Огляд Dell Inspiron 5368: ультрабук з сенсорним Retina-екраном

07/02/2017

Термін Retina хоч і юридично належить компанії Apple, але на практиці ним неофіційно називають усі екрани з надвисокою густиною точок на дюйм. Простіше кажучи, якщо ви без лупи не бачите окремі пікселі на дисплеї, його можна сміливо віднести до класу Retina. Саме таким 13-дюймовим FullHD-екраном, та ще й чутливим до натискань, оснащений ноутбук Dell Inspiron 5368.

Корпус

З усіх сторін Inspiron 5368 одягнений у однаковий сріблястий напівматовий пластик, причому досить жорсткий – жодна з панелей не прогинається навіть при сильному натисканні. Щоправда, зміцнена конструкція позначилась на товщині і вазі пристрою – серед ультрабуків-однокласників він далеко не найтонший (2 см) і не найлегший (1,62 кг без урахування зарядного пристрою). 

На нижній панелі розміщені дві довжелезні гумові ніжки, завдяки яким ноутбук стоїть на столі наче вкопаний. Хитрі шарніри дозволяють відкрити кришку на 360 градусів і тим самим перетворити ноутбук на планшет. Для сидіння у м'якому кріслі й лежання на дивані – те що треба. А для фіксації між собою половинки ноутбука міцно притягуються вбудованими магнітами.

Екран

Головним козирем цього ультрабука є його екран – фірмовий Dell Truelife (швидше за все, на основі матриці IPS, хоча про це ніде не вказано) з діагоналлю 13,3 дюйма і роздільною здатністю 1920х1080 крапочок. Кольори смачнючі: чорний – справді чорний без відхилення у фіолетовий; білий мінімально віддає зеленим; всю ж кольорову гаму можна охарактеризувати як теплу і приємну оку.

Із-за сенсорності у дисплея глянцеве покриття: з одного боку, гладеньку картинку не псує зерно матового покриття; з іншого боку, проти вікна чи люстри працювати за ноутбуком менш зручно. Але, схоже, передбачене антиблікове покриття: повністю дзеркальний ефект не нівелює, але принаймні мінімізує.

Клавіатура і тачпад

Про тачпад Inspiron 5368 важко сказати щось хороше чи погане. Доволі великий, об'єднаний з клавішами, жести підтримує, випадкових натискань не помічено. Проте, враховуючи наявність сенсорного екрану, користувач, швидше за все, буде згадувати про тачпад не часто.

А от клавіатура приємно здивувала підсвіткою з двома рівнями яскравості (при бажанні можна взагалі вимкнути). Хід клавіш тихий і неглибокий, розмір і розташування доволі традиційне, хіба що стрілки зменшені, але це типово для компактних ноутбуків.

При перевертанні ноутбука у режим планшета клавіатура й тачпад автоматично блокуються. На правому торці розміщена додаткова клавіша блокування екрану (переходу в режим сну) та гойдалка регулювання гучності.

Процесор, відеокарта, пам'ять, програмне забезпечення

Під капотом Inspiron 5368 знаходиться процесор Intel Core i3-6100U з інтегрованим графічним прискорювачем Intel HD 520. Фізичних ядер у процесора два, але завдяки технології Hyper-Threading віртуальних ядер (потоків) чотири. Простіше кажучи, чотири віртуальні ядра по швидкодії дорівнюють трьом фізичним. Вентилятор системи охолодження працює дуже тихо.

Інтегрована графіка Intel HD 520 в парі з одноканальною оперативною пам'яттю DDR4 довзоляє чудово погратися у багато популярних цяцьок. Наприклад, World of Tanks, Dota 2 та Counter-Strike Global Offensive при 1080р і низьких налаштуваннях графіки будуть видавати під 100 FPS. Покататися можна навіть у GTA V, хай навіть при 30 FPS (достатньо для немультиплеєрної гри) і в 720р. А от про Fallout 4 чи «Відьмака 3», на жаль, доведеться забути – це вже рівень спеціалізованих ігрових ноутбуків з дискретною відеокартою.

У нашій модифікації Inspiron 5368 встановлений жорсткий диск на 500 ГБ (швидкість 100 МБ/с), але існують варіанти з SSD на 128 ГБ (500 МБ/с). Або містко, або швидко, третього не дано. Зате гарантовано дають ліцензію на операційну систему Windows 10 Home – одразу встановлену, налаштовану й доповнену корисними фірмовими додатками Dell.

Роз'єми та бездротові інтерфейси, звук, акумулятор

Від застарілих портів VGA та Ethernet у Inspiron 5368 інженери Dell відмовилися (дуже вже рідко у них виникає потреба), зате на сучасні не поскупилися: три USB, з яких два швидкісної версії 3.0, HDMI, SD та спарений MiniJack.
Бездротові мережі представлені новітніми Bluetooth 4.0 та Wi-Fi 802.11ac, причому одразу з підтримкою трансляції відео на розумні телевізори Intel WiDi.

Звучання вбудованих динаміків здивувало приємно (гучно, чисто і по міркам ноутбуків басовито), звучання навушників – непогане, але нічого більшого (не вистачає деталізації).
До аккумуляторної батареї ємністю 42 Вт*год, традиційно для ультрабуків нез'ємної, претензій жодних: у змішаному режимі експлуатації (встановлення тестових програм, написання статтей, веб-серфінг, перегляд відео на YouTube) ноутбук протримався без підзарядки аж 5,5 годин.

Висновки

Основною цільовою аудиторією ультрабука Dell Inspiron 5368 є все ж таки студенти. Перебігати між корпусами універу та їдальнею простіше з легким та компактним лэптопом. А значний час автономної роботи дозволить залишити вдома зарядний пристрій, зекономивши тим самим місце у рюкзаку для конспектів та підручників. Можливість трансформації у планшет дозволить працювати з Inspiron 5368 у будь-якому місці і положенні: сидячи хоч у громадському транспорті, хоч на підвіконні універу (улюблена звичка багатьох студентів). Причому назвати цей ультрабук простою друкарською машинкою аж ніяк не можна. На ньому у вільний від навчання час можна і фото відредагувати, і відео змонтувати, і в компьютерні ігри, причому відносно сучасні, повеселитися.

Переваги:
- компактний формат 13 дюймів;
- трансформація між ноутбуком та планшетом;
- сенсорний IPS-дисплей з роздільною здатністю FullHD;
- міцний зносостійкий корпус;
- потужний чотирипоточний процессор Intel Core i3;
- підсвітка клавіатури.

Недоліки:
- не підходить для найновіших ігор, накшталт Fallout 4 чи «Відьмак 3».

Дізнатися актуальну ціну та придбати ноутбук Dell Inspiron 5368 можна на відповідній сторінці товару

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?