотири- або восьмиядерний процесор з легкістю впорається з видовищними іграми, відтворенням фільмів з високою роздільною здатністю Full HD, тоді як двоядерних рішень буде вистачати тільки для простіших ігор та програм. Разом з тим, не варто забувати, що більш сучасний процесор виявиться не просто швидшим у роботі, а й заощадить заряд акумулятора, що дозволить вам довше працювати за ним на одному заряді батареї.

Об'єм оперативної пам'яті оцінюється за тим же принципом, адже від цього залежить, як швидко буде працювати ваш планшет і чи впорається він з сучасними додатками. Перевагу слід віддавати пристроям з об'ємом оперативної пам'яті від 1 ГБ, а краще навіть від 2 ГБ, так як збільшити об’єм цієї пам’яті в майбутньому не вдасться, тому до вибору цього параметра варто віднестись серйозно.

Вбудована пам’ять, або ж її ще називають основною пам’яттю. Якщо розглядати топові моделі планшетів, обсяг вбудованої пам'яті може досягати 512 ГБ. У більш простих рішеннях він набагато менше (8-16 ГБ), тому важливою характеристикою планшета є можливість розширення пам'яті за допомогою карток па’яті типу microSD карт.

“Більше - значить краще”, у нашому ж випадку швидше!

Якщо ви зробили свій вибір у сторону придбання ігрового планшету, то вибирайте модель з потужним процесором, графічним прискорювачем та достатнім розміром оперативної пам'яті.

Розмір планшета і діагональ екрану:

Якщо розглядати всі доступні на ринку планшети є дві градації за розміром: по діагоналі і співвідношенню сторін. За співвідношенням сторін пристрої підрозділяються на широкоформатні (16:10) і «квадратні» (3:4). Широкоформатні підійдуть  любителям кіно, так як при перегляді відеофільмів в ньому не з'являється чорних смуг зверху і знизу, а «квадратні» вибирають любителі серфінгу в інтернеті, а також ті, кому гаджет необхідний для роботи в офісних додатках. Найбільш поширеними розмірами діагоналі планшетів є 7 та 10 дюймів, проміжними є діагоналі розміром 8, 9 дюймів відповідно. А ось що стосується «квадратних» девайсів, випуском яких займається всім нам відома компанія Apple, то розміри екрану тут становлять 7,9 та 9,7 дюймів.

Тепер про діагоналі по порядку

7-ми дюймову модель можна сміливо називати «кишеньковим»  планшетом, адже його розміри дозволяють розмістити навіть у жіночій сумочці або мессенджері , а вага просто смішна всього 250-300 грам. Такий планшет зручно тримати однією рукою при перегляді фільму або прочитанні улюбленої книги, навіть коли ви, пересуваєтесь в громадському транспорті, або ж якщо у вас мала дитина, їй буде значно комфортніше користуватися планшетом з такою діагоналлю екрану, а ніж пристроєм з діагоналлю у 10 дюймів і відповідно більшою вагою у пів кілограма. Якщо ж планшет купується для постійного використання, вдома, в якості стаціонарного пристрою або на роботу (особливо, для інтернет-серфінгу) тоді 9,7 - 10 буде ідеальним варіантом. Що стосується діагоналі 8 та 9 дюймів їх сміливо можна назвати «золотою серединою», в таких пристроях зазвичай використовуються матриці з більшою роздільною здатністю при менших фізичних розмірах екрану, що в значній мірі покращує зображення.

ipad.jpg
 

Якість і роздільна здатність дисплея визначається в основному класом пристрою, так як бюджетні моделі показують зображення помітно гірше флагманських. Орієнтуватися слід на показники 1280 × 800 точок для 7-дюймових і 1920 × 1080 для 10-дюймових і більших моделей. Ну, а якщо хочете спостерігати дійсно якісну картинку під будь-яким кутом погляду, то вибирайте пристрої, в характеристиках яких зазначаються наступні типи матриць: IPS, PLS, PVA / MVA і AMOLED матриці, але аж ніяк не бюджетний TN-варіант.

Комунікаційні можливості планшета

Сучасний планшет повинен володіти широким спектром можливостей для зв'язку його власника з навколишнім світом. На багатьох моделях передбачений слот, а то й два, для SIM-карток, що дає можливість здійснювати дзвінки, як по мобільному телефону, а також виходити в інтернет по 3G або 4G мережі, якщо вам на даний момент не доступна WiFi мережа. Слід зазначити, що моделі, які оснащуються такими слотами, як показує практика вартують дорожче своїх побратимів, які мають такі ж характеристики, але вже без даного модуля. У разі, якщо ви все ж вирішили придбати саме з 3G-планшет, то перш за все варто уточнити, чи підтримує він голосові дзвінки. Справа в тому, що багато виробників вважають, що власник планшета не використовуватиме його в якості смартфона. Як мінімум це незручно (спробуйте притулити до вуха 10-дюймовий планшет), а як максимум - не має особливого сенсу з урахуванням того, що важко уявити власника планшета, який би не володів при цьому смартфоном. Більш того, планшети з голосовим викликом необхідно оснастити якісним мікрофоном і розмовним динаміком, що зробить пристрій більш дорогим. Саме тому більшість 3G-планшетів (включаючи всі моделі Apple iPad), можуть тільки передавати і отримувати дані, але не дзвонити. Якщо ж ви плануєте використовувати планшет виключно вдома або в офісі, де є постійний доступ до Wi-Fi мережі і голосові дзвінки вам в принципі не потрібні, то 3G-модуль вам просто ні до чого. Важливо врахувати при виборі WiFi модуля підтримку самого нового і швидкого стандарту 802.11, який забезпечить більш високу швидкість обміну даними. А ось на Bluetooth-модулі виробники деяких бюджетних моделей можуть заощадити і просто не встановити останнього. Обов'язково переконайтеся в його наявності, якщо плануєте користуватися бездротовими аксесуарами даного типу. Ми рідко звертаємо увагу на ще один модуль, що іменується GPS, хоча саме він дозволить перетворити ваш планшет в автомобільний або пішохідний навігатор, а за допомогою технології NFC можна здійснювати безконтактні платежі в супермаркетах та банках

Більшість планшетів оснащено камерами для фотозйомки і відеозв'язку через інтернет, хоча пристроїв з дійсно достойною камерою в порівнянні із смартфонами досить мало.

1dc6da9d67c1a2fc92056f440ee270c6-2016082

Інтерфейси, можливості підключення периферійних пристроїв

Для підключення зовнішніх пристроїв в планшетах передбачений USB-host (інша назва OTG). Деякі моделі оснащені повноцінними USB роз'ємами як на ПК, але подібне рішення критично збільшує розмір і вагу гаджета. Тому для зв'язку з USB-пристроями в сучасних планшетах потрібен спеціальний перехідник.

Ще однією цікавою особливістю багатьох сучасних планшетів є наявність micro HDMI виходу, завдяки якому ви можете підключити і вивести зображення йзвук з гаджета на екран телевізора, разом з тим все більшої популярності набувають безпровідні технології передачі контенту на екран вашого телевізору, так до прикладу технологія Miracast перетворить ваш планшет у віддалений дисплей з достойною діагоналлю, компанія Intel інтегрувала в свою процесори подібну технологію, яка отримала назву WiDi (Intel® Wireless Display).

Попередньо встановлено ОС на планшеті

Провідними операційними системами для мобільних пристроїв на 2016 рік є Google Android, IOS від Apple і Windows від Microsoft.

IOS встановлюється виключно на гаджети компанії Apple і пропонує своїм споживачам на вибір двох мільйонів додатків, доступних через магазин App Store. Крім того дана компанія дбає щоб користувачеві була доступна сама актуальна версія прошивки, що дозволить користувачеві встановлювати самі нові додатки маючи при цьому не саме нове «залізо» на ньому.

Інтерфейс операційної системи iOS відрізняється дуже приємним і продуманим дизайном, проте «продвинуті» користувачі можуть скаржитися на недостатню кількість доступних налаштувань. Записати в пам'ять планшета Apple iPad свіжу музику і фільми, просто підключивши його до комп'ютера, не вийде - спочатку доведеться встановити фірмовий додаток iTunes і розібратися з процесом синхронізації.

Android, операційна система від Google, також має свій магазин додатків Google Play, де кількість доступних для завантаження програм просто зашкалює, в цьому числі й безкоштовні ігри, офісні та системні додатки. Разом з тим поріг контролю додатків, що з’являються в магазині надто низький і частенько на просторах можна завантажити додаток разом з небезпечним вмістом. Саме тому вкрай важливо довірити налаштування вашого девайсу технікам, які з радістю допоможуть встановити весь необхідний пакет програм і розширити його стандартний функціонал. Характерною рисою є гнучкість в налаштуванні простотою і зручність в користуванні та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, який доречі в свою чергу можна «кастомізувати»,  починаючи від ярликів на робочому столі до зміни лаунчера вашого девайсу. Саме з цією операційною системою ви з легкістю можете завантажувати улюблений контент на девайс, це все одно, що скопіювати дані на флешку і з такою ж само легкістю ви можете керувати своїми файлами вже безпосередньо з пристрою.

Windows в свою чергу має також свій Магазин додатків, можливо він не на стільки різноманітний, проте кількість додатків в ньому росте в геометричній прогресії.

До переваг Windows можна віднести добре знайомий навіть непідготовленому користувачеві інтерфейс і набір програм. Завдяки цьому власник Windows-планшета зможе використовувати той же браузер, мессенджер, офісний пакет і інше програмне забезпечення, що і на домашньому або офісному ноутбуці, що значно спростить процес адаптації до щойно придбаного пристрою.

Найчастіше Windows-планшети комплектуються спеціальною док-станцією з клавіатурою і тачпадом, яка перетворює пристрій в повноцінний ноутбук - саме тому такі моделі прийнято називати «трансформерами». Крім органів управління подібна док-станція може також оснащуватися додатковими роз'ємами, вбудованим SSD диском і навіть другим акумулятором, який помітно продовжить час автономної роботи. До речі, у Windows-планшетів в принципі дуже непогано йдуть справи з роз'ємами: крім стандартного micro-USB вони часто мають повнорозмірний USB-порт, відеовихід micro-HDMI, а також кард-рідер для читання карток пам'яті.

200ef626f538c59bdc54f149079a4c4f.jpg

Висновки:

Отже, якщо ви купуєте планшет вперше, то для початку варто визначитись, які задачі будуть ставитись в майбутньому до обраного вами пристрою.

Другим вагомим чинником має стати вибір операціної системи на якій буде працювати ваш пристрій: Android, iOS або ж Windows.

Наступним кроком має стати вибір розміру екрану - компактний 7-дюймовий, чи повноцінний 10-дюймовий планшет або будь-який інший на ваш смак.

Завжди ваша, Академія КТС.

Товари:
Читайте також:
Як підключити контролер DualShock 4 чи DualSense до iPhone?
Рівень графіки в іграх для смартфонів та планшетів, як на iOS, так і на Android пристроях дуже виріс. З року в рік ринок мобільного геймінгу тільки зростає, а виробники смартфонів навіть пропонують спеціальні рішення, щоб геймеру були створені всі умови для досягнення високих результатів. Якщо ви к
09/03/2024
OPPO Pad Neo: LTE, екран 2,4К та 4 динаміки Dolby Atmos 
Днями компанія OPPO представила планшет під назвою Pad Neo. На перший погляд, це черговий пристрій з доволі звичним для цього сегменту дизайном, однак в процесі огляду ми виявили достатньо фішок, які точно здивують вас. ДИЗАЙН Pad Neo, як і личить для планшета в 2024 році, має симетричні рамки нав
17/01/2024
Що таке сертифікація TÜV Rheinland і чому вона важлива?
Сертифікація продукції - це важливий процес, який гарантує, що продукція відповідає нормам безпеки та критеріям якості, які базуються на міжнародних стандартах. Великі компанії регулярно перевіряють свою продукцію. Така перевірка і сертифікація зазвичай проводиться сторонніми акредитованими організа
09/01/2024
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?