Як вибрати принтер для дому чи офісу. Струменевий чи лазерний? На що звертати увагу в першу чергу?

29/10/2016

Кожен з нас стикався з питанням підбору принтера, який би на сто відсотків відповідав встановленому для нього завданню. Тобто, повністю виправдовував очікування, які ми на нього покладали. Які ж основні критерії повинен мати такий пристрій? Давайте разом розберемося в цьому!  

Лазерний, струменевий, та ще раз струменевий друк – у чому різниця?

Як вже давно відомо, лазерні принтери використовують у якості витратного матеріалу спеціальний порошок, а струменеві, відповідно, – чорнила. Тому текстові матеріали дешевше та краще друкувати на лазерних пристроях, а фотографії на їх струменевих колегах. Але, у сучасному світі не все так однозначно. Справа в тому, що зараз існує два типи струменевого друку, розроблені різними світовими брендами – термічний та п'єзоелектричний.

Термічний друк є найбільш популярним типом, цей метод впровадили у свою техніку такі корпорації як Canon, Samsung та багато іншних. Головний принцип термічної системи друку – формування чорнильного струменя за рахунок проходження електричного струму через чорнила у рідкому стані. Комбінація струму та спеціального нагрівального елементу ежекційної камери призводить до створення високої температури та випаровування частини чорнил. Потім, під дією тиску, з камери через спеціальні сопла виштовхуються чорнильні краплі.

Ця технологія проста та дешева у виробництві, але, у неї існує два мінуси: нестабільна якість друку, яка залежить від температури, та відносно малий строк служби друкуючої голівки, що поступово руйнується під дією все той же самої високої температури. Ці два недоліки вирішила подолати компанія Epson, яка створила альтернативну струменеву технологію друку – п'єзоелектричну.

Її основним козирем є складна конструкція друкуючої головки, центральним елементом якої є спеціальний п’єзокристал, що працює у тандемі з пластиною котра вібрує. Електричний струм подається безпосередньо на п’єзокристал, котрий змінює свою форму та впливає на вібропластину, яка й виштовхує чорнила. Плюси технології: велика надійність та стабільно висока якість друку, котрі досягаються за рахунок невисоких, у порівнянні з термічною, температур друку та постійного контролю температурного стану всередині друкуючої головки за допомогою спеціального датчика. Мінуси: вартість технології більша за струменеву, плюс є ризик закупорювання сопел друкуючої головки повітрям, що може не тільки значно погіршити якість друку, а й навіть повністю вивести її з ладу.

Ось тепер, коли ви знаєте усі нюанси, давайте обирати принтер для дому, офісу чи для друкування фото.     

Лазерні принтери, фабрики друку, БФП та струменеві фотопринтери. Обираємо уважно!

Не треба забувати, що окрім стандартних, добре знайомих принтерів існують такі корисні пристрої як БФП та «Фабрики друку». БФП або багатофункціональний пристрій являє собою «мікс» зі сканера, принтера та копіювального апарату. За таку універсальність БФП мусить жертвувати об’ємом друку – він «тягне» суттєво менше сторінок, ніж звичайний принтер.

Що стосується «Фабрик друку», то цей цікавий пристрій є справжньою індустріальною революцією від Epson. По суті, ця лінійка являє собою ряд струменевих принтерів та БФП, які замість картриджів укомплектовані місткими чорнильними ємностями (по факту, вбудованою СБПЧ). Завдяки великому об’єму кожної з чорнильниць, який складає 70-140 мл, в залежності від моделі, «фабрики друку» можуть працювати до трьох років на одній заправці. Така конструкційна особливість робить вартість одного відбитку неймовірно низькою – набагато дешевшою ніж у конкурентів.

То що ж обрати серед усього цього розмаїття?!

Якщо вам потрібно друкувати вдома:

Для домашнього друку, об’єм якого відносно невеликий, треба брати щось практичне за принадну ціну. Наприклад струменевий принтер Canon PIXMA iP2840,

лазерний принтер Canon i-Sensys LBP6030

або струменевий БФП  Canon PIXMA E414. Якщо задачі є більш складними чи друкувати треба більше, рекомендуємо струменевий Epson L312 з серії «Фабрика друку» та лазерний БФП Canon i-SENSYS MF3010.

Якщо потрібен принтер для офісу:

Велика кількість відбитків, висока якість друку та стабільна робота – ось три критерії, що необхідно мати надійному офісному принтеру. Найкраще під цей опис підпадає лазерний чорно-білий БФП Canon i-SENSYS MF211, з місячною нормою біля 8000 відбитків, чорно-білий лазерний принтер HP LaserJet P2035 з біля 25 000 відбитків на місяць, струменева БФП «Фабрика Друку» Epson M200

та кольоровий лазерний принтер HP Color LJ CP1025 (якщо це потрібно) з біля 15 000 рекомендованих відбитків на місяць.  

Якщо потрібно друкувати фотографії:

Для цієї тонкої та відповідальної справи, зазвичай, обирають найкращі струменеві моделі, з дуже високою якістю друку. Такі як бездротовий Wi-Fi принтер Canon PIXMA iX6840, з 5 різнокольоровими чорнильницями, що може працювати з форматами паперу А3+, та бездротовий кольоровий Epson L805, ємності чорнильниць якого вистачить на біля 1800 фотовідбитків.

Не забуваємо про витратні матеріали!

Зараз на ринку представлено дуже багато різноманітних чорнил, тонерів, СБПЧ, паперу, чистячих засобів та інших витратних матеріалів. При цьому, це може бути, як оригінальна так і не оригінальна продукція, виготовлена різними брендами.

Постає логічне питання – треба користуватись виключно оригінальними витратними матеріалами чи можна використовувати й не оригінальні? А якщо можна, то не зашкодить це пристрою?

Відповідаємо – так, можна користуватись й не оригінальними «витравниками», треба тільки дуже уважно підібрати їх для свого принтера чи БФП. До того ж, не слід ніколи змішувати тонери чи чорнила різних брендів. Це може значно зашкодити вашій техніці!

Також слід відмітити, що часто виробники прописують в гарантії, що приймають на ремонт чи сервісне обслуговування тільки пристрої, які заправлялись виключно оригінальними витратними матеріалами.

Сподіваємось, що цей матеріал допоможе вам вдало вибрати свій особистий принтер чи БФП. Якщо ж у вас ще залишились запитання, то завітайте в магазини КТС – спеціалісти нашої мережі з радістю нададуть відповідь на них!

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?